Deze twee bossen zijn buren maar toch elkaars tegenpool. Troostembergbos is overzichtelijk, vlot toegankelijk en droog. Heb je zin in een korte wandeling, dan is dit een ideale bestemming. Jonge gezinnen en hondenliefhebbers komen hier ook aan hun trekken dankzij de speelweide en hondenlosloopzone. Walenbos daarentegen is uitgestrekt, wild, nat en onherbergzaam. Het is een van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland. Ongerepte natuur troef.

Troeven
  • Zeldzame vlinders 
  • 500 hectare ongerepte natuur
  • Grootste elzenbroekbos van Vlaanderen
  • Speelplezier in Troostembergbos
  • Belevingswandeling ART 

Het wilde Walenbos

Dit gebied, dat tot de jaren zeventig van de vorige eeuw toebehoorde aan privé-eigenaars en daarna stapsgewijs werd verkocht aan de Vlaamse overheid, is sinds 1989 een Vlaams natuurreservaat. De wandelpaden zijn heel eenvoudig, zodat ze niet storen in het landschap. Neem bij een eerste bezoek zeker een wandelkaart mee om de weg niet te verliezen. Aan de zuidoostrand van het reservaat heb je een prachtig uitzicht over de Mottevallei.

Het domein is 500 hectare groot en heeft verschillende bostypes, zoals uitgestrekte en bijna ontoegankelijke elzenbroekbossen met veenmostapijten en natte zones met dotterbloem en waterviolier. In het bos zijn er heel wat open plekken waar orchideeën en zeldzame planten zoals het moerasviooltje, blauwe knoop en de stekelbrem het landschap kleuren. Het reservaat is een topgebied voor zeldzame vlinders zoals de kleine ijsvogelvlinder en de keizersmantel. De beste manier om het Walenbos te ontdekken is een stevige wandeling met laarzen of goede stapschoenen. Wie weet sta je oog in oog met een ree, roofvogel, zwarte specht, hazelworm of houtsnip!

Het toegankelijke Troostembergbos

Het Troostembergbos is veel kleiner, slechts 54 hectare, en toegankelijker. De wandelpaden zijn comfortabeler en slingeren door een mooi droog hellingbos met veel oude beuken. Dit bos is populair bij wandelaars en is ook een favoriet oefenterrein voor joggers. Door de gezellige picknicktafels, een schuilhut en een speelweide vinden jonge gezinnen hier alles voor een rustige maar avontuurlijke middag in de natuur. In de hondenlosloopzone kan ook je viervoeter zijn of haar hartje ophalen. 

Belevingswandeling ART Tielt-Winge

Deze belevingswandeling van 1,3 kilometer gaat recht door een stukje van het Troostembergbos. In deze wandeling komen cultuur en natuur samen. Geniet van de prachtige natuur, bekijk onderweg tien borden met kunstwerken van de leerlingen 'beeld' van de plaatselijke kunstacademie en scan de QR-codes die je meenemen in optredens van de leerlingen 'podium' (muziek, woord en dans). De inhoud van de filmpjes wordt elk jaar aangepast, zodat er regelmatig nieuwe dingen te ontdekken zijn. Alle kunstwerken en optredens zijn gemaakt door de leerlingen van ART (Academie Regio Tienen) in Tielt-Winge. Er is dus veel plaatselijk talent te bewonderen. Het startpunt, met plan, bevindt zich aan de Kasteelstraat 2 in Tiel-Winge.

Bomen met zonlicht in Walenbos
Moerasbos in Walenbos
Vrouw leest infobord Walenbos
Hooiland in Walenbos
Hazelworm in Walenbos
Wandelaars in Walenbos
Bomen met zonlicht in Walenbos
Moerasbos in Walenbos
Vrouw leest infobord Walenbos
Hooiland in Walenbos
Hazelworm in Walenbos
Wandelaars in Walenbos

Actietips

21

Alsbergwandeling

Geniet van de mooie vergezichten over de vallei van de Motte en over Tielt, en wandel onder de zwevende trap uit de 'Callboys'!

21

Wandelnetwerk GR

Route 512 van 'Grote routepaden' loopt in de buurt van het domein.

21

Gempewandeling

Een mooie boswandeling door het Troostembergbos in de vallei van de Winge, die leidt naar de Bensberg.

21

Roeselbergwandeling

Wandel door het Walenbos en stap rond de Roeselberg. Vanaf de Roeselbergkapel kom je voorbij een paar oude langgevelhoevetjes.

21

Belevingswandeling ART Tielt-Winge

Startplaats: Kasteelstraat 2, Tielt-Winge. Een bewegwijzerde wandeling door het Troostembergbos. Onderweg kom je tien  kunstwerken tegen.

45

Speelzones

Het Troostembergbos heeft een permanente speelzone van 2,04 ha. Er zijn ook 4 zomerspeelzones waarvan de grootste 50,95 ha is.

37

Hondenzone

In de hondenzone in Troostembergbos mag je hond ongestoord ravotten. 

21

Van Berg tot Bergwandeling

Wandel langs de wijnranken op de zuidhellingen van de Houwaartse Berg en geniet van het uitzicht.

35

Bivakzone Troostembergbos

Bivakzone Troostembergbos beschikt over een waterpomp voor waswater (geen drinkwater), rustbanken, tentplatform en ecotoilet. Verder heb je er een vuurkorf om 's avonds een vuurtje aan te steken of om je 's winters wat te verwarmen, enkel te gebruiken bij gunstige weersomstandigheden (niet bij lange droogte of sterke wind). 

Bekijk de kaart

Boswachters

Gert Verbruggen (Troostembergbos)
Neem contact op >
Frank Delbecque (Walenbos)
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Walenbos, Kriekebekestraat , 3390 Tielt-Winge

Troostembergbos, parking aan de Aarschotsesteenweg tussen de Kasteeldreef en de Bensbergstraat in Tielt-Winge.

Openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).