Speelzone

Je bent jong en je wil spelen en ravotten in het bos... Dat kan, in de speelzones! Speelzones (of speelbossen) zijn stukken bos of natuurreservaat van enkele hectares groot waar kinderen, jongeren en hun begeleiders vrij kunnen spelen en daarbij de paden mogen verlaten. Zo kun je er kampen maken met het aanwezige dode hout en is het toegestaan om touwenparcours aan te leggen met een maximale valhoogte van 1 meter. Na de activiteit vragen we wel om alle constructies te verwijderen en het bos in zijn oorspronkelijke staat te brengen.

speelzonezomerzone Er zijn zowel permanente speelzones als speelzones die enkel tijdens de zomermaanden (1 juli t.e.m. 31 augustus) worden afgebakend. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van de bijbehorende borden, hier links afgebeeld. De speelzones zijn vrij toegankelijk van 8 tot 22 uur. Sommige permanente speelzones hebben andere uren van toegankelijkheid. Check daarom steeds de bijbehorende toegankelijkheidsregeling. Organiseer je een activiteit in de speelzones voor 8 uur ’s morgens of na 22 uur ’s avonds? Dan wordt dat beschouwd als een risicovolle activiteit, en moet je een machtiging aanvragen.  

In totaal zijn er 783 speelzones afgebakend (655 permanente speelzones en 128 zomerspeelzones). De totale oppervlakte aan speelzones beslaat 3.663 ha of ruim 7.000 voetbalvelden (2.642 ha permanente speelzones en 1.021 ha zomerspeelzones). Heel wat speelzones liggen in de onmiddellijke buurt van de kamphuizen.

vrije zone Spelen is ook mogelijk in de vrij toegankelijke zones, op het terrein aangeduid met het bord hier links. Dat zijn zones waar iedereen de paden mag verlaten om te struinen, te picknicken, te genieten… Dus ook ideaal als speelplek. Voor alle duidelijkheid: dit zijn GEEN EXCLUSIEVE speelzones. Hou daar eventueel rekening mee indien anderen ook gebruik maken van deze zones! Het bouwen van kampen en touwenparcours is er in tegenstelling tot de (zomer)speelzones niet toegelaten. Het gaat over 130 bijkomende zones, goed voor een totale oppervlakte van 528 ha.

Hieronder kun je een speelzone of speelbos in je buurt opzoeken. Typ je gemeente of postcode in waar je wilt gaan spelen en bekijk het resultaat op de kaart. De fel groene gebieden zijn permanente speelzones, de bruine gebieden zijn zomerspeelzones die enkel bespeelbaar zijn van 1 juli tot 31 augustus en de paarse gebieden zijn de vrij toegankelijke zones. Klik op het gebied naar keuze en je krijgt alle info over de soort (speel)zone, de oppervlakte, contactgegevens en eventueel meer gebiedsinformatie.

Pagina's

Kom je hier ook spelen?

Toon alle domeinen
 • Polygoonbos

  Ingang met parkeermogelijkheid
  Lange Dreve 16
  8980 Zonnebeke

  3.333335
  weergeven
 • Orveyt- en Mortagnebos

  Ingang met parkeermogelijkheid van beide domeinen: Orveytbos / Montagnebos
  Kraaibosstraat / Marberstraat
  8552 Moen / 8554 Sint-Denijs

  3.666665
  weergeven
 • Bosland

  Parking Pijnven
  Kiefhoekstraat z/n
  3940 Hechtel-Eksel

  4.666665
  weergeven
 • Polders van Kruibeke

  Veer Kruibeke - Hoboken
  Scheldelei
  9150 Kruibeke

  4.5
  weergeven
 • Rhodesgoed

  Parking Rhodesgoed
  Rhodesstraat
  8870 Kachtem

  4
  weergeven
 • Elsenbos

  Frans Hotagstraat
  2940 Stabroek

  3.75
  weergeven