4 °C
Zonnig
Zonnig

De Oudsberg

3.37132
 • Brandfase geel in Limburg: gevaar, wees voorzichtig

  Lees meer
 • 5
 • 5
 • 3.5
 • 4
 • 3.5
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#oudsberg

De Oudsberg is een zandige landduin die bijna 90 meter boven de zeespiegel uitsteekt, waarop unieke duinvegetaties voorkomen. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en vlinderrijke heischrale graslanden. Met tientallen kilometer paden, kun je hier als wandelaar, fietser of ruiter topnatuur beleven. Bovendien wordt er nog hard gewerkt in het gebied, zodat er bij elk bezoek wel iets nieuws te beleven valt.

De troeven

 • Typische duinvegetatie
 • Bloeiende heide
 • Landchap in volle evolutie
 • Eén van de hoogste heuvels van de Kempen
 • Natuurlijke bossen
Toon meer informatie

Flora: stapstenen op weg naar natuurlijke bossen

Op een voedselarme, droge landduin als de Oudsberg kunnen planten zeer moeilijk groeien. Overdag warmt het zand sterk op en 's nachts koelt het snel af. Bovendien moeten planten er wind en zandverstuivingen trotseren.

Toch groeien pioniersplanten, zoals buntgras, dat mooie blauwgroene polletjes vormt, zandzegge en ruig haarmos goed in het natuurgebied. Zij maken de bodem klaar voor soorten als heidespurrie, schapengras en korstmossen. Vervolgens doet struikheide haar intrede, die de overige vegetatie steeds meer gaat overheersen. Uiteindelijk krijgen jonge dennen en berk, eik, lijsterbes en spork een kans. Zo kun je hier komen ontdekken hoe stapsgewijs natuurlijke bossen ontstaan.
 

Fauna: van blauwvleugelsprinkhaan tot nachtzwaluw

Verscheidene dieren, waaronder de levendbarende hagedis, de blauwvleugelsprinkhaan en het wekkertje, passen zich aan de barre omstandigheden van dit gebied goed aan.

De bloeiende heide is onweerstaanbaar voor honingzoekers als bijen, vlinders en zweefvliegen. Op de boomrijke heide zie je boomleeuwerik, boompieper en nachtzwaluw en in de bossen broeden verschillende roofvogels. Het ijle gepiep van het goudhaantje weerklinkt vooral in de dennenbossen.

Vos, wezel, bunzing, eekhoorn, haas en konijn vinden hier ook een geschikt onderkomen. Vraatsporen aan struiken en jonge bomen verraden duidelijk de aanwezigheid van reeën.
 

Beknopte geschiedenis van het duinenlandschap in De Oudsberg

De Oudsberg is sinds februari 1998 een Vlaams natuurreservaat. Het kwetsbare karakter van het duinenlandschap vraagt om een duurzaam natuurbeheer. Het natuurreservaat behoort tot een duinengordel die zich vroeger uitstrekte van Hechtel tot Maaseik. 15.000 jaar geleden, na de laatste ijstijden, kreeg het Kempisch Plateau te maken met enorme zandverstuivingen. Er vormden zich diepe leeggestoven laagten, waarin vennen ontstonden. Hoge zandafzettingen staken als duinruggen boven het landschap uit. Toen het klimaat opwarmde, ontwikkelden er zich berken- en eikenbossen.

In de middeleeuwen verarmde de bodem ten zuidwesten van De Oudsberg door intensieve ontginning. Hierdoor kon alleen heide nog overleven. Plaatselijke overbegrazing van schapen zorgde opnieuw voor zandverstuiving, die het huidige duinlandschap boetseerde.

Vandaag zijn de landduinen nog steeds in volle evolutie. Ooit was de Oudsberg 95 meter hoog, maar de laatste decennia kromp ze zeker 7 meter. De titel van hoogste heuvel van de Kempen speelde de Oudsberg intussen kwijt, maar de Oudsberg is wel geselecteerd als kandidaat voor UNESCO-werelderfgoed.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Kaat Vanneste

  "Knap!"
 • Geert Bonhomme

  "Voor de kinderen is dit gebied een ideale uitlaatklep; hier krijg je ze gegarandeerd moe ! Ook voor de ouders is er véél te zien: de heide, afgewisseld met prachtige vergezichten, is de moeite waard !"

Ligging en bereikbaarheid

IDe Oudsberg is een zandige landduin die bijna 90 meter boven het Kempisch plateau uitsteekt.

Ingang

Kattebeekstraat 1, 3680 Opglabbeek

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde station is dat van Genk. De dichtstbijzijnde bushalte is 'Gruitrode Centrum'. Hier stopt buslijn 8 'Genk-Overpelt'.

Met de auto

Vanuit Antwerpen: Volg de E313 tot Paal en neem dan de E314. Neem afslag 32 naar Genk-Oost. Neem de N75 richting Maaseik/Dilsen-Stokkem/As/Zutendaal. Rij door As op de N723 tot op de Weg naar As. Sla links in de Kasteelstraat en neem de eerste straat rechts. Vervolgens sla je links de Kattebeekstraat in.

Vanuit Brussel: Neem de E40 richting Leuven. Aan Leuven rij je verder op de E314. Neem afslag 32 naar Genk-Oost. Neem de N75 richting Maaseik/Dilsen-Stokkem/As/Zutendaal. Rij door As op de N723 tot op de Weg naar As. Sla links in de Kasteelstraat en neem de eerste straat rechts. Vervolgens sla je links de Kattebeekstraat in.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 5 (3 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 5 (3 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (4 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (4 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (4 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (4 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  RT @freluto : Up in a tree, where's it's a happy to be 🌳 #oudsberg # ...
  @ natuurenbos
  1 jaar geleden
 • woensdag 17 mei 2017 van 13:30 tot 13:30
  Voorjaarswandeling Opoeteren 2017
  Lees meer