16 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Schoonbeek

3.591565
 • Brandfase geel in Limburg: gevaar, wees voorzichtig

  Lees meer
 • 4.166665
 • 4.142855
 • 4.166665
 • 4.4
 • 4.4
 • 4.166665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#schoonbeek

Hoewel Bilzen grotendeels op leembodems ligt, sluiten het gehucht Schoonbeek en zijn bossen aan bij de zandige Kempen. De brede dreven in Schoonbeek zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Op de smallere boswegen kun je enkel te voet komen. Verborgen in het bos liggen nattere delen met hun specifieke planten en dieren, die je enkel als wandelaar kunt verkennen. In twee zones mogen kinderen bovendien ongestoord ravotten.

Boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos werken hard om de bossen van Schoonbeek beter, mooier en aangenamer te maken.

 In het verleden werd dit bos aangelegd met het oog op maximale houtproductie. Nu streven we  naar een evenwicht tussen verschillende functies van bos: ruimte voor de verschillende planten en dieren, maar ook de recreatieve mogelijkheden en de beleving voor bezoekers zijn erg belangrijk.

Maar het bos heeft zelf ook onderhoud en beheer nodig. Door regelmatig het bos te ‘dunnen’, zorgen we ervoor dat de beste en meest gewenste bomen meer ruimte krijgen om te groeien. Jarenlang is dit in Schoonbeek niet gebeurd, daarom vatten we nu de koe bij de horens. Bij het kappen wordt niet meer hout weggenomen dan dat er aangroeit. De monotone stukken naaldhout uit het verleden worden doorbroken. Zo wordt er ruimte gegeven aan inheemse bomen en struiken en open plekken in het bos. Dit zorgt voor een aantrekkelijker landschap waar het aangenaam vertoeven is en draagt bij aan de biodiversiteit.

De werken brengen een beetje hinder voor de bezoekers. Wij verontschuldigen ons daarvoor. Met een beetje geduld krijgt de buurt er een beter bos voor in de plaats, waar zowel de natuur als de bezoeker bij wint!

De troeven

 • Zandige Kempen
 • Brede dreven
 • Twee speelzones
 • Grove den
 • Bosvogels en zoogdieren
Toon meer informatie

Schoonbeek: een grensgebied tussen Haspengouw en Kempen

Het natuurgebied Schoonbeek – ongeveer 200 hectare groot – ligt op de grens met Genk. De grove den domineert in Schoonbeek, maar ook verschillende loofboomsoorten, zoals de indrukwekkende zomereik en de bekoorlijke berk, verwennen de natuurliefhebber onderweg. Dieper in het bos zijn er ook moerassige delen. Naast soorten die graag in natte gebieden vertoeven, leven ook vele soorten bosvogels en typische zoogdieren, zoals ree, vos en eekhoorn, in de bossen van Schoonbeek.
 

Woekersoorten ruimen plaats voor inheemse bomen

Vroeger zwaaiden vooral naaldbomen de plak in de bossen van Schoonbeek. Vandaag bestaat meer dan 60 procent van de bossen uit grove den, maar ook de Corsicaanse den, de lork, de fijnspar en andere naaldbomen bevolken het bos. Het Agentschap voor Natuur en Bos bestrijdt de ongewenste woekersoorten Amerikaanse eik en vogelkers, om natuurlijke loofboomsoorten, zoals zomereik, berk, zwarte els, lijsterbes en sporkehout, meer plaats en nieuwe groeikansen te geven.
 

 • Bewegwijzerde wandelroute

  De brede dreven in Schoonbeek zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Op de smallere boswegen zijn alleen wandelaars toegelaten. De bewegwijzerde wandelroute is 5,5 km lang.

 • Fietsroutenetwerk

  Het fietsroutenetwerk loopt tussen de knooppunten 101 en 103 een flink stuk door de bossen van Schoonbeek.

  Fietsroute.org
 • Speelzone

  Schoonbeek heeft 2 grote speelzones van 10,14 ha en 13,26 ha.

  Speelzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ligging en bereikbaarheid

Het natuurgebied Schoonbeek – ongeveer 200 hectare groot – ligt op de grens met Genk. 

Ingang

Waterkasteelstraat en parkeren langs de Waterkasteelstraat , 3740 Bilzen

Met het openbaar vervoer

Neem aan het station van Bilzen lijnbus 701 richting Merem. Stap uit op de Palsbosstraat bij de kruising met de Bremstraat. Dan is het nog enkele minuutjes wandelen tot de hoek van de Palsbosstraat en de Waterkasteelstraat.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.2 (6 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.1 (7 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.2 (6 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.4 (5 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.4 (5 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (6 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?