Currently, there is no weather information available.

Schophemerheide

3.363635
 • 4
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#schophemerheide

Eén van de parels in het Voerense landschap is gebied Schophemerheide. Hier staan natuur- en kinderbeleving centraal. Sinds maart 2016 kunnen kinderen zich, na een fikse wandeling of fietstocht met hun familie, uitleven in het speelbos. Met een speciale schatkaart met spelelementen, ontwikkeld door RLHV, kunnen de kinderen op ontdekkingsreis trekken en de natuur beleven. Bij Toerisme Voerstreek kunnen ouders van kleine kinderen ook terecht voor speciale kinderdraagzakken.
Meer info: Toerisme Voerstreek vzw., Pley 13, 3798 ’s-Gravenvoeren, 043/81 07 36.  Shanti Huynen: shanti.huynen@voerstreek.be.

De troeven

 • Recent ingericht speelbos
 • Bijzondere bewoners: grote bonte specht en groot vliegend hert
 • Zeldzame gulden sleutelbloem
 • Ongeschonden golvend landschap
 • Ideaal om uren rustig te wandelen in de omgeving
Toon meer informatie

Duurzaam bosbeheer:

Dit bosgebied ligt op de helling tussen de vallei van de Voer en de heuvelrug van Altenbroek. Het bestaat uit historische loofbossen en wat jonge loofhoutaanplantingen. Toch zijn er ook enkele oude naaldhoutbestanden, die op termijn omgezet zullen worden naar gemengde inheemse bostypes. In dit bos wordt aan duurzaam bosbeheer gedaan om kwaliteitsvol hout te produceren. Op de kalkrijke helling zijn door eeuwenlang extensief landbouwgebruik waardevolle graslanden ontstaan. Het domein ligt ingebed in het natuurreservaat Altenbroek.

Bijzondere bewoners

Via steile paden door een waardevol en oud inheems loofbos kom je vanuit de vallei van de “Voer” boven op de heuvelrug. Hoewel de mens hier zijn invloed liet gelden, heeft het bos nooit moeten wijken. In vroegere tijden zag het bos er helemaal anders uit en was dit een zogenaamd “middelhoutbos”. In die vorm van bosbeheer mogen enkele bomen dik worden (voor constructiebalken) en wordt de rest van het houtig gewas periodiek afgezaagd voor geriefhout of brandhout. Die “hakhoutbomen” gaan niet dood door het herhaald afzetten van de stammen. In het vermolmd hout van kwijnende hakhoutstronken voelt het groot vliegend hert, een indrukwekkende keversoort, zich thuis. Verder mogen hier uitgezochte toekomstbomen oud en dik worden en voelt de grote bonte specht zich prima thuis.

Het dal zelf van de beek “de Voer” bestaat voornamelijk uit weilanden, maar ook uit spontaan verwilderde populierenaanplantingen die zullen evolueren naar elzenbroekbos. Van hier uit heb je een goed zicht op waardevolle kalkgraslanden en op typische hellingbossen. De zeldzame gulden sleutelbloem kleurt de beschermde graslanden felgeel tijdens het voorjaar. Dat moet je gewoon gezien hebben.

 • Wandelknooppunten

  Vier verschillende wandelingen van verschillende afstanden.

  Wandelroutes Altenbroek
 • Wandelroute

  Een wandeling van 10 km.

  Bloedmooi Altenbroek
 • Wandelroute

  Verschillende wandelroutes nabij Schophemerheide.

  Wandelen nabij Schophemerheide
 • Wandeloute

  Een overzicht van de verschillende wandelroutes in Voeren.

  Wandelen in Voeren
 • Geleide wandeling

  Ontdek Schophemerheide met een ervaren wandelgids.

  Op stap in Altenbroek
 • Fietsroute

  Overzicht van alle fietsroutes in de Voerstreek.

  Fietsen in Voeren
 • Fietsroute

  Een fietsroute van 28 km lang. Vertrek aan bezoekerscentrum de Voerstreek.

  Moelingenroute
 • Fietsknooppunten

  Knooppuntenroute doorheen de Voerstreek.

  Fietsen van knooppunt naar knooppunt
 • Speelbos Schophemerheide

  Eigendom van het Vlaams Gewest. Te bereiken via openbare weg ‘Schoppemerheide’, oppervlakte ongeveer 3,6 ha. Het speelbos bestaat uit een oud gemengd bos met onder andere beuk, zomereik, haagbeuk, grove den… en een jonge aanplant van bomen (eik…).

 • Café de Wandelaar

  In dit voormalige grenskantoor vind je een huiselijk café met een zonnig tuinterras. Je bent van harte welkom voor een vers getapte pint of een lekker frisdrankje.

  Café de Wandelaar

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Schophemerheide ligt even buiten het dorp ’s Gravenvoeren en is te bereiken via openbare weg "Schoppemerheide".

Ingang

Schophemerheide, 3798 Voeren

Met het openbaar vervoer

Met de trein

Er vertrekt om het uur een IC-trein vanuit Oostende, Blankenberge, Gent, Brussel en Leuven naar Luik. Hier kan overgestapt worden op de trein naar Maastricht, met halte in Visé (Wezet).
Tevens is er om het uur een rechtstreekse IC-trein vanuit Brussel naar Maastricht, met halte in Visé (Wezet).
Vanuit Maastricht kan men de IC-trein nemen richting Brussel, met halte in Visé (Wezet).
Kijk voor meer informatie op de website van de NMBS.

Met de bus

In Visé kan buslijn 39B (De Lijn) Tongeren-Visé-Remersdaal genomen worden. Deze bus stopt in alle Voerdorpen.
In Visé kan tevens buslijn 39C (TEC) Visé-Montzen genomen worden. Deze bus stopt echter niet in Moelingen en het westelijke deel van ’s-Gravenvoeren.
Kijk voor meer informatie op de website van De Lijn of TEC.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt