Currently, there is no weather information available.

Op den Aenhof

2.5
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3
  • 1.666665
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#opdenaenhof

Het natuurreservaat Op den Aenhof is niet toegankelijk voor het publiek, behalve voor beheerders en vergunninghouders. Je kunt het gebied wel bekijken vanaf de Asseweg en de landweg, die in het verlengde van de Asseweg en langs de spoorweg ligt. Misschien zie je wel één van de vele vogels die er regelmatig vertoeven. Voor overwinteraars en doortrekkers is Op den Aenhof namelijk erg belangrijk, vooral dan voor eenden en steltlopers.

De troeven

  • Eenden en steltlopers
  • Vochtige landbouwgronden
  • Permanente moerassen
  • In het hart van de Limburgse mijnstreek
  • Visvijver van 15 hectare
Toon meer informatie

Een natuurgebied met een industrieel verleden

Op den Aenhof ligt in het hart van de Limburgse mijnstreek, naast de vroegere steenkoolmijnen van Houthalen en Zolder. Grondverzakkingen door instortende mijngangen zorgden voor vochtige landbouwgronden en schiepen permanente moerassen. Dit landschap is zo waardevol dat de Vlaamse overheid het integraal als bosreservaat beschermt.
 

Visvijver als centrum van een gebied vol leven

Op den Aenhof is opgebouwd uit populierenbeemden en zones waar zwarte els spontaan groeit. Eik, berk of grazige ruigten kleuren het hoger gelegen landschap. Braam, gestreepte witbol, rietgras, moerasspirea en wilde kamperfoelie zijn enkele planten die er groeien.

Centraal in het natuurgebied legde het bedrijf Mijnen NV een visvijver aan van 15 hectare. Ten zuiden van die vijver ligt een lange plas, ‘het kanaaltje’, als stille getuige van de poging om de mijn van Houthalen met het Albertkanaal te verbinden. Ook de levensrijke Mangelbeek en Echelbeek doorsnijden het reservaat. De gewone pad, de bruine en groene kikker maken dankbaar gebruik van de vijver en de plas. Eenden en steltlopers, zoals bergeend, smient, tafeleend, wilde eend, bosruiter, watersnip, tureluur, grutto, kemphaan, oeverloper en witgatje, vertoeven hier eveneens bijzonder graag.
 

  • Vogels observeren

    Vanaf de Asseweg en de landweg spot je misschien wel één van de vele vogels die er regelmatig vertoeven.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Op den Aenhof ligt in het hart van de Limburgse mijnstreek, naast de vroegere steenkoolmijnen van Houthalen en Zolder. 

Ingang

Asseweg, 3550 Heusden

Op den Aenhof is niet toegankelijk voor het publiek, behalve voor beheerders en vergunninghouders. Je kunt het gebied wel bekijken vanaf de Asseweg en de landweg, die in het verlengde van de Asseweg en langs de spoorweg ligt.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 1.7 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?