Currently, there is no weather information available.

Straalmolen

2.166665
 • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4
 • 1
 • 2
 • 3
 • 2
 • 1
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#straalmolen

De Straalmolen is 17 hectare groot en ligt in de gemeente Balen. De Straalmolen is een  gevarieerd gebied in de vallei van de Grote Nete. Het bestaat uit grote waterpartijen, broekbossen en permanent historische graslanden. De voormalige viskweekvijvers zijn ingericht als vogelgebied. Op deze manier proberen we vogels de kans te geven om te broeden, te recupereren tijdens de vogeltrek en te overwinteren in alle rust. Daarvoor is het gebied ook ontoegankelijk zodat er zo weinig mogelijk verstoring is. Om bezoekers toch te laten genieten van de natuur en de vogels werd een kijktoren gebouwd. Door de aanleg van de vistrap hebben vissen de kans gekregen om te migreren naar de stroomopwaarts gelegen delen van de Grote Nete om te paaien en kuit te schieten.

De troeven

 • Ideaal om vogels te spotten zoals fuut, dodaars, reigers, eenden, ganzen, ijsvogel…
 • Voortplantingsplaatsen kwabaal
 • vistrap
 • . soortenrijke graslanden met oranjetipje
 • Vogelkijkhut om vogels te spotten
Toon meer informatie

Rust- en broedgebied voor vogels

De voormalige viskweekvijvers zijn door Natuur en Bos ingericht als vogelgebied. Op deze manier trachten we vogels de kans te geven om te broeden, te recupereren tijdens de vogeltrek en te overwinteren in alle rust. Er zijn enkele kunstmatige nestgelegenheden aangelegd in de dijken voor de oeverzwaluw en de ijsvogel.

Vogels die er nu al broeden zijn oa waterral, dodaars, fuut, tafeleend, krakeend, wilde eend, knobbelzwaan, grasmus, blauwborst, bosrietzanger, kleine karekiet, ijsvogel, rietgors, grote gele kwikstaart, ….  Op termijn hopen we de roerdomp te verwelkomen als broedvogel. Ook kan je er blauwe reiger, ooievaar, purperreiger en roerdomp op zoek naar voedsel spotten.

Kijken mag

Om de vogels de nodige rust te geven, is het gebied niet toegankelijk. Je kan ze wel goed observeren met een verrekijker vanaf de kijktoren. 

Ideaal voor de kwabaal

Door de aanleg van de vistrap hebben vissen de kans gekregen om te migreren naar de stroomopwaarts gelegen delen van de Grote Nete om te paaien en kuit te schieten. De kwabaal plant zich intussen voort in de poelen die aangelegd werden in de vistrap van de Straalmolen. Samen met poelen langs de Asbeek zijn dit de twee enige locaties in Vlaanderen waar de kwabaal zich weer voortplant in de vrije natuur.

de vispassage aan de Straalmolen maakt deel uit van het plan om tegen 2022 vismigratie te herstellen in de volledige Grote Nete.   

 • Kijktoren

  Aan de rand van het gebied is een kijktoren waar je vogels kan spotten

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Straalmolen ligt in de gemeente Balen. 

Ingang

Straal, 2491 Balen

Met openbaar vervoer

Het gebied is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer.

Met de fiets

Het gebied ligt tussen knooppunt 34 en 35.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 1 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 1 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?