Currently, there is no weather information available.

Ter Yde

4.022725
  • West-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer
  • 4.25
  • 4.285715
  • 3.6
  • 4
  • 3.88889
  • 4
  • Overzicht
  • Commentaren (3)
  • Praktische info

#teryde

Ter Yde is de verzamelnaam voor een uitgestrekt duinencomplex van 260 hectare langs de Vlaamse Kust. Verschillende wandelpaden doorkruisen deze natuurparel met een grote variatie aan duintypes. De ecologische waarde van Ter Yde is dan ook enorm. In het open duinlandschap is de graspieper een typische broedvogel.

 

De troeven

  • Gevarieerde duinbiotopen
  • Zeldzame planten en dieren
  • Leuke wandelpaden
  • Groene Haltewandeling
Toon meer informatie

Het duinencomplex Ter Yde groepeert alle duinzones tussen Oostduinkerke en Groenendijk: de Zeebermduinen, het deelgebied Ter Yde, de Karthuizerduinen, de Plaatsduinen, de Spelleplekke, het Hannecartbos en de Oostvoorduinen. Een groot deel van die duinen is Vlaams Natuurreservaat en valt onder het beheer van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid. Het grootste deel ervan is eigendom van het Vlaamse Gewest en 25 hectare is eigendom van de Intercommunale voor de Watervoorziening van Veurne-Ambacht.
 

Heel veel duinen…

Wie alle typische duinvegetaties aan de Vlaamse Kust wil ontdekken, moet in Ter Yde zijn. De variatie is bijna onuitputtelijk: mosduinen, open graslanden, duinpannen, stuivende duinen, duinbos, noem maar op. Op het strand van de piepjonge Zeebermduinen groeit biestarwegras en zeeraket en in de achterliggende zeereep en in andere duinen vind je helm, zeewolfsmelk en duinviooltje.
Ter Yde en de Oostvoorduinen zijn een van de laatste plaatsen in Vlaanderen waar planten als aarddistel, kalkbedstro en liggend bergvlas groeien. De plantengroei van de jonge vochtige duinpannen in Ter Yde, met parnassia, moeraswespenorchis en honingorchis, behoren tot de best ontwikkelde van de Vlaamse Kust.
 

Stopplaats voor vogels

In het open duinlandschap zijn graspieper en kuifleeuwerik de meest typische broedvogels, terwijl het duinbos ook de favoriete biotoop is van de wielewaal, groene specht, boomvalk en van een flinke kolonie blauwe reigers. De nachtegaal, zomertortel en roodborsttapuit verkiezen een nest in de duinen. Tijdens het winterhalfjaar strijken er grote groepen kramsvogels en koperwieken neer, op zoek naar bessen. In de winter krijgt het gebied ook bezoek van houtsnippen en sijsjes. Het hele jaar door vertoeven er roofvogels zoals sperwer en buizerd. In de vochtige duinpannen komt de rugstreeppad voor.
 

Terug in de tijd

Al in de vroege middeleeuwen vormde zich een smalle duingordel langs de zuidelijke oever van de toenmalige IJzermonding. ‘Yde’ betekent schuilhaven en verwijst naar een bescheiden vissersnederzetting die halfweg de 13de eeuw ontstond aan de toenmalige getijdengeul ‘het Vloedgat’.
 

  • Wandelknooppunten

    In dit domein vind je volgende wandelknooppunten (Kust): 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 en 79

    Wandelknooppunten
  • Ter Yde wandelroute

    Een bewegwijzerde wandeling van 7,1 km.

    Ter Yde wandelroute
  • Groene Haltewandeling: langs Hannecartbos en duinen.

    Vertrekpunt: tramhalte Oostduinkerke Groenendijk-Bad. Eindpunt: tramhalte Koksijde Ster der Zee (wandeling 10 km) of Oostduinkerke Schipgat (wandeling 6,5 km).

    Groene Haltewandeling Koksijde
  • Fietsknooppunten

    Om langs Ter Yde te passeren dien je volgende knooppunt te volgen: 88 - 96 - 24 - 66 (Kust).

    Fietsknooppunten
  • Paul Herygersroute

    Route van 28 kilometer die door verschillende natuurdomeinen loopt.

    Kaart
  • Bezoekerscentrum Duinpanne

    Duinpanne ligt op 7,5 km van Ter Yde.

    Bezoekerscentrum Duinpanne
  • Restaurant De Hoeve

    Vlak aan Ter Yde vind je dit vernieuwd restaurant met prachtige tuin.

    Website De Hoeve

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • regine

    "Fantastisch duingebied! Jammer van de drukke Kustbaan, die het gebied doorsnijdt."
  • Hobbylijm

    "Heel fijn en vooral afwisselend gebied. Je kan van Oostduinkerke-dorp helemaal tot op het strand wandelen door de duinen. En in de toekomst nog een stuk veiliger, want er komt een nieuwe oversteek op de Kustbaan, zodat je niet rond moet lans de KEI, maar de quasi rechtstreekse lijn naar zee kan volgen Mijn voorkeur gaat uit naar de Spelleplekke, waar je eindeloos lijkt te kunnen variëren aan paadjes en duinen. "
  • Michiel

    "Heerlijke plek met nog vrij uitgestrekte zichten op de duinen. Veel paadjes om met de kinderen op ontdekking te gaan, gevarieerde duinvegetaties, fluitende nachtegalen..."

Ligging en bereikbaarheid

Ter Yde is een uitgestrekt duinencomplex van 260 hectare tussen Oostduinkerke en Groenendijk.

Ingang

Albert I-laan, 8670 Oostduinkerke

Openbaar vervoer

Op 600 m van de ingang vind je zowel de bus- als tramhalte "Oostduinkerke Duinpark". Meer info: www.delijn.be.

Met het openbaar vervoer: Wie met de kusttram komt, stapt af bij de halte Oostduinkerke Duinpark of Oostduinkerke Groenendijk-Bad. Vanaf die haltes is het nog vijf minuten stappen naar de ingang van het reservaat. Wie met de trein komt, stapt uit in Veurne of Koksijde. U neemt vanaf het station de bus en stapt af bij halte Oostduinkerke Sunparks (in de Polderstraat). Vanaf de bushalte is het nog vijf min stappen naar de ingang van het reservaat in de Noordzeedreef (richting Oostduinkerke-Dorp, eerste straat rechts).

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.3 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.9 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (8 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt