Currently, there is no weather information available.

Roomkouter

4.31579
 • 4.8
 • 3.25
 • 4.333335
 • 4.666665
 • 4.5
 • 4.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#roomkouter

De Roomkouter, een oude kleigroeve die werd omgebouwd tot een recreatief paradijs. Kom genieten van de rust in het natuurgebied of leef je uit met één van de vele sport- en spelmogelijkheden in het buurtpark.

De troeven

 • De vele recreatiemogelijkheden
 • Afwisselend landschap
 • Het Natuurhuis
Toon meer informatie

Landschap

De Roomkouter sluit aan op Fort Steendorp en het Gelaagpark. Toch is er erg veel verschil in het landschap. De resten van het Fort van Steendorp zijn begroeid met bos. De Roomkouter is veel opener en evolueert naar afwisseling van bos, kort gegraasde stukken, struweel en ruige begroeiing.


Geschiedenis

De Roomkouter is een oude groeve, waar tot in de jaren 1980 klei werd ontgonnen. In de loop van 2004 werd besloten om de Roomkouter op te vullen met zand, afkomstig van de werken voor de aanleg van het Deurganckdok te Doel. Het opvullen begon in maart 2006 en eindigde in november 2007. De oude groeve werd opgevuld met één miljoen kubieke meter zand.
Sinds 2008 is een deel ingericht als natuurgebied, een ander deel als  buurtpark/recreatiegebied.


Roomkouter-Zuid (15 ha)

Dit gedeelte wordt beheerd als natuurgebied. Dat betekent dat deze zone beschermd is en dat vooral aandacht besteed wordt aan (de ontwikkeling van) de natuur. Het gebied is ingezaaid met grassen en klaverachtigen. Er werd eik, es, boskers, sleedoorn, lijsterbes, meidoorn en hazelaar aangeplant, met eik als hoofdsoort. Rond deze aanplantingen staat prikkeldraad, want er grazen ook 3 galloways. Zij verblijven hier het ganse jaar. Op die manier wordt het gebied begraasd en blijven er open plekken. Vermits de grond afkomstig is uit het Deurganckdok, vindt men hier eigenaardig genoeg ook zeebies en  zeeaster. Ook rode ogentroost is hier in de zomer te zien. Door de vele klavers en de vlug opwarmende grond treft men hier veel vlinders aan. Ook libellen vinden dit een fijn gebied.
Het natuurgebied wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.
 

Roomkouter-Noord(2,6 ha)

Dit buurtpark/recreatiegebied bestaat uit verschillende zones, waar kinderen en volwassenen terecht kunnen voor sport en spel. Het is ingericht met een notelarendreef met zitbanken en een boomgaard met appel, peer, kriek, mispel, moerbei en pruim. Er werd een petanqueterrein, een kort blotevoetenpad en een Fins looppad aangelegd. Je kan er ook rustig genieten van je picknick op één van de picknickbanken. Er is een groot grasveld, waarop kan gevoetbald worden en waar hier en daar houten speeltuigen staan.
Naast het grasveld ligt een speelbos van 0,75 hectare groot. Voorbij het speelbos vind je een heus speelfort, dat omringd wordt door een geboortebos van 0,46 hectare. Aan het einde van dat geboortebos ligt een amfitheater van waaruit je kan genieten van het zicht op de Roomkouter-Zuid.

De gemeente heeft aan de ingang een ‘luzzie’ gebouwd met info over het gebied en de geschiedenis van Steendorp. Een ‘luzzie’ is een droogloods, waar men de bakstenen liet drogen.
Het park-/ recreatiegebied wordt beheerd door de Groendienst van de gemeente Temse.

Zowel in het natuurgebied als het parkgebied kan je vrij wandelen. In het natuurgebied zijn  geen honden toegelaten.
 

Natuurhuis

In het Natuurhuis is informatie terug te vinden over de omliggende Roomkouter, het Gelaagpark en het Fort van Steendorp. Vanop het terras hebben bezoekers een adembenemend uitzicht over de natuur. Het Natuurhuis is er vooral gekomen voor scholen en natuurverenigingen, maar ook individuele bezoekers kunnen er terecht voor informatie.
Naast het Natuurhuis vind je een stukje tuin, waar je kan leren over composteren.

 

 • Rolstoeltoegankelijk

  Het pad rond het grasveld is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 • Begeleide wandelingen

  Natuurpunt Waasland-Scousele organiseert begeleide wandelingen in het domein. Meer info kun je bekomen via natuurpuntscousele@gmail.com of 0473 72 66 15.

 • Het verhaal van een landschap

  Deze wandeling van 7,5 of 17,5 km laat je kennismaken met de rijke verscheidenheid en schoonheid van het landschap in Temse.

  Wandeling
 • Finse piste

  Er is een Finse piste van 940 m die start aan het Natuurhuis.

 • Speelbos en -fort

  Aansluitend op het buurtpark ligt een speelbos van 0,75 ha. Voorbij het speelbos vind je een heus speelfort,

 • Het Natuurhuis

  Het Natuurhuis ligt aan de ingang van het domein.

  Natuurhuis
 • Picknickbanken

  Aan de ingang staan een paar picknickbanken.

 • B&B Bij 't Fort

  Welkom in het land van melk en honing!

  Ga naar de website

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Roomkouter ligt tussen tussen het Fort van Steendorp (westen), de Steenbakkerij (zuiden), de Kapelstraat (noorden) en het Gelaagpark (oosten).

Ingang

Kapelstraat 170A, 9140 Temse

Openbaar vervoer

De bushalte Steendorp/Blauwhofstraat ligt nabij de ingang. Meer info: www.delijn.be.
Het station van Temse ligt op 3 km van het domein. Meer info: www.nmbs.be.

Ingangen

Behalve via de ingangen in de Kapelstraat kun je het domein ook nog bereiken vanuit Fort Steendorp via het bospad. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.8 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?