Vloethemveld
Het Vloethemveld is een natuurgebied van ongeveer 365 hectare met een verborgen verleden. Het is een heel gevarieerd gebied, met bos, heide, schrale graslanden en voedselarm water. Je vindt er ongerepte natuur, militair erfgoed en de herinnering aan een krijgsgevangenenkamp door de kunst van zijn bewoners. Die combinatie is uniek in de wereld. Het gebied is het ideale decor voor een ontspannende uitstap, een kennismaking met de geschiedenis van het gebied of een avontuurlijke ontdekkingstocht in de natuur. Voor de kinderen is er een leuke speelzone. Het Kamp Vloethemveld is alleen onder begeleiding van een gids te bezichtigen. Rondleidingen zijn het hele jaar door mogelijk en aan te vragen op www.vloethemveldvzw.be. Je kunt ook inschrijven voor de vrije gidsbeurten die regelmatig worden georganiseerd.
Volg boswachter Koen van Vloethemveld via instagram.
Volg het nieuws over Vloethemveld op onze Facebookpagina.
- Rust
- Europese topnatuur
- Uitkijktoren
- Roofvogels
- Natuur-en erfgoedsite
Onthaalplein opengesteld
Tussen het Kamphuis en de beheerloodsen van het Agentschap Natuur en Bos werd een aantrekkelijk rustpunt voor fietsers en wandelaars gemaakt. We zorgden voor aangepaste verhardingen, picknicktafels, enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden, nieuwe beplanting en brachten het verleden een stukje terug tot leven. Het onthaalplein zorgt voor een aangename toegang tot het deel van het gebied dat je kan bezoeken met gids, het ‘Kamp Vloethemveld’.
Werken aan onthaalpoort Os en Ezel.
Ter hoogte van de onthaalpoort Os en Ezel (Jabbeke) werken we aan bosuitbreiding en natte natuur. Er wordt een nieuw ven en grachten gegraven met brede, zachthellende oevers. Dit zorgt voor een geleidelijke overgang van nat naar droog, wat goed is voor de biodiversiteit. De uitgegraven grond wordt gebruikt voor de aanleg van een mountainbikeparcours met verschillende hindernissen (evenwichtsbalk, rockgarden, wasbord,…) en recreatieve paden in deze zone. Later wordt er een belevingspad aangelegd.
Deze werken gebeuren in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij en met medefinanciering van het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeentes Jabbeke en Zedelgem.
Saneringswerken en het graven van een blusvijver in het Vloethemveld
In 2020-2021 werd een grote loods afgebroken achter de beheerloodsen van Natuur en Bos op de plaats waar een blusvijver moet komen met een opstelplaats voor de brandweer. Bij het opbreken van de verhardingen bleek er echter een olievervuiling aanwezig te zijn en kon de vijver niet meteen worden uitgegraven. De vervuiling werd in kaart gebracht, de nodige budgetten vrij gemaakt en de sanering mét uitgraving van de blusvijver werd aanbesteed. Vóór de werken, wordt het terrein ook gescand op eventueel achtergebleven munitie in de ondergrond.
De onderliggende niet vervuilde gronden van de nieuwe blusvijver kunnen plaatselijk terug worden gebruikt. Er wordt geschat dat er ongeveer 3.500 ton vervuilde grond, verharding en steenpuin moet worden afgevoerd. Er zullen dus heel wat transporten op en neer naar de locatie nodig zijn. Deze transporten gebeuren langs het tweesporenpad tussen de Diksmuidse Heirweg en de centrale loods van Natuur en Bos. Er zal dus tijdelijk meer hinder zijn voor fietsers en voetgangers.
Een rijk verleden
Het gebied heeft een rijk cultuurhistorisch verleden, waarin onder meer de graaf van Vlaanderen, het Sint-Janshospitaal van Brugge, de schaapsboerderijen uit de omgeving en de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol spelen. In Vloethemveld lag van 1944 tot 1946 een Prisoners of War Camp, een Brits krijgsgevangenkamp. In die periode passeerden hier meer dan 100 000 krijgsgevangen van vooral Duitse en Baltische oorsprong, opeengepakt in vier kampen.
Veel veranderingen
De voorbije jaren onderging een groot deel van het Vloethemveld een echte metamorfose. Door natuurherstelwerken kreeg de heide weer nieuwe kansen. Het bos werd uitgebreid aan beide kanten van het Vloethemveld, de onthaalparking verhuisde uit het natuurgebied naar de overkant van de Diksmuidse Heirweg, de Vloethemveldzate werd heringericht, een nieuwe veldvijver werd aangelegd en saneringswerken zorgden voor natuurherstel en ontharding.
Uitzonderlijke natuur
Het voormalige munitiedepot van het Vloethemveld is een uniek gebied met Europese topnatuur! Onder meer de drie heidesoorten - struikheide, gewone dopheide en rode dopheide - zijn uitzonderlijk, alsook de vele zeldzame insecten waaronder de dagvlinder het groentje, de heidesabelsprinkhaan en de smaragdlibel. Het gebied is ook bekend om zijn roofvogels: buizerd, sperwer, boomvalk, slechtvalk en torenvalk worden courant waargenomen vanaf Heidetoren, waar je ook kunt genieten van het uitzicht. Met wat geluk spot je ook een wespendief, havik, blauwe kiekendief of visarend.
Boek 'Vloethemveld, verborgen parel'
De Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, en de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en Stichting Kunstboek geven samen het boek ‘Vloethemveld, verborgen parel’ uit. Het is het eerste boek dat een gedetailleerd overzicht biedt van het natuurgebied in al zijn aspecten, met veel nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal en schitterende foto’s. Het boek kost 45 euro en is verkrijgbaar in het gemeentehuis van Zedelgem, kan besteld worden via dit bestelformulier of via uw vertrouwde boekenwinkel.
Het Kamphuis
Op 1 oktober 2022 werd het onthaalgebouw 'Kamphuis Vloethemveld' feestelijk geopend. Het Kamphuis is dé plaats om je verkenningstocht van Vloethemveld te starten. Je kunt er informatie krijgen over het domein, over de prachtige natuur en zijn rijke geschiedenis, maar ook over de toeristische troeven in de regio. Je kan er de wandelnetwerkkaarten Vloethemveld kopen. De tijdslijn, de natuurwand, de erfgoedwand, de vondsten en de diverse filmpjes bieden je een eerste kennismaking met het natuurgebied. Hiervoor werd heel veel nieuwe informatie, foto’s en kaartmateriaal verzameld. Gemeente Zedelgem kreeg het gebouw in erfpacht van het Agentschap voor Natuur en Bos en voor de uitbating staat de VZW Vloethemveld in. Geniet nog na van het openingsweekend met deze foto's.
Openingsuren en gidsbeurten: vloethemveldvzw.be
Archeologische vondsten
Tijdens verschillende metaaldetectiecampagnes in het voormalige militair gebied Vloethemveld werden talrijke archeologische vondsten verzameld. De vele vondsten zijn voornamelijk te dateren in de periode van het krijgsgevangenenkamp 1944-1946. Je kan de vondsten raadplegen via de website van Raakvlak.
Nieuwe winterverblijfplaatsen moeten zorgen dat Vloethemveld een paradijs wordt voor vleermuizen
Natuur en Bos zal nabij de grote vijvers in het Vloethemveld een nieuwe winterverblijfplaats bouwen voor vleermuizen. In 2023 werden ook twee oude kruiptunnels voor militaire oefeningen ter hoogte van de voormalige sportzone aangepast met een afsluitdeur met vlieggaten. Ook andere militaire constructies in het stiltegebied krijgen de komende jaren een functie als verblijfplaats voor vleermuizen. Met deze winterverblijfplaatsen willen we van Vloethemveld een paradijs voor vleermuizen maken.
Digitale gids Vloethemveld verborgen parel.
Het verborgen verleden en de natuurwaarden van het Vloethemveld kun je verkennen aan de hand van de digitale gids Vloethemveld verborgen parel. De digitale gids is ook beschikbaar voor Android en andere toepassingen. Er verschijnt een keuzemenu waarbij je het soort platform kiest (Android webapp, Windows besturingssysteem, Apple IBook). In het schematisch overzicht worden de stappen verduidelijkt. Voor het Android webapp platform is steeds een internetverbinding nodig, in tegenstelling tot het IBook en de Windowstoestellen. De digitale gids is afgestemd op de eindtermen basisonderwijs voor het leergebied mens en maatschappij en wetenschappen en techniek.
Samenwerkingsovereenkomst
Op erfgoeddag 2019 ondertekenden Natuur en Bos en de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst vormt het kader voor de publiekswerking en het onthaal van het volledige Vloethemveld, de exploitatie van het Kamp Vloethemveld en 't Kamphuis, alsook de gidsenwerking. Ook het beheer van het erfgoed staat daarin centraal. Aan de overeenkomst is een investeringsprogramma van bijna 5 miljoen euro gekoppeld tussen nu en 2028. De samenwerking is al sinds 2014 op kruissnelheid en zorgt vandaag al voor heel wat realisaties op het terrein!
Het Kamp Vloethemveld is alleen onder begeleiding van een gids te bezichtigen.
Rondleidingen zijn het hele jaar door mogelijk en aan te vragen via
Wandelen
Je kunt kiezen tussen lussen die variëren in afstand van 1,8 kilometer tot 10,4 kilometer.
Groene Haltewandeling
Je kan kiezen tussen 12,14 of 19 km. Brochures gratis in de gemeentehuis Jabbeke/ Zedelgem/ Kamphuis.
Wandelen
Je kunt ook een natuurwandeling maken van de Maskobossen in Jabbeke tot Vloethemveld
Natuurloop
De natuurloop omvat drie lussen met afstanden van 1,8 km, 4,2 km en 7 km.
Mountainbiken
Ontdek de Bossenroute in Jabbeke van 34 km die je kunt uitbreiden tot 42 km
Mountainbiken
Waterhut
De Waterhut geeft je een weids zicht op de grote vijver middenin het voormalige militair domein en laat je de bijzondere vogelsoorten ontdekken.
Heidetoren
Vanop de Heidetoren kun je genieten van het weids zicht op het domein en de vele vogelsoorten. Het infobord op de toren geeft een simulatie weer van 1945 tot vandaag.
Vrijwilligers houden onthaalgebouw 'Het Kamphuis' openen
Het Kamphuis is dé plaats om je verkenningstocht van Vloethemveld te starten. Je kunt er informatie krijgen over het domein, over de prachtige natuur en zijn rijke geschiedenis, maar ook over de toeristische troeven in de regio.
Boswachter
Nuttige Links
Hoe geraak je er?
Met de auto
Gebruik Parking P2 aan Diksmuidse Heirweg 6, Zedelgem (GPS: 51°08’31.8″N 3°06’59.8″E of 51.142161, 3.116605)
Met de fiets
Fiets naar Vloethemveld 10A, 8210 Zedelgem (GPS 51°08’45.5″N 3°06’45.3″E of 51.145979, 3.112574)
Openbaar vervoer
Om Vloethemveld te bereiken met de bus zijn lijn 55 en 72 de voornaamste verbindingen. Meer info: www.delijn.be.
Het station van Zedelgem ligt op 5,2 kilometer van de hoofdingang. Meer info: www.nmbs.be.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >