Currently, there is no weather information available.

Schoondalbos

3.157895
 • 3.75
 • 3.444445
 • 3.2
 • 2.166665
 • 2.6
 • 3.4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#schoondalbos

Het Schoondalbos is het toekomstige ‘open stadsrandbos’ van Waregem en Wielsbeke. Hoewel nog in volle ontwikkeling, wandel je vandaag al door een heel gevarieerd landschap. Geflankeerd door een slingerende oude Leie-arm, vind je er natte weiden, oude zandwinningsputten, recente bossen en actieve landbouwbedrijven. Het Schoondalbos is in volle ontwikkeling: voor omwonenden en recreanten komt er een prachtig stukje groen bij!

De troeven

 • Hengelen in de natuur
 • Speelbos
 • Leiemeanders
Toon meer informatie

In 2005 bakende men op de grens van Waregem en Wielsbeke een gebied van 240 hectare af waar bos, natuur, landbouw en recreatie alle ruimte zullen krijgen. Niet in één keer, maar stap voor stap wordt dit natuurontwikkelingsproject gerealiseerd.
Het uiteindelijke Schoondalbos zal bestaan uit drie kernen van bos- en natuurgraslanden rond de oude Leie-arm van Sint-Baafs-Vijve, de Schoendalebocht en Zavelputten, beiden in Desselgem. Hagen en bomenrijen leiden je van kern naar kern. Vandaag is 46 hectare van het Schoondalbos in eigendom en/of beheer van het Agentschap Natuur en Bos.
 

Sint-Baafs-Vijve

De eerste natuurkern ontwikkelt zich rond de oude Leie-arm van Sint-Baafs-Vijve. In de winter van 2012-2013 werden hier de eerste bomen geplant. De oostelijk gelegen natte weilanden beheren we als natuurmeersen. Tussen de kern van Sint-Baafs-Vijve en de Leie heeft de gemeente Wielsbeke een bosje aangelegd dat later dienst zal doen als speelbos.
Vandaag is er al heel wat bedrijvigheid op de oude Leie-arm van Sint-Baafs-Vijve. Dit gebied is bijvoorbeeld erg populair onder vissers. Op de tweede zondag van oktober vinden hier ieder jaar loop- en zwemwedstrijden voor honden plaats.
 

Schoendalebocht en Zavelputten

Aan de overkant van de Leie-arm bij Sint-Baafs-Vijve ligt de Schoendalebocht (Desselgem). Het is het hart van de tweede natuurkern die trouwens ook erg populair is bij vissers. Langs het jaagpad werd hier in 2013 door het Agentschap Natuur en Bos een speelbos ingericht. Jeugdbewegingen uit de ruime omgeving maken er gretig gebruik van.
Achter de begraafplaats Schoendale ligt de derde boskern rond de Zavelputten (Desselgem). Zavel is het geelbruin kleihoudend zand dat metselaars soms nog gebruiken. Een hengelclub gebruikt deze Zavelput vandaag voor het vissen. In 2008 beplantte de stad Waregem hier een eerste bosperceel.
 

 • Wandelen

  In het Schoondalbos kan je vrij wandelen op de daarvoor voorziene wandelpaadjes.

  Kaart
 • Speelbos

  Langs het jaagpad (Schoendalebocht) werd een speelbos van 6,49 ha ingericht.

  Speelzones
 • Vissen

  Langs de Schoendalebocht krijg je de mogelijkheid om te vissen.

  Kaart
 • Speurtocht

  Ga mee op avontuur met onze held Blob en zijn vriendje Ali de aalscholver tijdens een gezinsvriendelijke zoektocht in het Schoondalbos. De zoektocht is ongeveer 2,2 km en geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.

  Speurtocht

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

De Gavers

Het provinciedomein De Gavers is meer dan alleen maar een groene long in de regio Zuid-West-Vlaanderen. De Gavers is een Sport- en Natuurcentrum met een uitgebreid aanbod aan milieueducatieve en sportieve activiteiten. Een bijzondere omgeving waar elke recreant, natuurliefhebber en sportieveling z’n gading vindt.
Je kan elk hoekje van het domein ontdekken via de talrijke wandel-, ruiter-, fiets- en mountainbikepaden. Daarnaast is er voor scholen en groepen een uitgebreid aanbod aan verschillende natuureducatieve modules over onder andere bijen, water…
Maar ook voor avontuurlijke sportactiviteiten is men op de Gavers aan het juiste adres. Zo kan je er surfen, zeilen en kajakken of kan de avonturier zich uitleven op touwenparcours, klimmuur, …

De Gavers ligt op 12 km van het Schoondalbos.

Ligging en bereikbaarheid

Het Schoondalbos ligt op de rand van Waregem en Wielsbeke.

Ingang

Schoendalestraat, 8793 Sint-Eloois-Vijve

Andere ingang

Aan het einde van de Sint-Bavostraat in Sint-Baafs-Vijve. Parking tegenover de kerk.

Met de fiets

Knooppunten 17 en 76 liggen in de buurt.

Openbaar vervoer

De bushalte "Sint-Eloois-Vijve Kauwenhoek" ligt op een kleine kilometer van de Schoendalestraat. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.8 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.4 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.2 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt