27 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Schoonbeek

3.918365
 • Brandfase rood in Limburg: extreem hoog gevaar

  Lees meer
 • 4
 • 3.77778
 • 4
 • 3.857145
 • 4
 • 3.875
 • Overzicht
 • Commentaren (4)
 • Praktische info

#schoonbeek

Hoewel Bilzen grotendeels op leembodems ligt, sluiten het gehucht Schoonbeek en zijn bossen aan bij de zandige Kempen. De brede dreven in Schoonbeek zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Op de smallere boswegen kun je enkel te voet komen. Verborgen in het bos liggen nattere delen met hun specifieke planten en dieren, die je enkel als wandelaar kunt verkennen. In twee zones mogen kinderen bovendien ongestoord ravotten.

Beheerwerkgroep Schoonbeek

Voorlopig zijn er geen beheerwerken voorzien in domeinbos Schoonbeek. Voor het toekomstig beheer wil het Agentschap voor Natuur en Bos terugkoppelen met de lokale omwonenden. Daarom voorzien we vanaf september de oprichting van een beheerwerkgroep. Inwoners van Schoonbeek die constructief mee willen nadenken over het toekomstig beheer, de opmaak van een natuurbeheerplan en de opmaak van een toegankelijkheidsreglement, mogen zich aanmelden via hogekempen.anb@lne.vlaanderen.be of de gemeentelijke milieudienst: 089 51 93 37 / milieu@bilzen.be.

 

 

 

De troeven

 • Zandige Kempen
 • Brede dreven
 • Twee speelzones
 • Grove den
 • Bosvogels en zoogdieren zoals ree, vos en eekhoorn
Toon meer informatie

Schoonbeek: een grensgebied tussen Haspengouw en Kempen

Het natuurgebied Schoonbeek – ongeveer 200 hectare groot – ligt op de grens met Genk. De grove den domineert in Schoonbeek, maar ook verschillende loofboomsoorten, zoals de indrukwekkende zomereik en de bekoorlijke berk, verwennen de natuurliefhebber onderweg. Dieper in het bos zijn er ook moerassige delen. Naast soorten die graag in natte gebieden vertoeven, leven ook vele soorten bosvogels en typische zoogdieren, zoals ree, vos en eekhoorn, in de bossen van Schoonbeek.
 

Woekersoorten ruimen plaats voor inheemse bomen

Vroeger zwaaiden vooral naaldbomen de plak in de bossen van Schoonbeek. Vandaag bestaat meer dan 60 procent van de bossen uit grove den, maar ook de Corsicaanse den, de lork, de fijnspar en andere naaldbomen bevolken het bos. Het Agentschap voor Natuur en Bos bestrijdt de ongewenste woekersoorten Amerikaanse eik en vogelkers, om natuurlijke loofboomsoorten, zoals zomereik, berk, zwarte els, lijsterbes en sporkehout, meer plaats en nieuwe groeikansen te geven.

Wandelen en ravotten:

Tijdens een wandeling of fietstocht kunnen kinderen zich uitleven in de twee speelzones die dit gebied rijk is. De wandelpaden zijn ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
 

 • Paden toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

  Schoonbeek is goed begaanbaar met kinderwagens en rolstoelen.

 • Bewegwijzerde wandelroute

  De brede dreven in Schoonbeek zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Op de smallere boswegen zijn alleen wandelaars toegelaten. De bewegwijzerde wandelroute is 5,5 km lang.

  Wandelen in Schoonbeek
 • Fietsroutenetwerk

  Het fietsroutenetwerk loopt tussen de knooppunten 101 en 103 een flink stuk door de bossen van Schoonbeek.

  Fietsroute.org
 • MTB-route

  De MTB-route is 35 km lang.

  MTB-route Schoonbeek
 • Speelzone

  Schoonbeek heeft 2 grote speelzones van 10,14 ha en 13,26 ha.

  Speelzone

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • buurtbewoner

  "Misschien interessant om de buurtbewoners eerst in te lichten over dit project alvorens met de werken va start te gaan. Communicatie 0"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Beste buurtbewoner, we hebben sinds een maand de kappingen aangekondigd op de infoborden in de luifels aan 3 ingangen van het bos, dit was ±2 weken voor de start der werken. We hebben een facebookgroep ‘Hoge Kempen’ (www.facebook.com/groups/125451234706787) opgericht, een vrije groep waarbij iedereen kan aansluiten en waar wekelijks verschillende foto’s, filmpjes en verslagen worden gepost over de kappingen in Schoonbeek. Op 18 februari was er een infowandeling waar duiding werd gegeven over de op handen zijnde exploitatie. En op 8 juli hebben we een extra infowandeling georganiseerd om de exploitatie te demonstreren. Langs de 5 toegangen werden ook nog extra infobordjes over ‘bosexploitatie’ gezet en verder spendeert de boswachter wekelijks ongeveer een halve dag aan uitleg aan iedereen die extra info vraagt! Als u dus ook vragen heeft, kan u deze dus ook gewoon stellen aan boswachter Jan Appermont (in het bos zelf of op 0499/59 33 03). Vriendelijke groeten."
 • regelmatig bezoeker jozef

  "beste, geweldige bosexploitatie is er nu te zien. er word in het gehele bos naar hartelust alles wandelwegen kapot gereden met extreem zware machines. dit gebeurt over de ganse oppervlakte van het bos tegelijk. als men nu ha per ha zou doen en vervolgens de paden wat herstelt zodat nog wat wandelen of fietsen mogelijk blijft.. nu is het een totale chaos. modder, extreem diepe sporen achtergelaten door de machines, en totaal geen mogelijkheid meer om met fiets of zelfs te voet wat te wandelen. en de herfst met meer neerslag zit eraan te komen. dat gaat wat geven."
 • joris,buurtbewoner.

  "Ik vond het bos vóór de houtkap veel mooier! Nu trekt het op niets meer,een echt stort is het,en waarom al die bosranden verwijderen? Trekt toch nergens meer op, Overal diepe sporen,rommel ,hoopen takken,en dan dat puin met dat vuil erin.is dat zorgen voor een beter bos? Waart er met uw handen gewoon vanaf gebleven! Laat de natuur toch zijn gang gaan? Dan krijg je pas een echt bos."

Ligging en bereikbaarheid

Het natuurgebied Schoonbeek – ongeveer 200 hectare groot – ligt op de grens met Genk. 

Ingang

Waterkasteelstraat en parkeren langs de Waterkasteelstraat , 3740 Bilzen

Met het openbaar vervoer

Neem aan het station van Bilzen lijnbus 701 richting Merem. Stap uit op de Palsbosstraat bij de kruising met de Bremstraat. Dan is het nog enkele minuutjes wandelen tot de hoek van de Palsbosstraat en de Waterkasteelstraat.

Meer info op www.de lijn.be  en op www.nmbs.be

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (9 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (9 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (9 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (7 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (7 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (8 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?