Currently, there is no weather information available.

Scheps

4.15534
 • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer
 • 4.727275
 • 4.235295
 • 3.842105
 • 4.076925
 • 3.75
 • 4.125
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#scheps

Het Balense natuurgebied Scheps (302 hectare), tussen het gehucht Scheps en de deelgemeente Olmen, is een juweeltje van een beekvallei. Eeuwenlang hebben waterlopen het landschap geboetseerd en dat doen ze nu nog steeds. De ‘Schepswandeling’, in 2012 uitgeroepen tot ‘mooiste wandeling van de provincie Antwerpen’, voert je door het hart van het gebied. En wil je even rusten, stop dan even aan de vogelkijkwand of op het picknick-eiland. In de winter kan het er zeer nat zijn, voorzie dus stevige stapschoenen of laarzen. 

Momenteel is er een bever zeer actief in het gebied. Het wandelpad is hierdoor verlegd maar kan nog zeer nat en modderlg zijn op bepaalde stukken. Voorzie dus stevige stapschoenen of laarzen als je in Scheps komt wandelen. Momenteel is de doorgang bij de Asbeek (tussen knooppunt78 – 69 en tussen knooppunt 78 - 63) enkel begaanbaar met laarzen. Let ook goed op aan de bruggen over de Asbeek, want die staan ook onder water. 

De troeven

 • Wandeling van het jaar in 2012
 • Vergezichten zonder enige bewoning
 • Picknicken op het picknickeiland
 • Kronkelende waterlopen
Toon meer informatie

In dit natuurgebied wisselen moerassen, broekbossen, weiden en graslanden elkaar af. Moerasplanten zoals engelwortel, moerasspirea, valeriaan, wederik, moerasandoorn en wilde bertram geven kleur aan het landschap en trekken veel insecten aan. Kronkelende waterlopen met bijzondere vissen zoals beekprik, beschermd door Europa, en kwabaal,.

Talrijke poelen zorgen, samen met de waterlopen, voor een behoorlijk vis en amfibieënbestand. Dat vinden visetende vogels zoals blauwe reiger, grote zilverreiger of ijsvogel dan weer heel leuk. Langs de weilanden kom je roodborsttapuit, wulp en kievit tegen, in de moerassen hoor je blauwborst, rietgors en waterral.  Kom je ’s morgens of ’s avonds, dan kan je reeën zien.

Deze vallei in de bovenloop van de Grote Nete is een groene oase in het landschap. Een vogelkijkwand, zitbanken en een eiland met picknickplaats in een vijver werden voor de bezoekers aangelegd.

 

 • Wandelroutes

  Het Moeraspad (5 km) en het Weidepad (7km). Start aan de parking op de Halflochtdijk te Balen (zie kaart) .

  Kaart Scheps
 • Wandelroute Schepswandeling (6.9 km)

  Wandeling van het jaar in 2012.

  Ontdekbalen.be
 • Wandelknooppunten

  In de buurt vind je knooppunten 54 en 55 van wandelnetwerk Kempense Landduinen.

  Wandelknooppunt.be
 • Fietsknooppunten

  In de buurt vind je knooppunten 31 en 32.

  Fietsnet.be
 • Vogelkijkwand

  Vanuit de vogelkijkwand kun je heel wat vogels spotten (zie kaart).

  Kaart Scheps

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Menno Slaats

  "Het is een mooi gebied, het knuppelpad door het moerasgebied, de paden begroeid met gras, het kijkscherm met uitzicht op water, en de prachtige vergezichten over de hooilanden. Voor een compleet verslag van deze wandeling kun je een blog vinden op: https://mennoslaats.nl/post/2015/09/07/de-mooiste-wandeling-van-2012"

Ligging en bereikbaarheid

Het natuurgebied Scheps ligt in de bovenloop van de vallei van de Grote Nete in Balen, tussen de deelgemeente Olmen en het gehucht Scheps.

 

Ingang

Halflochtdijk 3-9, 2490 Balen

Met de fiets

Scheps kan je vlot bereiken met de fiets. Plan je route via www.fietsnet.be. De fietsknooppunten 31 en 31 liggen in de buurt. 

Met openbaar vervoer

Vanaf de halte Balen Hoolsterberg is het 1.5 km tot aan de parking van Scheps. Vanaf de halte Broekstraat is het nog een 900 meter wandelen tot aan startpunt van de wandeling. Check www.delijn.be 

Parking

Er is parkeergelegenheid in de Halfdochtdijk in Balen. Aan deze parking en aan de ingang aan de Broekstraat in Olmen starten wandelingen.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.7 (22 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.2 (17 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.8 (19 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (13 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (16 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (16 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt