0 °C
mooi weer
mooi weer

Patrijzenbos

2.69697
 • 3.142855
 • 2.8
 • 2.75
 • 2.333335
 • 2.666665
 • 2.4
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#patrijzenbos

Het Patrijzenbos is een groene oase van ongeveer 5,5 hectare groot aan de rand van Lendelede. Het werd door heel wat Lendeledenaars mee aangeplant. Ondanks de jonge leeftijd van het Patrijzenbos huizen er al veel zangvogels. Een lentewandeling met gratis vogelconcert is dan ook het overwegen waard.

De troeven

 • Zangvogels
 • Even onthaasten
Toon meer informatie

Van bosplanten tot nachtvlinders

Het Patrijzenbos is een loofbos met vooral gewone es, winter- en zomereik, berk, haagbeuk en zwarte els. Rond de percelen vind je hazelaar, meidoorn, sleedoorn en Gelderse roos.
Waar vroeger vooral brandnetel, akkerdistel, witbol en raaigras groeide, duiken vandaag soorten als duizendblad, heelblaadje en brunel op.
Het Patrijzenbos is een eilandje aan de rand van Lendelede en uitgestrekt agrarisch gebied. In het jonge bos huizen al veel zangvogels en kleine zoogdieren. Steenuilen broeden in oude knotwilgen aan de rand van het bos en boerenzwaluwen schuilen in de stallen van de vervallen hoeve naast het domein. 
 

Een bos in de puberteit

De gemeente Lendele kocht de gronden rond de centraal gelegen oude hoeve in 1998, toen nog wei- en akkerland. In 2002 hielpen heel wat Lendeledenaars bij de aanplanting van dit bos. In mei 2011 is het Patrijzenbos feestelijk geopend voor het publiek. De naastliggende stortplaats van 25 hectare wordt de eerstvolgende jaren eveneens ingericht als bos.
 

 • Wandelen

  In het Patrijzenbos kun je vrij de wandelpaadjes volgen.

  Kaartje
 • Fietsknooppunt

  Van knooppunt 5 naar 47 (Leiestreek) rij je langs het Patrijzenbos.

  Fietsknooppunten
 • Zomerspeelzone

  Er is een zomerspeelzone van 5,16 ha. Deze is enkel bespeelbaar van 1 juli t.e.m. 31 augustus.

  Speelzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Ferre

  "Heel klein, slechts 2 km en je bent rond. Heel weinig parkeerplaats. Kinderspeelzone niet gevonden enkel een tent van takken."

De Gavers

Het provinciedomein De Gavers is meer dan alleen maar een groene long in de regio Zuid-West-Vlaanderen. De Gavers is een Sport- en Natuurcentrum met een uitgebreid aanbod aan milieueducatieve en sportieve activiteiten. Een bijzondere omgeving waar elke recreant, natuurliefhebber en sportieveling z’n gading vindt.
Je kan elk hoekje van het domein ontdekken via de talrijke wandel-, ruiter-, fiets- en mountainbikepaden. Daarnaast is er voor scholen en groepen een uitgebreid aanbod aan verschillende natuureducatieve modules over onder andere bijen, water…
Maar ook voor avontuurlijke sportactiviteiten is men op de Gavers aan het juiste adres. Zo kan je er surfen, zeilen en kajakken of kan de avonturier zich uitleven op touwenparcours, klimmuur, …

De Gavers ligt op 13 km van het Patrijzenbos. 

Ligging en bereikbaarheid

Het Patrijzenbos is een groene oase van ongeveer 5,5 hectare groot aan de rand van Lendelede. 

Ingang

Kuurnestraat, 8860 Lendelede

Openbaar vervoer

Je vindt de dichtstbijzijnde bushalte "Lendelede Sint-Katharinakerk" op 1 km van het Patrijzenbos. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.1 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.8 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.3 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.7 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.4 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt