- Overzicht
- Commentaren (3)
- Praktische info
#peerdsbos
Het Peerdsbos is één van de meest bezochte bossen in de stadsrand van Antwerpen. Het bos is zowel voor gezinnen als natuurliefhebbers een leuke daguitstap. De lange rechte dreven maken het wandelen met buggy of rolstoel gemakkelijk. Midden in het bos vind je brasserie De Melkerij, waar je even kan uitrusten terwijl kinderen ravotten in de aangrenzende speeltuin of een partijtje minigolf spelen. Aan de rand van het bos is er het uitdagende Stoerwoud in het provinciaal sportcentrum.
De troeven
Geschiedenis
De naam Peerdsbos dook voor het eerst op in een rekening van 1431-1432 onder het hoofdstuk houtverkoop uit bossen: ‘een elsen busch gestaen opt goet ten Breemdonc, geheyten 't Peertsbusch.’
Het Peerdsbos maakte deel uit van het domein Bremdonck, dat bestond uit enkele pachtboerderijen, schuren, stallingen, heidevelden, polders en dijken, akkers, weiden en bos voor timmer- en brandhout. Er waren twee hoeves: Bremdonckhoeve en Peerdsboschhoeveken. In 1280 werd het gebied door Isabella van Breda aan het Antwerpse Sint-Elisabethziekenhuis geschonken. Grote delen van het domein werden verkocht en verkaveld. Het huidige Park van Brasschaat kreeg vorm.
Het Peerdsbos bleef lange tijd in eigendom van het OCMW van Antwerpen tot de Vlaamse overheid het bos kocht in 2008. Momenteel is het bos in beheer bij het Agentschap voor Natuur en Bos beheerd.
Een gevarieerd bos
Het bos bestaat voornamelijk uit loofhout als zomereik, beuk, lijsterbes en zwarte els. Ook oude bossoorten zoals dalkruid, adelaarsvaren, bleeksporig bosviooltje, lelietje-van-dalen en hazelaar groeien hier.
Het 149 hectare grote bos is een unieke habitat voor verschillende vogelsoorten, vleermuizen, vlinders en reeën. Hier wonen en broeden zwarte specht, grote bonte specht, middelste bonte specht, gaai, boomklever, boomkruiper, fitis en tjiftjaf. De Universiteit van Antwerpen doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de mezenpopulatie.
De Laarse Beek, die door het Peerdsbos meandert, is sinds 2002 Europees Habitatrichtlijngebied. De aanwezige vissoorten en hun leefgebied genieten hierdoor Europese bescherming. Dankzij de goede waterkwaliteit van de Laarse Beek kan je ook zeldzame vissoorten ontdekken, zoals de rivierdonderpad. De aanwezigheid van weidebeekjuffers en bosbeekjuffers is een extra bewijs van de goede waterkwaliteit van de beek.
Omwille van uitzonderlijke natuurwaarden is een deel van Peerdsbos afgesloten voor het publiek. In die zone krijgt de natuur voorrang en is het beheer gericht op een rustgebied voor reeën en andere dieren. Honden zijn welkom, maar horen aan de leiband.
-
Wandelpaden
De lange rechte dreven maken het wandelen met buggy of rolstoel gemakkelijk.
-
Wandelroutes
GR 12 loopt door het Peerdsbos evenals de wandelroute van de gemeente Schoten.
Grote Routepaden -
Wandelknooppunten
Knooppunten 1, 4 54, 65 en 66 van wandelknooppuntennetwerk Kempense Heide lopen door het Peerdsbos.
Wandelnetwerk Kempense Heide -
Natuurloop
Het parcours leidt je over een afstand van 5,1 kilometer doorheen het prachtige Peerdsbos.
Natuurlopen -
Fietsknooppunten
Tussen knooppunten 20 en 32 rij je langs het Peerdsbos.
Je kan een fiets huren aan de Melkerij. -
Speelzone
Het Peerdsbos heeft 4 permanente speelzones (7,66 ha - 16,01 ha - 1,03 ha - 0,83 ha) en een zomerspeelzone van 1,80 ha.
Speelzones -
Hondenzone
De hondenzone is te bereiken via een zijdreef van de Bredabaan (zie kaartje). Ontdek alle hondenzones op onze website.
Kaart met locatie hondenzone -
Raf Leblanc
"Dit natuurgebied is één van de laatste oerbossen in België. Het is rustig, gezellig en de mogelijkheid om er een drankje of een wafel te nuttigen is er ook. Wanneer u dit gebied bezoekt, moet u zeker ook eens uitkijken naar de vele vogels die er rondfladderen, zoals de boomklever, de bonte specht en de ijsvogel. Een zeer gezellig gebied voor jong en oud, of u nu wandelt, loopt of vogelspotter bent."William van dieren
"Fijne plek om het groen op te zoeken dicht bij de stad. Een historisch bos waar je ook nu gewoon kan genieten."Pippa
"Mooi bos met vele dreven en smalle wandelwegen. Grote hondenweide aan de melkerij, daar kunnen ze vrij rondlopen in een grote afgebakende zone in het bos. Rennen tss de bomen, struiken en spelen met andere honden. "