Pers & nieuws

 • 28/05

  Verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant

  Natuurbeleving Natuurbeheer

  28/05

  Verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant

  Verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant

  Een brand kan snel van een zeer kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen (vb onderdelen van machines) kunnen snel zorgen voor een grotere brand. Wees dus voorzichtig en extra waakzaam tijdens een bezoek aan de natuur. Rook er niet en maak zeker zelf ook geen vuur. Boswachters zullen uiteraard de situatie gebied per gebied zo goed mogelijk opvolgen.

  Sinds gisteren kunnen kinderen onder de twaalf jaar terug spelen op de spelelementen in onze gebieden. Zeker in deze brandgevoelige tijden wil Natuur en Bos iedereen aanraden om jonge kinderen extra nauwlettend in de gaten te houden en zeker niet alleen in het bos te laten spelen.

  De risicofases voor de provincies Antwerpen en Limburg staan al enige tijd op oranje. Het is zeker mogelijk dat deze de komende uren of dagen ook nog wijzigen. Alle laatste info is terug te vinden op onze webpagina www.natuurenbos.be/waarschuwingen. Houd deze dus zeker in de gaten.

  Natuurbeleving Natuurbeheer
  Verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant
  Verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant
 • 27/05

  Opening Beestige Boelbos aan Mechelse Heide

  Natuurbeleving

  27/05

  Opening Beestige Boelbos aan Mechelse Heide

  Opening Beestige Boelbos aan Mechelse Heide

  Beestige Boelbos

  In het speelbos maken kinderen en hun ouders kennis met de dieren van het Nationaal Park, in het bijzonder de soorten die leven op de Mechelse Heide. Het heideblauwtje is daarbij de centrale figuur die de kinderen leidt door het speelbos van de ene avontuurlijke kennismaking naar de andere. Naast een vossensluiptocht, een slangenkruip, een reeën- en paddensprong, een hagedissenloop, een everzwijnenverdwijntruc en nesten bouwen met de roodborsttapuit werd ook een amfitheater aangelegd waar bij activiteiten verhalen kunnen worden verteld of waar Rangers, leerkrachten of speelpleinwerkers in een ‘buitenklas’ de kinderen kunnen les geven of toespreken.

  Open speelduin

  Maar er is meer: vlak naast het Beestige Boelbos en omgeven door het Zandloperpad, ligt een speelduin en een waterpoel die voorzien zijn van een waterspel en een klimboom om de speelpret helemaal compleet te maken.

  Realisatie

  Het Beestige Boelbos is een project dat mogelijk werd gemaakt met de financiering van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en kwam tot stand via een samenwerking tussen Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de gemeente Maasmechelen en Speelpleinwerking de Saenhoeve. De aanleg van het speelbos werd vakkundig uitgevoerd door Natureplay. Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir is tevreden met het resultaat. “Jong geleerd, is oud gedaan. Ravotten in het groen heeft niets dan voordelen: het is goed voor lichaam en geest én we zaaien bij onze kinderen hun eerste waardering voor het groene Vlaanderen. Een prachtproject dus, zoals er nog veel zullen volgen. Zeker in coronatijden beseffen we maar al te goed hoeveel energie jong en oud haalt uit een uitstap naar onze bos- en natuurgebieden. Het is dus de evidentie zelf dat we ervoor zorgen dat er in deze gebieden voldoende te beleven valt.”

  Masterplan Nationaal Park Hoge Kempen

  De aanleg van het Beestige Boelbos is een realisatie die past in het Masterplan van Nationaal Park Hoge Kempen, waarin een doelstelling werd opgenomen rond spelen in de natuur.Naast het Joekelbos in Duinengordel, dat sinds januari volwaardig onderdeel is van het Nationaal Park, is het Beestige Boelbos het tweede ingerichte speelbos van het Nationaal Park Hoge Kempen.

  Feestelijk openingsmoment op 26 augustus 2020

  Momenteel mag er al gespeeld worden in het speelbos met respect voor de coronamaatregelen. De huidige maatregelen houden in dat bezoek aan het speelbos is voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar. De volwassenen die de kinderen begeleiden, respecteren de regels van social distancing, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.  Bovendien moet de toegang beperkt worden tot maximum 20 kinderen tegelijk. Merk je dat het te druk is in het speelbos, wandel dan verder en keer op een later ogenblik terug.

  Indien er een versoepeling gebeurt van deze maatregelen wordt er een feestelijk openingsmoment georganiseerd tijdens Boskicks, een sportactiviteit georganiseerd door de Jeugd- en Sportdienst van Maasmechelen, op 26 augustus. Meer informatie hierover volgt later.

  Vrij toegankelijk

  Zelf zin om het Beestige Boelbos te komen ontdekken met je kinderen? De toegang is jaarrond vrij toegankelijk.

  Adres: Toegangspoort Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280,3630 Maasmechelen

  Natuurbeleving
  Opening Beestige Boelbos aan Mechelse Heide
  Opening Beestige Boelbos aan Mechelse Heide
 • 22/05

  Red de biodiversiteit, samen en nu!

  Natuurbeheer

  22/05

  Red de biodiversiteit, samen en nu!

  Red de biodiversiteit, samen en nu!

  Waarom deze beweging?

  De voorbije 40 jaar stierf zo’n 60% van alle wilde dieren op onze planeet uit. De oorzaken? Vernietiging van hun habitats, verstedelijking, overexploitatie van hulpbronnen, industriële veeteelt en overconsumptie. En dit proces blijft versnellen. Als we niets veranderen, zal in 2050 slechts 10% van de natuur aan menselijke activiteit zijn ontsnapt. En dat is veel te klein om dieren, planten en hun leefomgeving te beschermen!

  Nochtans gaan het verlies aan biodiversiteit, de klimaatverandering en het welzijn van de mens hand in hand. De biodiversiteit vernietigen brengt ons leven als mens zelfs in gevaar. Daar is de huidige crisis helaas een heel concreet voorbeeld van. Biodiversiteit kan dus een oplossing zijn, niet alleen om de klimaatverandering aan te pakken maar ook om onze gezondheid te verbeteren. Denk maar aan bossen en oceanen: zij nemen grote hoeveelheden CO2 op. En laten we ook alle geneesmiddelen die nog in de natuur moeten worden ontdekt, niet vergeten!

  De beweging #SamenVoorBiodiversiteit wil een antwoord bieden aan de dringende nood aan aandacht voor onze biodiversiteit. Door actie te ondernemen, kunnen we onze gewoonten veranderen en duurzame productie- en consumptiepatronen stimuleren. Om de trend te kunnen keren, moeten we aan de slag gaan, samen en nu! De beweging wil concrete verandering teweegbrengen en een vaste waarde worden om beslissingen te kunnen beïnvloeden. De volgende conferentie van de partijen bij het Verdrag inzake biologische diversiteit van de Verenigde Naties in 2021 in China zal beslissend zijn. Verschillende leden van de beweging zullen namelijk het Belgische standpunt tijdens deze "COP Biodiversiteit" coördineren en verdedigen.

  «Red de biodiversiteit, samen en nu!» 

  Als Belgische leider in expertise rond biodiversiteit verzamelt de beweging op www.samenvoorbiodiversiteit.be eenvoudige, individuele of gezamenlijke acties en tips.

  Biodiversiteit is veerkrachtig, ze past zich makkelijk aan. Laten we haar een duwtje in de rug geven en ons inzetten voor één of meer acties, en anderen motiveren om hetzelfde te doen. Samen zijn we sterker! Dat is het doel van de campagne "Red de biodiversiteit, samen en nu".

  De campagne neemt een vliegende start op de Internationale Dag van de Biodiversiteit: 22 mei. Vanaf dan zal biodiversiteit, de cruciale rol ervan en de bedreigingen voor dieren, planten en hun leefomgeving volop leven op sociale media. Overal in België – in Vlaanderen, Brussel en Wallonië – zullen er acties lopen. Alles info is te vinden op www.samenvoorbiodiversiteit.be.

  Natuurbeheer
  Red de biodiversiteit, samen en nu!
  Red de biodiversiteit, samen en nu!
 • 18/05

  Museumtuin van Gaasbeek vanaf 20 mei opnieuw open voor individuele bezoekers

  Natuurbeleving

  18/05

  Museumtuin van Gaasbeek vanaf 20 mei opnieuw open voor individuele bezoekers

  Museumtuin van Gaasbeek vanaf 20 mei opnieuw open voor individuele bezoekers

  In het kader van de Covid-19 richtlijnen voor Musea, is de tuin voorlopig enkel toegankelijk voor individuele bezoekers. Rondleidingen en gidsbeurten zijn zeker tot eind juni niet aan de orde.

  Wim De Maeyer, regiobeheerder van Natuur en Bos: “De Museumtuin is één van de toeristische pareltjes van het Pajottenland. We zijn bijzonder blij dat we deze unieke plek opnieuw kunnen openstellen voor het publiek. Daarbij houden we uiteraard rekening met alle veiligheidsmaatregelen inzake Covid-19 en werd onder andere een maximum aantal bezoekers vastgelegd. Ook vragen we de bezoekers zich strikt aan de richtlijnen van onze toezichthoudende vrijwilligers te houden. De tuin is groot genoeg om het vooropgestelde aantal bezoekers op een aangename manier te ontvangen.” 

  Bezoek is mogelijk van woensdag tot en met zondag, telkens van 10u tot 18u en kan je koppelen aan een bezoek van het kasteel van Gaasbeek, dat eveneens de deuren opent, of aan een bezoek aan de parken van Groenenberg of Gaasbeek.

  Tickets dienen vooraf aangevraagd te worden voor een welbepaald bezoekmoment. Een ticket aanvragen kan telefonisch (02 351 01 30) of via e-mail (bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be). Geef in de beide gevallen de gewenste datum van je bezoek op en ook het tijdstip waarop je wil komen. Er wordt dan samen met jou gekeken of er op dat moment nog bezoekers kunnen worden toegelaten. Is het aantal plaatsen al ingenomen, dan worden meteen een aantal alternatieve momenten voorgesteld.

  Betaling en afhaling van je ticket gebeurt zoals gewoonlijk nog steeds aan de balie van het kasteel van Gaasbeek.

  Meer info vind je op www.museumtuingaasbeek.be.

  Je kan de Museumtuin ook volgen op Facebook www.facebook.com/museumtuin.gaasbeek of via Instagram www.instagram.com/museumtuingaasbeek.

  Zo blijf je steeds op de hoogte van het reilen en zeilen in de tuin.

  Natuurbeleving
  Museumtuin van Gaasbeek vanaf 20 mei opnieuw open voor individuele bezoekers
  Museumtuin van Gaasbeek vanaf 20 mei opnieuw open voor individuele bezoekers
 • 14/05

  Broedhopen langs de Leie voor de ringslang

  Natuurbeheer

  14/05

  Broedhopen langs de Leie voor de ringslang

  Broedhopen langs de Leie voor de ringslang

  De ringslang, te herkennen aan zijn bruingrijze tot zwartgrijze kleur, een witte buik en een gele band om de hals, wordt al enkele jaren waargenomen langs de Leie. Hun leefgebied breidt uit. Ringslang is een soort die in Vlaanderen van nature voorkomt, net als de adder en de gladde slang. De slang, die niet giftig is, kan tot één meter lang worden. Op het menu van het reptiel staan kikkers en kleinere zoogdieren.

  Het DNA van deze dieren is niet gekend. Het is niet duidelijk waar de dieren vandaan komen. Dat neemt niet weg dat de dieren een welkome, en zelfs beschermde soort zijn. Ringslangen zijn immers typisch voor het Europese rivierenlandschap.

  De ringslang legt haar eitjes in composterende hopen plantaardig materiaal. De warmte die hierbij vrijkomt broedt de eieren uit. Dit kunnen natuurlijke, aangespoelde hopen materiaal zijn, maar uiteraard zijn het meestal composthopen of resthopen van beheermateriaal, zoals riet. Broeihopen zijn van groot belang voor de voortplanting van ringslangen. Dit initiatief kadert in het project Rivierherstelplan Leie.

  Meer info: www.ecopedia.be/dieren/gevlekte-ringslang

  Het project Rivierherstel Leie maakt deel uit van een groter Europees project Seine-Schelde. Dit project omvat de uitbouw van een binnenvaartas die het Seine bekken met de Zeeschelde verbindt. Aan dit grootschalige binnenvaartproject werd een natuurluik gekoppeld, zijnde het Rivierherstel Leie. De bedoeling van het project Rivierherstel Leie is om de Leie, een historisch meanderende rivier in haar eer te herstellen en om de meersen langs de Leie ecologisch te ontwikkelen. Het volledige Seine-Schelde project werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 17 december 2010 en wordt in Vlaanderen uitgevoerd door 3 partners: de Vlaamse Waterweg , Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).> www.natuurenbos.be/projecten/algemeen/seine-schelde-rivierherstel-leie

  Natuurbeheer
  Broedhopen langs de Leie voor de ringslang
  Broedhopen langs de Leie voor de ringslang