Currently, there is no weather information available.

Speelberg De Kosmos

3.534885
 • 3.625
 • 3.57143
 • 3.285715
 • 3
 • 3.833335
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#speelbergdekosmos

Speelberg De Kosmos is een leuke speelzone van iets meer dan 7 hectare vlakbij het Hellegatbos op de Rodeberg. Op deze speelheuvel kun je naar hartenlust ravotten! Er is een klein speelpleintje van waaruit je je via tunnels en glijbanen naar de speelkuil kan begeven. In het speelbos vind je talrijke spelelementen en voor de artiesten onder jullie is er het amfitheater.

De troeven

 • De vergezichten over het landschap
 • De vele speelmogelijkheden
 • Sluit aan op het Hellegatbos
Toon meer informatie

Het succes en verval van de Kosmos

De Kosmos kent een bewogen geschiedenis. De eerste bebouwing dateert van 1934 toen het modernistisch gebouw werd opgetrokken als hotel-restaurant-bar. Wegens zijn succes werd het vanaf de jaren zestig sterk uitgebreid in oppervlakte voor het organiseren van grootse feesten. Naast die uitbreiding kwamen er bijkomende gebouwen en paviljoenen als jeugdverblijfplaatsen.
De site was echter voornamelijk bekend voor het openluchtzwembad.
Het hele complex raakte in verval, zeker nadat de vergunning voor het zwembad in 2002 werd geweigerd. Dit wegens te moeilijk bereikbaar voor de hulpdiensten.

Landschapspark

In 2013-2014 legde het Agentschap Natuur en Bos een recreatief landschapspark aan. De kuil die ontstond na de afbraak van het zwembad is ingericht als amfitheater. Daarnaast kunnen kinderen genieten van de speelheuvel, met bovenaan spelelementen en naar beneden toe tunnels en glijbanen. De oude boskanterswoning werd gerenoveerd tot een halfopen en vrij toegankelijke schuilplaats. Daarnaast is een speelkuil uitgegraven en zijn op het terrein en in het speelbos talrijke spelelementen gebouwd.
 

 

 • Wandelknooppunten

  Volgende wandelknooppunten vind je op de speelberg: 32, 33 en 34 (Heuvelland).

  Wandelknooppunten
 • Fietsknooppunten

  De speelberg is gelegen tussen fietsknooppunt 98 en 99 (Westhoek).

  Fietsknooppunten
 • Spelen op de speelberg

  Op de speelberg vinden kinderen vanalles om zich uit te leven: spelelementen, wiglo's, heuvels, kuilen, glijbanen, klimtunnels,...

  Kaart
 • Speurtocht voor kinderen

  Ontdek de speelberg en het Hellegatbos door plezante doe-opdrachten en leuke weetjes. De doelgroep zijn kinderen van 4 tot 12 jaar. Deze speurtocht (en nog vele andere) zijn te verkrijgen in bezoekerscentrum De Palingbeek.

  Speurtochten
 • Rodebergruiterroute

  Deze ruiterroute is 17,2 km lang en is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

  Route
 • Bezoekerscentrum De Palingbeek

  De Palingbeek ligt op 13,5 km van Speelberg De Kosmos.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • pat vanderscheuren

  "speelberg kosmos is een heerlijke stopplaats tijdens onze wandelingen met de ezels ! "
 • Frans Vromman

  "Site Cosmos bezocht met de kleinkinderen. We hadden er op grond van de website er VEEL meer van verwacht. Er is overigens geen bewegwijzering. Zitbanken voor begeleidende ouders of grootouders: niet gezien. Van waar die viersterrenwaardering?"

Ligging en bereikbaarheid

Op de noordflank van de Rodeberg werd in 2013-2014 een recreatief landschapspark aangelegd. De 7 hectare grote Kosmossite is opnieuw een parel van openluchtrecreatie.

Openbaar vervoer

Op wandelafstand vind je Bushalte "Westouter Rode Berg". Meer info: www.delijn.be.

Parking

Aan de ingang van de speelberg ligt een parking. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.3 (7 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (7 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt