Currently, there is no weather information available.

Oude Leie Machelenput

2.944445
 • 3.625
 • 2.666665
 • 3.8
 • 2.333335
 • 1.8
 • 3.166665
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#Machelenput

Machelenput is een afgesloten Leiearm en een idyllische plaats die heel geliefd is bij wandelaars, fietsers en vissers. Dit natuurgebied is iets meer dan 8 hectare groot en ligt vlakbij het dorpscentrum van Machelen-aan-de-Leie. In de speelzone ‘het avontureneiland’ kunnen kinderen naar hartenlust ravotten.

De troeven

 • Wandelen in een charmant dorp
 • Avontureneiland en bootveer
 • Militair kerkhof
 • Raveelmuseum
Toon meer informatie

Al bijna tweehonderd jaar is de vallei van de Leie een inspiratiebron voor talrijke kunstenaars. De traagstromende meanderende gouden rivier was eeuwenlang het centrum van de vlasnijverheid, maar die verdween sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. Tussen 1950 en 1970 werd de rivier van haar vallei afgesneden door de vele infrastructuurwerken. Leiebochten werden rechtgetrokken, overstromingsgebieden opgehoogd en oevers verstevigd. Het eens zo idyllische landschap van de Leie werd ernstig verminkt. Verschillende liefhebbers van de streek, niet het minst kunstenaar Roger Raveel hebben zich met hand en tand verzet tegen de zogenaamde verbeteringswerken. Zo kon vermeden worden dat de mooiste Leiemeanders tussen Zulte en Deinze werden gedempt.
 

Natuur- en rivierherstel

Meer dan dertig jaar na de rechttrekkingen zijn de inzichten veranderd. Een rivier heeft een vallei nodig om de woonkernen tegen overstromingen te beschermen. De Vlaamse overheid werkt de komende decennia aan het ambitieuze project Rivierherstel Leie. Dat project biedt kansen voor de scheepvaart, maar ook voor ontspanning en natuurbeleving.
De Leievallei is het leefgebied van bijzondere planten en dieren. Machelenput is de thuisbasis voor fuut, aalscholver, kuifeend en wilde eend. Snoek, zeelt, rietvoorn, brasem, blankvoorn en paling zorgen voor de vispopulatie. Helaas kampt de oude meander de laatste jaren met de invasieve exoten grote waternavel en dwergkroos, die voor een groen tapijt zorgen.
De kleine jonge bosjes moeten nog evolueren, maar je kunt nu al genieten van brede wespenorchis, sperwer en tjiftjaf.
 

Spelen maar!

In de speelzone van anderhalve hectare groot werd samen met de gemeente Zulte een avonturenparcours met speeltoestellen aangelegd. Hier komen kinderen zeker aan hun trekken. Wil je op verkenning langs de andere oever van de meander? Geen probleem: een bootveer ligt voor je klaar, maar je moet wel je armspieren gebruiken.
 

Oorlogsverleden

In de Dorpsstraat in Machelen vind je de Franse militaire begraafplaats. Dat is de laatste rustplaats van Franse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. De inname van Machelen duurde twaalf dagen en kostte zeshonderd Franse militairen het leven. Bijna al die Franse soldaten zijn gestorven tijdens het tweede deel van het Eindoffensief (14-10-1918 – 11-11-1918). Omdat er ook in de naburige gemeenten veel Franse soldaten sneuvelden, werd beslist om hen samen te begraven op één regionale begraafplaats. Zo is deze begraafplaats de laatste rustplaats van 1325 Franse militairen geworden.
 

 • Roger Raveelwandelroute

  Wandelroute van 3,5 km.

  Route
 • Joggen

  Langs de Brugstraat en de Leiemeander tot aan het voetbalveld werd ook een Finse looppiste aangelegd.

  Kaart
 • Fietsen

  Langs het jaagpad van de Leie kun je heerlijk fietsen.

 • Avonturenparcours

  In de speelzone van 1,5 ha vind je een heus avonturenparcours met speeltoestellen.

  Kaart
 • Vissen

  Hengelaars mogen vissen langs de westelijke oever van Machelenput.

 • Horeca

  De gemeente Zulte heeft op gastronomisch gebied heel wat te bieden.

  Lijst met adresjes
 • Schaatsen

  Wanneer het ijs dik genoeg is, kan hier geschaatst worden.

  Schaatsmogelijkheden

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Van Goidsenhoven Arlette

  "Spijtig genoeg is het speelparcours helemaal niet onderhouden en onmogelijk geworden om er op te spelen. Speeltuigen veel geld gekost en nu staat het vol netels en distels. Wie moet dit onderhouden??"

Ligging en bereikbaarheid

Vlakbij het dorpscentrum van Machelen-aan-de-Leie.

Ingang

Gildestraat, 9870 Machelen-Zulte

Openbaar vervoer

De bushalte 'Machelen Dorp' ligt op 250m van de Sint - Corneliuskerk. Meer info: www.delijn.be.
 

Faciliteiten

Parkeerterrein met informatiebord.

Aan de Leihoekstraat is ook een parking voor kampeerwagens voorzien.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.7 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.8 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.3 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.8 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.2 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?