Spelen in speelbossen

Je bent jong en je wil spelen en ravotten in het bos... Dat kan, in de speelzones! Speelzones (of speelbossen) zijn stukken bos of natuurreservaat van enkele hectares groot waar kinderen, jongeren en hun begeleiders vrij kunnen spelen en daarbij de paden mogen verlaten. Zo kun je er kampen maken met het aanwezige dode hout en is het toegestaan om touwenparcours aan te leggen met een maximale valhoogte van 1 meter. Na de activiteit vragen we wel om alle constructies te verwijderen en het bos in zijn oorspronkelijke staat te brengen.

speelzonezomerzone Er zijn zowel permanente speelzones als speelzones die enkel tijdens de zomermaanden (1 juli t.e.m. 31 augustus) worden afgebakend. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van de bijbehorende borden, hier links afgebeeld. De speelzones zijn vrij toegankelijk van 8 tot 22 uur. Sommige permanente speelzones hebben andere uren van toegankelijkheid. Check daarom steeds de bijbehorende toegankelijkheidsregeling. Organiseer je een activiteit in de speelzones voor 8 uur ’s morgens of na 22 uur ’s avonds? Dan wordt dat beschouwd als een risicovolle activiteit, en moet je een machtiging aanvragen.  

In totaal zijn er 730 speelzones afgebakend (598 permanente speelzones en 132 zomerspeelzones). De totale oppervlakte aan speelzones beslaat 3.511 ha of zowat 7.000 voetbalvelden (2.485 ha permanente speelzones en 1.026 ha zomerspeelzones). Heel wat speelzones liggen in de onmiddellijke buurt van de kamphuizen.

vrije zone Spelen is ook mogelijk in de vrij toegankelijke zones, op het terrein aangeduid met het bord hier links. Dat zijn zones waar iedereen de paden mag verlaten om te struinen, te picknicken, te genieten… Dus ook ideaal als speelplek. Voor alle duidelijkheid: dit zijn GEEN EXCLUSIEVE speelzones. Hou daar eventueel rekening mee indien anderen ook gebruik maken van deze zones! Het bouwen van kampen en touwenparcours is er in tegenstelling tot de (zomer)speelzones niet toegelaten. Het gaat over 68 bijkomende zones, goed voor een totale oppervlakte van 370 ha.

Hieronder kun je een speelzone of speelbos in je buurt opzoeken. Typ je gemeente of postcode in waar je wilt gaan spelen en bekijk het resultaat op de kaart. De fel groene gebieden zijn permanente speelzones, de bruine gebieden zijn zomerspeelzones die enkel bespeelbaar zijn van 1 juli tot 31 augustus en de paarse gebieden zijn de vrij toegankelijke zones. Klik op het gebied naar keuze en je krijgt alle info over de soort (speel)zone, de oppervlakte, contactgegevens en eventueel meer gebiedsinformatie.

Pagina's

Kom je hier ook spelen?

Toon alle domeinen
 • Prinsenbos

  Prinsenbos

  Hoofdingang
  Pastoor Woutersstraat
  1850 Grimbergen

  5
  weergeven
 • Duinengordel

  Zavelbos
  Kattebeekstraat 1
  3680 Opoeteren

  4.666665
  weergeven
 • Galgebossen

  Hoofdingang
  Gasthuisstraat
  8906 Elverdinge

  4
  weergeven
 • Ter Kerst

  Hoeve Ter Kerst
  Ter Kerst 1
  8830 Hooglede

  3.333335
  weergeven
 • Boesdaal

  Hoevestraat 67
  1640 Sint-Genesius-Rode

  2
  weergeven
 • arboretum_herman-van-den-bosch

  Arboretum van Koekelare en Koekelarebos

  Hoofdingang
  Bovekerkestraat
  8680 Koekelare

  4.2
  weergeven