Currently, there is no weather information available.

Pietersembos

3.057145
 • 2.714285
 • 3.333335
 • 2.4
 • 2.833335
 • 3.4
 • 3.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#pietersembos

Het Pietersembos behoorde vroeger tot het kasteeldomein van Pietersheim. Talrijke insecten en vogels brengen, zoals je zult merken, hier leven in de brouwerij. Op de flanken van het Kempisch plateau treedt haast onzichtbaar kraakhelder water uit de grond dat zich verzamelt in de Asbeek. Let zeker ook op de dikke veenmosbulten, want die zijn werkelijk spectaculair! Niet voor niets is een gedeelte van het bos aangeduid als bosreservaat.

De troeven

 • Valleien met oude dennenbossen
 • Goed ontwikkelde hooilanden
 • Dikke veenmosbulten
 • Natuurlijke eiken- en berkenbossen
 • Gerestaureerde waterburcht
Toon meer informatie

De eerste toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen

De gerestaureerde waterburcht van het voormalige kasteel Pietersheim huisvest vandaag de dag het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Hoge Kempen. Pietersembos was daarmee de eerste toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, toen het in 2006 boven de doopvont werd gehouden. Verschillende routes wijzen je vanaf hier de weg naar de mooiste plekjes van dit 415 hectare grote domein.

Van naaldhout- tot eiken- en berkenbossen

255 hectare van het Pietersembos zijn voormalige naaldhoutbossen, die hout leverden voor de Limburgse steenkoolmijnen. Natuur en Bos vormde deze bossen om tot natuurlijke eiken- en berkenbossen. Oude dennen en elzenbroekbossen sieren de valleien. Wateraardbei, brede orchis en veenpluis kun je in de goed ontwikkelde hooilanden van het Pietersembos komen ontdekken. Talrijke insecten, waaronder bronlibel, koraaljuffer en beekoeverlibel, brengen op hun beurt leven in de brouwerij. Ze zijn tegelijk een lekker hapje voor vogels als de goudvink, de zwarte specht en de gekraagde roodstaart.

De overige 160 hectare van het Pietersembos zijn bosreservaat en beschermen de twee valleien van de Asbeek en het voormalige domein van de Merode met zijn zeven vijvers. In de periode 1970-1994 werd het Pietersembos van meer dan twintig privé-eigenaren aangekocht. Vandaag vormt het daardoor één geheel en wordt het beheerd door Natuur en Bos.
 

 • Bewegwijzerde wandelingen

  De bewegwijzerde wandelingen starten vanaf de ingang van de poort Nationaal Park Hoge Kempen in de Neerharenweg (Lanaken).

  Nationaal Park Hoge Kempen
 • Wandelroute

  Kabouterpad: Eekhoorn Kwip laat je kennis maken met de kabouterfamilie die op domein Pietersheim woont. Het 3 km lange kabouterpad leid je langs verschillende avontuurtjes. Start aan de Kinderboerderij of aan de Waterburcht.

  Kabouterpad Pietersheim
 • Fietsroutenetwerk

  Via het Fietsroutenetwerk Regionaal Landschap Kempen en Maasland is het Nationaal Park Hoge Kempen vlot te bereiken met de fiets.

  Fietsroutenetwerk Kempen en Maasland
 • Mountainbikeroutenetwerk Hoge Kempen

  Leef je uit op 160 km mountainbikeroutes en de eerste marathonroute van Vlaanderen

  Mountainbikeroutenetwerk Hoge Kempen-Nationaal Park
 • Speeltuin

  Aan de kinderboerderij vind je een grote speeltuin. Ook toegankelijk voor kinderen met een handicap.

  Kinderboerderij met speeltuin
 • Hondenzones

  In Pietersheim is één hondenlosloopzone. Voor de hondenlosloopzone volg je de pijltjes vanaf de instapplaats ‘La butte aux bois’ (Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken)

  Hondenzone
 • Ruiterpaden

  140 km ruiter-en menpaden lopen er in het Nationaal Park. En 85% is onverhard. Heel wat ruiters en hun paarden zijn dan ook uiterst tevreden over hun uitstap.

  Vierlandsherentocht
 • Hoeve

  Voor een hapje en een drankje. Met zicht op de speeltuin.

  Hoeve Pietersheim
 • Vakantiehuis

  Ideaal verblijf voor groepen/scholen van 24 tot 68 personen.

  Vakantiehuis Pietersheim

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Pietersembos is de eerste toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Parkeren kan aan hoeve Pietersheim, Neerharenweg 12,3620 Lanaken of aan de Waterburcht, Waterstraat 52
3620 Lanaken.

 

Ingang

Waterstraat , 3620 Lanaken

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde station is dat van Genk. Van daaruit kun je verschillende bussen nemen naar één van de vijf toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Met de auto

Je kunt het Nationaal Park Hoge Kempen vlot bereiken via de E314. Neem afrit 32 of 33. Van daaruit kun je naar de toegangspoort van je keuze rijden.

Parking Waterburcht: Waterstraat, 3620 Lanaken
Parking Kinderboerderij: Neerharenweg 12, 3620 Lanaken

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.7 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.4 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.8 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?