Currently, there is no weather information available.

Ravenhof

3.882355
 • 4.2
 • 3.833335
 • 3.714285
 • 3.88889
 • 3.6
 • 3.857145
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#ravenhof

Het Ravenhof is een oud parkbos, dat aangelegd werd in de late barokstijl. Met rechte lijnen, geometrische vormen, lanen en doorkijkjes, doet het bos denken aan de tuinen van Versailles. De oude kasteeltuin met fruitmuur en tuinhuis is een leuke verrassing tijdens je wandeling door dit historisch bos. Wil je verder wandelen, dan kan je ook de grens over naar het Moretusbos. Voor rolstoelen en kinderwagens is er een verhard pad. 

De troeven

 • Oude kasteeltuin met fruitmuur
 • Grenst aan de Moretusbossen (Nederland)
 • Kasteel Ravenhof met brasserie
 • Rolstoelpad
 • Natuur en cultuur gaan hier samen
Toon meer informatie

Een bos vol leven

Het Ravenhof bestaat voornamelijk uit beuk en zomereik met een bijhorende dreefstructuur en enkele jonge bosaanplantingen. Vogels als buizerd, bosuil, verschillende spechten en vele kauwen voelen zich hier thuis. De holtes van oude beuken in het Ravenhof zijn immers de ideale schuilplek voor kauwen. Op je wandeling kan je op een rustig moment een ree tegenkomen of een eekhoorn door de bomen zien rennen.

Op heel wat plaatsen in het bos is de rododendron sterk bestreden. Deze sierplant werd vroeger langs de dreven aangeplant, maar dreigde plaatselijk alles te overgroeien. Ook de Amerikaanse vogelkers woekerde fel en bedreigde de inheemse planten en bomen.


Een vleugje geschiedenis

Het Ravenhof in Stabroek is een parkbos dat stamt uit 1760 en dat behoort tot het grensoverschrijdend bosgebied De Moretusbossen. Het gebied, dat oorspronkelijk uit arme stuifduintjes en heide bestond, was als park aangelegd door jonker Johannes Josephus Moretus, erfgenaam van de beroemde drukkerij Plantin en één van de rijkste lieden van Antwerpen.

Het domein kende nadien verschillende eigenaren tot graaf Karel Moretus Plantin, die in 1912 burgemeester van Stabroek werd, het domein opkocht. Het gebied was toen ruim 300 hectare groot (Belgisch en Nederlands gedeelte samen). Tien werklieden stonden in voor het onderhoud ervan. Sinds 1978 is het Ravenhof eigendom van de Vlaamse overheid (33 hectare), de gemeente Stabroek is vanaf dan eigenaar van het kasteel en achterliggend park (3 hectare).

 • Rolstoelpad

  Pad van 1 km (zie kaart).

  Kaart Ravenhof
 • Wandelroutes

  Ravenhofpad (2,3 km). Wil je liever langer wandelen, dan kan je de wandeling combineren met het pad Gloriëtte (2,5 km) aan de Nederlandse zijde (zie kaart).

  Kaart Ravenhof
 • Wandelknooppunten

  Knooppunt 58 van wandelnetwerk Kempense Heide.

  Wandelnetwerk Kempense Heide
 • Brasserie ’t Koetshuis in het Ravenhof en Theehuis de Gloriëtte (Nederland).

  Even uitrusten en genieten van een drankje kan bij deze horecazaken.

  Bezoek de website

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Ravenof ligt vlak tegen de Nederlandse grens in de gemeente Stabroek. 

Ingang

Oud Broek 4, 2940 Stabroek

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is het station van Kapellen. Dit ligt op ongeveer zes km van het Ravenhof. Buslijn 720 brengt je tot op twee minuten stappen van het Ravenhof. Afstappen aan de halte ‘Moretuslei’. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Met de fiets

Je kan Ravenhof goed bereiken per fiets via de fietsknooppunten. Fietsknooppunt 84 passeert langs het Ravenhof. Plan je route via www.fietsnet.be.

Faciliteiten

Er is een parking aan de ingang. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.2 (10 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (7 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (14 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt