Currently, there is no weather information available.

Scherpenberg

2.53846

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.333335
 • 1
 • 1.5
 • 3
 • 2.333335
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#scherpenberg

De Scherpenberg ligt middenin een idyllisch landschap met bosjes en weiden. Kom genieten van een lappendeken van oude akkers, valleigraslanden en een prachtig bron-amfitheater.
De talrijke bronnetjes zorgen voor een schat aan voorjaarsbloemen en beekjes vloeien zigzaggend het hellende landschap in. 

De troeven

 • Lappendeken van landschapselementen
 • De zeldzame kamsalamander
 • Idyllische concerten van zangvogels
Toon meer informatie

Vegetatie

Net als op de heuvels in de buurt, is de vegetatie op de Scherpenberg heischraal grasland met onder andere struikheide, valse salie en schapenzuring. Verrassend is de ontdekking van een tiental mispels die de oude weg door het bos omzomen.
Op de zuidflank van de Scherpenberg strekt zich een gevarieerd grasland uit, versneden door talrijke bomenrijen en houtkanten. Die houtkanten herbergen nog zeer veel autochtone soorten als Spaanse aak en diverse rozensoorten. In de vochtige graslanden is het uitkijken naar reuzenpaardenstaart, moesdistel, gevleugeld hertshooi en trosdravik. Op de noordflank groeien zomereik en tamme kastanje. Boshyacint en salomonszegel bedekken deze kant in het voorjaar met een fleurig voorjaarstapijt.


Idyllische concerten

Bij het mooie landschap staan graspieper, veldleeuwerik en geelgors garant voor idyllische concerten. Vele andere zangvogels en ook buizerd, boomvalk en wespendief weten dit gevarieerde landschap te appreciëren. Wat dichter bij de grond kruipen amfibieën, waaronder de zeldzame kamsalamander. De aanduiding als habitatrichtlijngebied voor deze bijzondere soort is hier dus zeker op zijn plaats.
 

Geschiedenis

De Scherpenberg maakte lang geleden deel uit van het uitgestrekte Kolenwoud. Met de komst van de Franken ging het al grotendeels voor de bijl en kwam een meer open landschap in de plaats. Dit bleef zo tot het begin van de 11de eeuw, waarna het bos weer langzaam begon uit te breiden. Ook het bos werd niet gespaard van de woelige periode van oorlogen en plunderingen van de 16de tot 18de eeuw.
Wat er nog van bos overbleef werd uiteindelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog met grof geweld geveld. De controle van strategische heuvels maakte de West-Vlaamse bergen tot inzet van een meedogenloze strijd. In de flanken herinneren een aantal ondergrondse bunkers nog aan deze strijd.
 

 • Wandelknooppunten

  In en rond het domein vind je deze knooppunten: 48, 49, 50, 51 en 52 (Heuvelland).

  Wandelknooppunten
 • Fietsknooppunten

  Fietsknooppunt 84 ligt in de buurt (Westhoek).

  Fietsknooppunten
 • Bezoekerscentrum De Palingbeek

  De Palingbeek ligt op 12 km van de Scherpenberg.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Scherpenberg behoort met zijn 125 meter hoogte tot de top van West-Vlaanderen. De beboste berg ligt middenin een idyllisch landschap met bosjes en weiden.

Ingang

Scherpenbergweg, 8958 Loker

Openbaar vervoer

Vlak bij de Scherpenberg vind je bushalte "Loker Scherpenberg". Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 1 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 1.5 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.3 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?