Currently, there is no weather information available.

Scheldevallei tussen Nederename en Nederzwalm

4.5
 • 4.8
 • 4.25
 • 3.5
 • 4
 • 5
 • 5
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#weiput #grootenbulck #rijtmeersen #kaaimeersen #spettekraai #blarewater

Tussen Nederename en Nederzwalm ligt een snoer van kleine en grotere natuurgebieden in de Scheldevallei. Hier kan zowat elke recreant zijn hart ophalen want dit gevarieerde landschap leent zich uitstekend voor een fiets- of wandeltocht. Zo kun je er te voet van de trekweg langs de Schelde naar het centrum van Welden of Nederename wandelen. Je volgt er de aangelegde wandelpaden of je dwaalt vrij rond in de natuur tussen de konikpaarden en de gallowayrunderen. Fietsers moeten wel op de aangelegde paden blijven, net zoals de ruiters. 

De troeven

 • Grazers in het wild
 • Fiets- en wandelparadijs
 • Bloemrijke ruigte en vlinders
 • Struinen in wildernisnatuur langs de Schelde
Toon meer informatie

Vroeger open Scheldemeersen

De Scheldemeersen vormen tot in de achttiende eeuw nog een open landschap met moeras, meanders, veel sloten en natte graslanden. Ze worden gehooid met de zeis en daarna gemeenschappelijk beweid. Hier en daar wordt klei gestoken om bakstenen te maken. Vooral in de negentiende eeuw ondergaat de Scheldevallei hier een metamorfose: de baksteenindustrie wordt grootschaliger. Wijmen, ook wel grienden genoemd, worden aangelegd met wilgen voor de mandenmakerij. In alle dorpen zijn in die periode mandenmakers aan de slag. Op het einde van de negentiende eeuw planten eigenaars massaal Canadapopulieren aan.

Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw wordt de scheepvaart op de Boven-Schelde belangrijker. De Schelde wordt breder, dieper en rechter, en meanders worden afgesneden. In de meersen worden waterbeheersingswerken uitgevoerd en de vallei verdroogt geleidelijk. Alleen de Zwalm bewaarde haar oorspronkelijke kronkelende loop tot ze in Nederzwalm uitmondt in de Schelde, tegenover natuurreservaat de Weiput in Zingem.
 

Natuurwaarden

Rietlanden, natte ruigte, kwelrijke dotterbloemgraslanden, stilstaande wateren en de wilgenstruwelen en broekbossen zorgen voor een grote variatie.

Langs de Weistraat in Zingem vormen de voormalige kleiwinningsputten Grooten Bulck en Weiput een rust-, foerageer-, en broedplaats voor meerkoeten, kuifeenden, futen, dodaars, krakeenden en ijsvogels. ’s Zomers jagen de huiszwaluwen, boerenzwaluwen en oeverzwaluwen op insecten. Af en toe onderneemt een koppeltje bruine kiekendieven een broedpoging in het rietland. De wilgenstruwelen rond de plassen doen dienst als rust- en droogplaatsen voor de aalscholver.

De grootste struwelen en berkenbossen zijn ontstaan op de deels opgehoogde en droge bodem van de Rijtmeersen. Al meer dan 15 jaar wordt meer dan 70 hectare daarvan het hele jaar rond begraasd door gallowayrunderen en konikpaarden. Koevinkje en hooibeestje, twee dagvlindersoorten, fladderen hier nog rond. De beschermde roek vormt er af en toe een broedkolonie. Behoorlijk grote zwermen distelvinken en groenlingen doen zich jaarlijks tegoed aan de ruigtekruiden en braamstruwelen.

De resterende natte graslanden en ruigten zijn rijk aan pinksterbloemen, holpijp en echte koekoeksbloemen in het voorjaar. Verder vind je er de zeldzame brede orchis, rietorchis en de halfparasitaire grote ratelaar. In de zomer kleurt de ruigte wit door grote schermbloemigen zoals gewone engelwortel, berenklauw en wilde peen. Deze graslanden en ruigten zijn samen met de sloten, plassen en meanders het leefgebied van kleine karekekiet en nachtegaal, en soms kun je er een porseleinhoen, blauwe reiger of af en toe zelfs een grote of kleine zilverreiger aantreffen. In de holten van oude knotwilgen broeden steenuilen. De jongste jaren trekken kleine groepen kraanvogels door de Scheldevallei.


De Schelde

De afgelopen jaren is de waterkwaliteit van de Schelde fel verbeterd. Zoals vroeger in de meanders komen paling, rietvoorn, blankvoorn, karpers, baars, snoek en snoekbaars nu algemeen voor. Van tijd tot tijd duikt tijdens wetenschappelijk onderzoek ook al eens een beekforel, een zeeprik of een Europese meerval op. In 2015 werd voor het eerst sinds meer dan 150 jaar een bever waargenomen tussen de Zwalmmonding en de stuw van Asper. En ondertussen ontwikkelde zich ook een aardige populatie weidebeekjuffers. Ze zijn vrij makkelijk aan te treffen nabij de Zwalm. 

 

 • Wandelen

  Wandelaars zijn in de meeste natuurgebieden welkom op de paden, maar in de begrazingszone van de Rijtmeersen mag je kriskras het gebied verkennen.

  Kaart
 • Fietsen

  De Schelderoute: wissel natuur- en cultuurbeleving met de Schelde als blauwe draad

  Schelderoute
 • Fietsen

  Op de Scheldedijken, via bewegwijzerde fietsroutes en knooppunten in de rand van de vallei en op enkele nieuw aangelegde, dwars door de vallei lopende paden, kun je naar hartenlust fietsen.

  Kaart
 • Mountainbiken

  Een deel van het mountainbikenetwerk Vlaamse Ardennen passeert langs of dwars door de natuurgebieden.

  Mountainbikenetwerk Vlaamse Ardennen
 • Ruiteren

  Ruiters kunnen langs de Rijtmeersen paardrijden.

  Kaart
 • Hengelen

  Hengelaars kunnen niet alleen op de Schelde-oevers terecht, maar ook op de meanders Ohio Nederename, Blarewater, Spettekraai en een deel van de meander in de Heurnemeersen (Natuurpunt) tegenover de Rijtmeersen.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • jeroen vanhee

  "beste, ik verwijs graag naar mijn post van daarnet mbt de Leievallei in Deinze: ook hier krijg je eigenlijk geen zicht op wat door ANB beheerd wordt. Waarom geen plannetje maken voor het gebied en op deze webstek posten? Als er een infobord ter plekke staat in de Rijtmeersen, waarom dan niet hier opladen? Ik neem aan dat ANB graag wil dat haar inspanningen zichtbaar zijn voor de wandelaar?"

Ligging en bereikbaarheid

Ligging

De Spettekraai, de Weiput en de Grooten Bulck liggen in Zingem, in de Scheldevallei tussen de Weistraat en de Schelde. Je kunt parkeren in de omgeving van de brug over de Schelde (zijde Zingem). Van hieruit kun je vlot via de trekweg langs de Schelde of via de Weistraat de gebieden te voet bereiken.

Ingang

Rijtmeersen, 9700 Eine (Oudenaarde)

Bereikbaarheid

Voor de Rijtmeersen: de trein van Gent Sint-Pieters naar Ronse stopt in het station Eine. Het natuurreservaat bevindt zich op wandelafstand. Aan het station neem je de Ohiostraat tot over de brug over de Schelde. Links beneden sla je de straat Voor Eine in. Daar vind je een infobord aan de ingang van het natuurreservaat. Meer info: www.belgiantrain.be.


Parkeren

Er is maar een beperkte parkeergelegenheid. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.8 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 5 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt