Als je de Kempen echt wilt beleven, breng dan zeker een bezoek aan dit natuurgebied. Hier kun je natuur in haar puurste vorm inademen. Ophovenderheide heeft namelijk ontzettend veel in zijn mars: dennenbossen, landduinen, vennen, droge, natte en schrale heide. Met de fiets, te paard of te voet kun je deze stevige brok natuur (525 hectare) komen verkennen.

Troeven
  • Puur natuur
  • Prachtig vennencomplex
  • Groot aaneengesloten bos- en natuurgebied
  • Waardevolle biodiversiteit, zoals de prachtige rode dopheide
  • Onderdeel van de Duinengordel

Biodiversiteit troef in Ophovenderheide

Ophovenderheide, een aaneengesloten bos van 525 hectare groot, is puur natuur. Het gebied op het Kempisch Plateau biedt een uitgebreid pallet van alles waar de Kempen voor staat: dennenbos, landduinen, vennen, droge en natte heide, schrale graslanden en recente bosuitbreiding met loofhout.

Ophovenderheide is van onschatbare waarde voor de biodiversiteit. Zo bloeit hier naast struikheide en gewone dopheide ook de zeldzame en prachtige rode dopheide. De heide telt onder haar bewoners vogels, zoals nachtzwaluw, wespendief en zwarte specht, maar ook amfibieën, zoals heikikker, en zoogdieren, bijvoorbeeld ree en vos. Boven de vennen dansen vele soorten libellen en juffers. Het gebied is dan ook bijna volledig erkend als Europese topnatuur. Natuur en Bos doet er dan ook alles om op dit optimaal te beschermen en te beheren. Vandaag bestaat het beheer hoofdzakelijk uit het openhouden van de heide en het regelmatig dunnen van de naaldhoutbossen. Jaarlijks maaien we ook een grote oppervlakte van het grasland.

Toerisme en natuur gaan hand in hand

Ophovenderheide heeft uitzonderlijke natuurlijke, landschappelijke en recreatieve waarden. Ophovenderheide maakt onderdeel uit van de Duinengordel. Samen met diverse partners werken we samen aan meer en betere natuur, een ver gaande landschappelijke ontwikkeling en het openstellen van het gebied voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Ruiters
nachtzwaluw
Heikikker
Ruiters
nachtzwaluw
Heikikker

Actietips

21

Bewegwijzerde wandelpaden

Door het bos lopen verschillende bewegwijzerde wandelpaden.

24

Router- en menpaden

Startpunt van de route- en menpaden aan de parking van Sentower Park.

Bekijk de kaart

Boswachter

Karel Flipkens
Neem contact op >

Hoe geraak je er?

Ingang

Leemkuilstraat , 3660 Opglabbeek

Openbaar vervoer

De bushalte "Opglabbeek Speeltuin" ligt op 400 meter van parking Sentouwer. Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).

Met de auto

Je kunt het domein bereiken vanuit Meeuwen via de Donderslagweg en de Weg naar Zwartberg of vanuit Opglabbeek, via de Speeltuinstraat.

Je kunt parkeren op verschillende parkings aan de rand van Ophovenderheide.

Parking Sentower
Leemkuilstraat
3660 Opglabbeek

Donderslagweg
3670 Meeuwen-Gruitrode