14 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Neigembos

2.620925
 • 4.125
 • 3.5
 • 3.5
 • 4.2
 • 3.5
 • 3.857145
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#neigembos

Het Neigembos is een 65 hectare groot bosreservaat in Ninove. Het gemengde eiken- en beukenbos telt hoogteverschillen van 20 tot 90 meter boven de zeespiegel wat voor schitterende én stevige reliëfverschillen zorgt. Er lopen een aantal sterk uitgesleten oude wegen door het bos, ‘holle wegen’. Zij hebben een uitgesproken microklimaat en zijn een plezier om door te wandelen. De diversiteit aan fauna en flora is indrukwekkend. Natuurkenners komen hier dus zeker aan hun trekken!

De troeven

 • Rijke biodiversiteit
 • Pareltje in het Pajottenland
 • Uitstekend wandelparadijs
 • Unieke voorjaarsflora
Toon meer informatie

Genieten van de natuurpracht staat voorop in het Neigembos. Je kan er drie uitgestippelde wandelingen volgen (de Dikke Beuken-, Bevingen- en Groebenwandeling).

Rijke biodiversiteit

Het Neigembos telt zowat 254 verschillende plantensoorten. Je vindt er onder meer reuzen- en grootste paardenstaart, heermoes, bosanemoon, speenkruid, scherpe en kruipende boterbloem en dotterbloem.

Ook de dieren zijn goed vertegenwoordigd in het Neigembos. Een groot aantal vlinder- en keverfamilies en 40 vogelsoorten huizen er in de natuur. Verder leven er nog hazelwormen, bruine kikkers, verschillende salamandersoorten en een aantal kleine zoogdieren.

In het Neigembos mag de natuur vrijwel ongestoord haar zin doen, zonder inmenging van de mens.
 

Het ontstaan

Het Neigembos is net zoals het Zoniënwoud een overblijfsel van het oude Kolenwoud, een oerbos dat zich in de tijd van de Romeinen uitstrekte van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee.

 • GR paden

  Centraal door het bos loopt de Grand Route 512 Vlaams-Brabant.

  Grand Route 512 Vlaams-Brabant
 • Geleide wandelingen

  Groepen kunnen een excursie met de boswachter of een erkende gids van het Centrum Voor Natuur en Milieueducatie aanvragen via ovl.anb@vlaanderen.be of 09 265 46 40.

 • Groene Koepelroute

  Fietsroute van 47 km.

  Route

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • vanhee jeroen

  "Neigembos is een zeldzaam overblijfsel van een streek die verder alleen (niet-toegankelijk) populierenbos kent. Prachtig gebied, maar veel te klein voor de vele tienduizenden mensen die eromheen wonen. In Ninove (34000 inwoners) is het trouwens het enige bos waar je in kan, en het ligt dan ook nog eens op de grens met een andere provincie. Een terugkerend probleem is het gebrek aan parkeermogelijkheden. Er zijn twee kleine zones waar je je auto kan parkeren, maar op zonnige dagen staan de aanpalende straten vol geparkeerde wagens. Het is maw niet voorzien op veel recreatie. Ook jammer dat er geen horeca in de onmiddellijke buurt is. Conclusie: een prachtplek, maar te klein en te zeldzaam in zijn soort om aan de noden van de bevolking te voldoen."

Ligging en bereikbaarheid

Het Neigembos een is 65 hectare groot bosreservaat in Ninove.

Ingang

Neigembosstraat 2, 9402 Meerbeke

Met het openbaar vervoer 

Belbus 330 – Ninove doet het Neigembos aan. Deze bus stopt aan de halte ‘Meerbeke Neigembos’ bij de parking Inkhoorn, vlakbij het bos. Via De Lijn kan je de belbus reserveren. Meer info: www.delijn.be.

Faciliteiten 

Er zijn twee plaatsen waar er parkeergelegenheid voorzien is. In de Neigembosstraat 2 en Bevingen 15-21. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (8 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (6 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (6 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.2 (5 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (6 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (7 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt