Stap binnen in deze betoverende wereld en ontdek een indrukwekkende planten- en dierenrijkdom. Op de relatief kleine oppervlakte van 500 hectare wandel je onder eeuwenoude eikenbossen en naaldhout, langs ondoordringbare moerasbossen en zompige graslanden. Verschillende zeldzame planten en 1800 soorten paddenstoelen en zwammen bewijzen dat het Zoerselbos niet zomaar een bos is. Laat je inspireren door het bos zoals ook schrijver Hendrick Conscience dat deed voor zijn boeken!

Volg boswachter Werner van Zoerselbos via Instagram

Troeven
  • Beschermd landschap
  • Inspiratiebron van Hendrik Conscience
  • Zeldzame planten
  • Bezoekerscentrum Zoerselbos

Gevarieerd bos vol leven

Het Zoerselbos ligt grotendeels gespreid over de gemeente Zoersel en voor een klein gedeelte over Zandhoven. Uniek voor dit Kempense natuurgebied is het beemdlandschap, waar de graslanden omzoomd zijn door houtkanten. Een deel van die beemden ontwikkelden zich de voorbije decennia tot ondoordringbaar moerasbos. Op een relatief kleine oppervlakte krijg je een breed aanbod aan vegetatietypes. Eeuwenoude eikenbossen en volwassen naaldhout wisselen af met graslanden en soortenrijke ruigten. Heide komt slechts beperkt voor.

Het afwisselende landschap is een ideaal leefgebied voor veel planten en dieren.  In de oude bosdelen kan je bijzondere planten vinden zoals verspreidbladig goudveil, koningsvaren, steeliep en wegedoorn. In sommige graslanden groeien zelfs brede orchis, bevertjes en massaal blauwe knoop.

En met wat geluk kan je hier ook zeldzame vogels en dieren spotten. Vogelliefhebbers maken kans op havik, zwarte specht, appelvink, goudvink, (vuur)goudhaantje, ijsvogel, houtsnip, bosuil of zelfs een oehoe. De beken en grachten zijn het leefgebied van amfibieën zoals salamanders, kikkers en padden. Levendbarende hagedissen en de hazelworm vertegenwoordigen de reptielen in dit bos. Toenemende waarnemingen van grote weerschijnvlinders doen vermoeden dat deze hier een populatie hebben en in 2023 werd de iepenpage (vlinder) ontdekt nabij enkel oude steeliepen. Ook heel wat zoogdieren doen zich tegoed aan het vele lekkers dat zo'n rijke leefwereld te bieden heeft. Met wat geluk zie je een glimp van een schuchtere ree, vos of wie weet zelfs een boommarter. Deze laatste is zowat de mascotte van dit oude , voor een groot deel, onbeheerde bos.

Vloeibeemden

Kenmerkend voor het Zoerselbos zijn de vloeibeemden aan de oevers van de Tappelbeek. Vloeibeemden zijn een middeleeuws landbouwsysteem dat gedurende eeuwen ontwikkeld, verbeterd en in stand gehouden werd door de Cisterciënzers, een kloosterorde uit de 12de eeuw. Via spuien zetten ze het hele gebied in de winter gecontroleerd onder water, als een soort 'natuurlijke' bemesting van de hooilanden. De oude middeleeuwse structuur met historische spuien is nog duidelijk aanwezig in het Zoerselbos. De vier spuien zijn sinds 1992 beschermd als monument.

Literair bos

Wist je dat het Zoerselbos een literair bos is? De Antwerpse schrijver Hendrik Conscience (1812-1883) kwam regelmatig inspiratie halen in het Zoerselbos. Het Wonderjaar (1836), Geschiedenis van Graaf Hugo Van Craenhove en zijnen vriend Abulfaragus (1845), De Loteling (1849) en De Duivel uit het Slangenbos (1889) spelen zich allemaal af in of nabij het Zoerselbos.

wandelaars in Zoerselbos
appelvink
bosuil
wandelaars in Zoerselbos
onthaalcentrum Zoerselbos
onthaalcentrum Zoerselbos
wandelaars in Zoerselbos
appelvink
bosuil
wandelaars in Zoerselbos
onthaalcentrum Zoerselbos
onthaalcentrum Zoerselbos

Actietips

21

Wandelroute

Zoerselbos en Zoerselhof: een wandeling van 8,24 km.

21

Geleide wandelingen

Iedere eerste zondag van de maand om 14 u zijn er gratis geleide wandelingen door het Zoerselbos met een ervaren natuurgids. Afspraak aan het bezoekerscentrum.

30

Groene Haltewandeling

De wandeling van 15,5 km loopt doorheen het Zoerselbos.

33

Bezoekerscentrum Zoerselbos

De onthaalpoort ligt in het 400 hectare grote Zoerselbos.

24

Ruiterroute De Voorkempen

Ruiterpad van 33 km dat door verschillende gebieden gaat.

Bekijk de kaart

Boswachter

Werner Van Hove
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Boshuisweg 2, 2980 Zoersel

Met de fiets

Fietsknooppunten in de buurt: 93 en 92.

Met het openbaar vervoer

Zoerselbos is beperkt bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is wel een Groene Haltewandeling door het Zoerselbos die start en eindigt aan een bushalte. Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken). 

Parking

Er is parkeergelegenheid in de Boshuisweg en de carpoolparking nabij de afrit Zoersel