Natuurloop Duinen en Bossen De Panne

Natuurloop Duinen en Bossen De Panne

In de prachtige Duinen en Bossen van De Panne werden maar liefst 6 looplussen uitgetekend:

 • Oranje lus (1,2 km)
 • Roze lus (2 km)
 • Paarse lus (3 km)
 • Groene lus (4,5 km)
 • Blauwe lus (6,7 km)
 • Rode lus (5,6 km)

Voor de oranje, roze, paarse en groene lus kunnen de lopers starten aan de Sporthal (Sportlaan 2, De Panne) of ter hoogte van de parking aan het bezoekerscentrum De Nachtegaal (Olmendreef 2, De Panne). De blauwe en rode lus kunnen enkel aan de parking van De Nachtegaal gestart worden.

De 3 kleinere lussen zijn ideaal voor beginnende lopers zodat ze stelselmatig kunnen opbouwen. De groene lus in de Oosthoekduinen is 4,5 km en haalt dus net niet de afstand van een ‘start to run’. De blauwe lus neemt de lopers op sleeptouw doorheen het Calmeynbos en een klein stukje van het Westhoekreservaat. De rode lus doorkruist het Westhoekreservaat en vergt wat meer loopervaring. Trailrunners zullen zeker en vast hun hart kunnen ophalen langsheen het rode parcours. Door de groene, blauwe en rode lus te combineren, kan je maar liefst 16,8 kilometer lopen in de prachtige natuur van De Panne.


Tijdens het lopen doorkruis je, naar gelang de keuze van de lus, volgende natuurgebieden:

 • Calmeynbos
  Het Calmeynbos is een heerlijk bos van 66 hectare om te wandelen, fietsen, mountainbiken of paard te rijden. Dit duinbos herbergt een divers dier- en plantenrijk. Wie in de zomer wat schaduw wil opzoeken kan naar hartenlust wandelen in dit gevarieerd bosgebied.

 • De Oosthoekduinen
  80 hectare groot en afgewisseld duin- en bosgebied waar droge mosduinen en duingraslanden de toon zetten. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten in één van de speelzones van het gebied! Langsheen het schilderachtige Artiestenpad ontdek je de prachtige Duinzoom Oosthoek. Dit is één van de weining intact gebleven duin-polder overgangen.
   
 • De Westhoek
  Benieuwd naar het oudste aaneengesloten duingebied aan onze kust. Trek er dan zeker eens op uit naar het westelijk uiteinde van onze kustlijn. Geprangd tussen De Panne en de Franse grens kan je er als wandelaar genieten van het indrukwekkende duinenlandschap van De Westhoek. Je kan er ravotten in de struinzone en misschien zie je wel een Schots hooglandrund of konikpaard langskomen.