Currently, there is no weather information available.

Groenenberg

4.05
 • 4
 • 3.875
 • 3.88889
 • 4.166665
 • 4.142855
 • 4.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#groenenberg

Groenenberg is een 45 hectare groot park in de Vlaamse groene rand rond Brussel. Blikvanger is het prachtige Kasteel van Groenenberg. Dat krijgt nochtans stevige concurrentie van een aantal opvallende natuurcollecties. Solitaire bomen en kleurrijke heesters, oogstrelende azaleastruiken en paarse vlinderstruiken garanderen het hele jaar door kleur. Je zal zelf op pad moeten om de diversiteit in Groenenberg waar te nemen!

De troeven

 • Kasteel van Groenenberg
 • Prachtige uitzichten
 • Bloemenpracht het hele jaar door
 • Voorjaarsbloeiers zoals boshyacint, dotterbloem, bosanemoon, en wilde narcissen
Toon meer informatie

Het grootste kasteel van Vlezenbeek!

Omstreeks 1900 bouwde notaris Charles Claes het landhuis Groenenberg naar een ontwerp van de Brusselse architect Y. Evrard. Het was het ‘grootste kasteel van Vlezenbeek’, een knipoog naar de overbuur in Gaasbeek, het ‘grootste kasteel van het Pajottenland’...

Landschapsarchitect Edmond Galoppin ontwierp het park rechts van de hoofdingang. Hij was ook de ontwerper van het Bulskampveld in Beernem en het Josaphatpark in Schaarbeek. Het park links werd enkele jaren later aangelegd, volgens Galoppins principes.  Van het kasteel vertrokken zes zichtassen langs de belangrijkste onderdelen van het park. Vijf ‘vista’s’ bestaan vandaag nog of zijn terug vrijgesteld volgens het originele concept. Enkele zichtassen lopen door in het landschap, anderen eindigen bij de grenzen van het park.

In de Tweede Wereldoorlog bezetten hoge Duitse officieren het kasteel. Het achterste terras verbergt nog altijd de betonbunker waarin ze schuilden tijdens geallieerde luchtaanvallen. Na de bevrijding richtten Britse en Amerikaanse soldaten veel schade aan. De afhandeling van het oorlogsschadedossier duurde zo lang, dat de eigenaars het onbewoonbaar geworden kasteel nooit meer betrokken. Het gebouw verviel tot een ruïne. Sommige delen van het park verwilderden, andere werden gebruikt voor landbouw.

In 1981 verkocht erfgename Cécile Houtart het landgoed met bijbehorende hoeve en park aan het Agentschap voor Natuur en Bos. We herstelden het grootste deel van het park op basis van Galoppins plannen.
 

Een doodsbeenderenboom?

Merkwaardige bomen die verdwenen waren, plantten we opnieuw aan, zoals tulpenboom, trompetboom, doodsbeenderenboom en amberboom. Die vullen de andere collectie bomen mooi aan: mammoetboom, bruine beuk, linde, es en eik. In het voorjaar bloeien er tapijten van sneeuwklokje, boshyacint, dotterbloem, bosanemoon, speenkruid en narcissen. Liefhebbers van bloemen en heesters worden getrakteerd op enkele bijzondere collecties boompioenen, hydrangea’s en de unieke verzameling harde Gentse azalea’s. Het hele jaar door bloeit er wel iets in Park Groenenberg. 

De omgeving rond de vijver is een natuurreservaat waar heel wat vochtminnende planten floreren. Je vindt er bijvoorbeeld reuzenpaardenstaart, pinksterbloem, gewone salomonszegel, slanke sleutelbloem en veenbes.
 

Fauna

Zowel het gevarieerde Park Groenenberg als haar vijvers zijn een aantrekkingspool voor talrijke dieren. In de bronvijver huizen enkele zeldzame amfibieën zoals bruine en groene kikker, pad, vuur-, vinpoot- en kleine watersalamander.

Heel wat water- en roofvogels voelen zich in Park Groenenberg uitstekend in hun vel. De kleurrijkste onder de gevederde bewoners van Park Groenenberg zijn wielewaal en ijsvogel. ’s Nachts kan je de zeldzame kerkuil betrappen op het verorberen van zijn favoriete delicatesse: muizen. Met wat geluk zie je ook een bunzing, wezel of vos zich snel uit de voeten maken.

 • Verharde wandelpaden

  De wandelpaden zijn geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

  Kaart
 • Wandelroute

  Dubbelkasteel wandelroute (8,24 km).

  Routeyou.com
 • Wandelknooppunten

  Volgende knooppunten bevinden zich bij het domein: 121, 122, 123, 127, 129, 730, 126.

  Wandelknooppunt.be/
 • Natuurloop

  Natuurloop van 4,5 km doorheen het park.

  Natuurloop Groenenberg
 • Joggen

  De wandelpaden zijn zeer geschikt om te joggen.

  Kaart
 • Fietsknooppunten

  Tussen 23 en 24.

  Fietsnet.be
 • Vergaderen in 't groen

  Boek een vergaderzaal in het kasteel.

  Ga naar de website

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Groenenberg is een 45 hectare groot park in de Vlaamse groene rand rond Brussel. Groenenberg ligt tegenover het gebied Gaasbeek.

Ingang

Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

Openbaar vervoer  

Bus 142 (Gaabseek-Leerbeek) rijdt van station Brussel-Zuid naar Park Groenenberg, afstappen aan halte Kasteel van Gaasbeek. Verkies je de metro, dan neem je vanuit Brussel lijn 1B tot de eindhalte Erasmus. Daar stap je over op de bus 142, halte Kasteel van Gaasbeek. Meer info: www.delijn.be.

Faciliteiten met parkeren

Parking naast het domein van Gaasbeek: Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (6 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (8 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.9 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.2 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.1 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.5 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt