Currently, there is no weather information available.

Tangebeekbos

3.73913
 • 4.5
 • 3.6
 • 2.75
 • 4
 • 3.5
 • 5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#tangebeekbos

Tussen de woonkernen van Vilvoorde en Grimbergen strekt zich het Tangebeekbos uit. Hoewel dit bos tegen de drukke Brusselse Ring aanleunt, is het hier rustig wandelen en kan je genieten van heel wat plant- en diersoorten. Ontdek het allemaal zelf. Om je op weg te helpen, vertrekken er vanaf de parking verschillende wandellussen. Zin om meer te wandelen? De wandelverbinding van Basiliek tot Basiliek, een 9 km lange groene verbinding tussen de basiliek van Grimbergen en de Troostbasiliek van Vilvoorde gaat door het Tangebeekbos.

 

De troeven

 • Rustig wandelen om even te ontsnappen aan alle drukte
 • Van Basiliek tot basiliek
 • Speelweide waar kinderen kunnen ravotten
 • Voorjaarsbloeiers
 • Schuilhutten, ideaal bij regenweer
Toon meer informatie

Groene schakel

Ooit was het Tangebeekbos een parkbos. Daarvan getuigen nog veel exotische bomen en planten. Daarvoor bestond het gebied langs de Tangebeek uit natte broekbossen en meersen. Vandaag biedt het Tangebeekbos een gevarieerde mozaïek van elzen-essenbroekbossen, eikenbestanden en jonge aanplant van gemengd bos en vormt het één van de groene parels in het project ‘van basiliek tot basiliek’. Een netwerk van groene en recreatieve verbindingen waarbij het de basiliek van Vilvoorde verbindt met de basiliek van Grimbergen.

Het Tangebeekbos bestaat niet enkel uit bos. Zo is er een vijver en een aangeplante hoogstamboomgaard. Enkele open ruimten dienen als speelweide of rustplaats met schuilhut.

Planten en dieren

In het voorjaar is de bosbodem wit en geel gekleurd door tapijten van bosanemoon, dotterbloem, speenkruid en slanke sleutelbloem. Deze voorjaarsbloeiers doen het erg goed op de vochtige leembodem. Water- of moerasplantenplanten als de grote lisdodde, de gele lis en de moerasspirea vinden een plaatsje langs de vijver of in de bronzones. Groene en bruine kikker, gewone pad en alpenwatersalamander voelen zich hier ook thuis. Op de nattere plekken domineren boomsoorten als zwarte els en gewone es, die er van nature voorkomen. Op andere plaatsen zijn in het verleden Amerikaanse eik, Corsicaanse den of Japanse lork aangeplant. Deze bestanden worden omgevormd tot streekeigen bossen.

Beheer

Natuur en Bos beheert dit bos met veel aandacht voor de bezoeker. De wandelpaden worden in goede conditie gehouden en hier en daar zorgen banken en schuilhutten voor rustgelegenheid. Het gebied is vrij toegankelijk op de paden en op de speelweide. Dat geeft de kwetsbare planten en dieren de nodige rust en ruimte.

 

 • Wandelroute

  De wandelpaden zijn in dolomieten en dus geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

  Kaart
 • Wandelroute

  Korte wandeling van 2 km

  Meer info over de wandelroute
 • Van Basiliek tot Basiliek

  9 km lange groene route tussen de basiliek van Grimbergen en de Troostbasiliek van Vilvoorde. Die verbindt oa Lintbos, Prinsenbos, Tangebeekbos, Park Drie Fonteinen, Gedempte Zenne en het Hanssenspark aan elkaar.

  Route
 • Speelweide

  Er is een speelweide met schuilhut aan de ingang van Albert I-laan

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Tangebeekbos ligt tussen de woonkernen van Vilvoorde en Grimbergen

Parking

Parkeren kan op de parking aan de ingang van Albert I laan.

Ingang

Met openbaar vervoer

Aan het station van Vilvoorde, kan je bus 47 richting Heembeek nemen. Vanaf halte VTM is het nog 1.2 km te voet.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?