- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#dereukens
Welkom in De Reukens, gelegen tussen de valleien van Rupel en Nete, tussen een verleden als intensief landbouwgebied en een toekomst als natuurgebied. Fietsers kunnen via het Reukenspad door het gebied. Wil je het gebied al wandelend verkennen, dan kan dat via een wandellus of via het Reukenspad.
Begin mei starten er graafwerken aan een nieuw overstromingsgebied De Raafkens. Het overstromingsgebied gaat deel uitmaken van het natuurgebied De Reukens. De werken starten op maandag 2 mei en zullen ongeveer 80 werkdagen in beslag nemen Meer info over de werken kan je hier lezen.
De troeven
- Het Reukenspad passeert door het gebied
- Een mooie wandellus
- Een leuke picknickplaats
- Boomgaard met schapenweide
- Vlakbij het centrum van Aartselaar
Bos krijgt de hoofdrol
De Reukens hebben nog steeds de landschappelijke structuur van in de 18e eeuw. Ook toen waren bossen hier amper bepalend voor het landschap. In de toekomst wordt dat anders. Natuur en Bos kocht samen met de gemeente Aartselaar heel wat gronden aan. Een deel van de gronden is aangeplant met bos. Hiervoor zijn boomsoorten gekozen die van ‘nature’ thuishoren in de streek, zo kun je alvast zomereik, es, els, beuk, wilg, berk, lijsterbes, hazelaar... terugvinden. Momenteel vinden er al een aantal zangvogels een geschikte leefomgeving: fitis, tjiftjaf, grasmus, heggemus, winterkoning, roodborst… Verder is er veel aandacht besteed aan het aanplanten en de aanleg van ‘kleine landschapselementen’.
Knotwilgenrijen en hoogstammige fruitbomen zijn het schuiloord van de steenuil. Vlinders en bijen houden van het voedsel en de luwte die ‘kleine’ landschapselementen bieden. Ook de torenvalken gebruiken graag de open ruimte en houden van een gevarieerd landschap om hun voedsel te zoeken.
Ideaal voor koele kikkers
Midden in het gebied is er ook een poel uitgegraven. De zuidgerichte oever kreeg een zachte helling waardoor het water er sneller opwarmt. Daar profiteren niet enkel koudbloedige amfibieën van, ook tal van andere dieren en planten vertoeven er graag. Kom in de lente alvast eens kijken naar de ‘dikkoppen’ van de kikkers (groene en bruine kikker), de padden en salamanders (alpenwatersalamander en kleine watersalamander...). De Wullebeek is in het landschap een structuurbepalende factor, afgeboord met natuurlijke graasweiden en hooilanden. Het zijn de landbouwers die dit gebied mee vorm geven.
Sneller via de trage weg
Het Reukenspad doorkruist het gebied van noord naar zuid: een korte en verkeersveilige wandel- en fietsroute tussen Aartselaar, Koekoek-Lindenbos en Boom. Ook op andere plaatsen wordt het gebied voor wandelaars toegankelijk gemaakt, soms moeten we het wandelpad daarvoor verhogen met elders in het gebied afgegraven grond.
In samenwerking met Landschapspark Zuidrand en Natuurpunt Aartselaar is er een wandellus uitgestippeld in de Reukens met uitjes naar de Heimolen en de Leonarduskapel. Deze wandeling wordt samen met wandellussen in andere gemeenten ten zuiden van Antwerpen uitgegeven in een mooie wandelkaart.
-
Het Reukenspad
Een korte en verkeersveilige wandel- en fietsroute tussen Aartselaar, Koekoek-Lindenbos en Boom.
Folder met kaart -
Reukenspad
Een korte en verkeersveilige wandel- en fietsroute tussen Aartselaar, Koekoek-Lindenbos en Boom, doorkruist het gebied van noord naar zuid.
-
Hondenzone
Een plek waar je je hond kan laten ravotten. Er is ook een vuilnisbak voorzien voor hondenpoep.
Meer info over hondenzones -