Welkom in een van de parels in het Voerense landschap. Hier staan natuur- en kinderbeleving centraal. In Schophemerheide kunnen kinderen zich, na een fikse wandeling of fietstocht met hun familie, uitleven in het speelbos. Met een speciale schatkaart met spelelementen, ontwikkeld door RLHV, kunnen de kinderen op ontdekkingsreis trekken en de natuur beleven. Bij Toerisme Voerstreek kunnen ouders van kleine kinderen ook terecht voor speciale kinderdraagzakken.

Volg boswachter Joost Proesmans via Instagram.

Troeven
  • Recent ingericht speelbos
  • Bijzondere bewoners: grote bonte specht en groot vliegend hert
  • Zeldzame gulden sleutelbloem
  • Ongeschonden golvend landschap
  • Ideaal om uren rustig te wandelen in de omgeving

Duurzaam bosbeheer:

Dit bosgebied ligt op de helling tussen de vallei van de Voer en de heuvelrug van Altenbroek. Het bestaat uit historische loofbossen en wat jonge loofhoutaanplantingen. Toch zijn er ook enkele oude naaldhoutbestanden, die op termijn omgezet zullen worden naar gemengde inheemse bostypes. In dit bos wordt aan duurzaam bosbeheer gedaan om kwaliteitsvol hout te produceren. Op de kalkrijke helling zijn door eeuwenlang extensief landbouwgebruik waardevolle graslanden ontstaan. Het domein ligt ingebed in het natuurreservaat Altenbroek.

Bijzondere bewoners

Via steile paden door een waardevol en oud inheems loofbos kom je vanuit de vallei van de “Voer” boven op de heuvelrug. Hoewel de mens hier zijn invloed liet gelden, heeft het bos nooit moeten wijken. In vroegere tijden zag het bos er helemaal anders uit en was dit een zogenaamd “middelhoutbos”. In die vorm van bosbeheer mogen enkele bomen dik worden (voor constructiebalken) en wordt de rest van het houtig gewas periodiek afgezaagd voor geriefhout of brandhout. Die “hakhoutbomen” gaan niet dood door het herhaald afzetten van de stammen. In het vermolmd hout van kwijnende hakhoutstronken voelt het groot vliegend hert, een indrukwekkende keversoort, zich thuis. Verder mogen hier uitgezochte toekomstbomen oud en dik worden en voelt de grote bonte specht zich prima thuis.

Het dal zelf van de beek “de Voer” bestaat voornamelijk uit weilanden, maar ook uit spontaan verwilderde populierenaanplantingen die zullen evolueren naar elzenbroekbos. Van hier uit heb je een goed zicht op waardevolle kalkgraslanden en op typische hellingbossen. De zeldzame gulden sleutelbloem kleurt de beschermde graslanden felgeel tijdens het voorjaar. Dat moet je gewoon gezien hebben.

vos
speelzone
Gulden sleutelbloem
vos
speelzone
Gulden sleutelbloem

Actietips

21

Wandelroute

Een overzicht van de verschillende wandelroutes in Voeren.

21

Geleide wandeling

Ontdek Schophemerheide met een ervaren wandelgids.

22

Fietsroute

Een fietsroute van 28 km lang. Vertrek aan bezoekerscentrum de Voerstreek.

45

Speelbos Schophemerheide

Eigendom van het Vlaams Gewest. Te bereiken via openbare weg 'Schoppemerheide', oppervlakte ongeveer 3,6 ha. Het speelbos bestaat uit een oud gemengd bos met onder andere beuk, zomereik, haagbeuk, grove den… en een jonge aanplant van bomen (eik…).

Bekijk de kaart

Boswachter

Joost Proesmans
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Schophemerheide, 3798 Voeren

Openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).