13 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Steenbrugse bosjes

4.666665
 • 5
 • 4
 • 5
 • 4
 • 5
 • 5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#steenbrugse_bosjes

Wanneer je bij Steenbrugge de stad Brugge verlaat en de voormalige spoorzate Brugge-Eeklo op fietst, nu de Abdijenroute, kom je na enkele honderden meters in een wondermooi landschap terecht, de Steenbrugse bosjes.

De troeven

 • De rust van de oude spoorwegbedding
 • Gezondheidshoekje voor de patiënten van het ziekenhuis
Toon meer informatie

De Steenbrugse bosjes zijn een verzameling van kleine bosjes die samen een geheel van 43 hectare vormen. Samen met de Assebroekse Meersen en Ryckevelde vormen ze één van de grootste natuurgebieden rond Brugge.
In enkele stukjes wordt de jacht nog voor onbepaalde tijd uitgeoefend.

Seizoenen

In de winter staan soms grote delen onder water wat  spectaculaire beelden oplevert.  In de lente voorzien de oudere bosjes voor tapijten voorjaarsbloeiers. Een groepje reeën voel zich in zijn sas in het lappendeken van bosjes en open plekken.

Gezondheidshoekje

Ter hoogte van het Sint-Lucasziekenhuis werd een gezondheidspad aangelegd. Er werden grote picknicktafels en rustbanken geplaatst. In samenwerking met het ziekenhuis werden ook speeltoestellen voorzien. Deze worden gebruikt bij therapieën voor patiënten van de kinder- en jeugdpsychiatrie. 

 

 • Toegankelijk voor rolstoelen

  Met de rolstoel kun je vanuit het ziekenhuis tot bij de rustplaats en verder langs de spoorbedding.

 • Groene meersenpad

  Wandelpad van 6,8 km die je van de Steenbrugse bosjes naar de Assebroekse Meersen brengt.

  Wandelroute
 • GR 129 Brugge-Arlon

  Dit wandelpad van 118 km loopt ook door de Steenbrugse bosjes

  Grote routepaden
 • Abdijenroute

  Via dit fietspad van 13 km snor je langs de Gemene weiden en het domeinbos Rijckevelde naar Donk.

  Fietsroute
 • Groenegordelroute

  Fietsroute van 53 km in de Groene gordel van Brugge

  Fietsroute
 • Gezondheidshoekje

  Er staan banken en speeltoestellen bij de rustplaats langs de groene gordel.

 • Bezoekerscentrum Bulskampveld

  Dit bezoekerscentrum ligt op 11,5 km van de Steenbrugse bosjes.

  Bezoekerscentrum Bulskampveld

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bulskampveld

Het gerenoveerde kasteel in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld is ingericht als natuur- en streekbezoekerscentrum. Actieve tentoonstellingen nodigen je uit om op ontdekking te gaan in het domein en het Houtland. Aan de balie kan je terecht voor het aankopen van toeristische publicaties, het lenen van veldwerkmaterialen of het reserveren van lokalen en/of begeleide activiteiten. Er is een zeer uitgebreid aanbod van activiteiten en mogelijkheden voor groepen.
Je ontdekt er de natuur en leert er over de streek.

Op de benedenverdieping van het kasteel kom je te weten wat er op het domein te beleven is. Zijn de boswachters aan het werk? Waarom braken uilen toch zoveel? En van wie zijn die voetsporen? Een interactieve tentoonstelling leert je om bomen te herkennen aan hun bladeren, hun knoppen of hun schors. Met zoekkaarten, thematische natuurgidsjes en microscopen kun je hier zelf op onderzoek.
Een verdieping hoger beland je terug in de tijd, in de salons van de kasteelheer. Maar het lijkt wel alsof ook hij zijn koffers pakte. Zijn schildersezels staan er nog, zijn zetel ook. Maar wat doet die ridder daar? Wie zal het vertellen? Konden de muren maar praten! In de erfgoedkamer hangen mooie vitrines met maquettes van monumenten. Op sommige plaatsen stond de tijd stil, op andere vloog die voorbij. Dat merk je aan de collectie prentkaarten van de kasteelheer. En blijkbaar verzamelde hij nog veel meer, kijk maar in het rariteitenkabinet.

Ligging en bereikbaarheid

De Steenbrugse bosjes zijn gelegen in Oostkamp ten zuiden van de Sint Lucaskliniek en ten noorden van de historische hoeve Lieverstede.

Ingang

Sint-Trudostraat en Meulestee, 8020 Oostkamp

Openbaar vervoer

° Bus:

 • Assebroek AZ Sint-Lucas (Op Terrein) – bij ziekenhuis
 • Assebroek Meulestede - op 300 meter van de ingang Sint-Trudostraat – Meulestee
 • Moerbrugge Scheepswerven – bij ingang Legeweg 194

Meer info op www.delijn.be.

° Trein: station Brugge op 3,5km. Meer info op www.nmbs.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 5 (1 vote)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (1 vote)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 5 (1 vote)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (1 vote)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 5 (1 vote)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 5 (1 vote)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • Altijd open
  Het Hugo Clauspad voor poëtische wandelaars
  Lees meer