Snoezelbossen

Snoezelbossen

Mensen met een beperking of een gedragsstoornis hebben regelmatig nood aan rust. Daarom worden er in zorginstellingen speciale ruimtes ingericht waarin patiënten zich even kunnen terugtrekken, weg van alle drukte. Zo zijn er time-outruimtes, met zo min mogelijk afleiding, of snoezelruimtes, waar zintuigen volop geprikkeld worden. Maar waarom zouden zij die rust ook niet buiten kunnen vinden, in de verkwikkende natuur? Een groene omgeving is immers de plaats bij uitstek om even de pauzeknop in te drukken en om aangenaam gestimuleerd te worden door natuurlijke prikkels.

Wat zijn snoezelbossen?

Snoezelbossen zijn plekjes in de natuur, vaak dicht bij een zorginstelling, die bestemd zijn om mensen met een zorgnood de nodige rust te geven. De kleuren, geuren en geluiden van de natuur laten hen heerlijk snoezelen, een combinatie van snuffelen en doezelen, van ontdekken en tot rust komen.

De inrichting van het groen moet daarbij inspelen op de noden van de personen die gebruikmaken van het snoezelbos en kan daarom sterk verschillen.

Waar vind je snoezelbossen?

Natuur en Bos werkt mee aan de inrichting van een snoezelbos voor Covida in Hasselt, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoe dat er zal uitzien, zie je op het toekomstbeeld hiernaast. Het is enkel toegankelijk voor bewoners.

Er bestaan uiteraard al andere bossen of natuurgebieden die hetzelfde beogen en wél voor het publiek toegankelijk zijn. Natuur en Bos promoot dit concept momenteel in de gezondheidssector om in de toekomst nog meer snoezelbossen te realiseren. Ook jij kunt meewerken!

Werk je bij een zorgcentrum en wil je stappen ondernemen om een snoezelbos te realiseren?
Zo ga je te werk
 >

Ingrediënten

  • 0% onaangename prikkels
  • 40% geborgenheid
  • 25% rust
  • 10% me-time
  • 25% veilig gevoel