17 °C
mooi weer
mooi weer

De Teut en Ten Haagdoorn

4.2449
 • Brandfase oranje in Limburg: hoog gevaar, wees voorzichtig

  Lees meer
 • 4.526315
 • 4.153845
 • 4.46154
 • 4.53846
 • 4.333335
 • 3.76
 • Overzicht
 • Commentaren (9)
 • Praktische info

#teuttenhaagdoorn

Welkom in natuurreservaten De Teut en Ten Haagdoorn, met 2000 hectare het grootste heidegebied van Midden-Limburg. De afwisseling van beekdalen, vennen, duinen, bossen, akkertjes en heideterreinen nodigen uit voor een prachtige wandeling. Dankzij ijverige schaapjes blijft die heidepracht behouden.

Vijver en graslandherstel op de Teut

Het Agentschap voor Natuur en Bos herstelt vier vijvers in De Teut. Bijna 50 jaar geleden werd door de aanleg van de A2/E314 snelweg de watertoevoer voor de vijvers onderbroken, stopte de viskweek en verlandden de vijvers. De groeiplaats van de zeldzame plant waterlobelia verzuurde en verdroogde, waardoor deze soort verdween. Slechts op drie plaatsen in Vlaanderen komt ze nog voor.

Daarom werd in oktober een 76 meter lange buis onder de E314 geperst, om de aanvoer van water weer mogelijk te maken. Daarvoor worden ook de historische aan- en afvoergrachten hersteld. De dijken worden opgeknapt zodat er geen water verloren kan gaan. Verder zal de voedselrijke bovenlaag uit de vijvers worden weggenomen, waardoor de zaden van de planten die hier vroeger voorkwamen weer kunnen kiemen. Op sommige plaatsen zijn de vijvers of graslanden begroeid met boompjes en ruigte (pitrus). Deze worden verwijderd.

Naast waterlobelia zullen ook voor soorten als knoflookpad en kempische heidelibel geschikte leefgebieden ontstaan. Door de werken zal een mozaïek van vijvertjes, heischrale en vochtige graslanden ontstaan in de omgeving van de historische ‘Bosch hoeve’. Samen met de reeds herstelde oude heideakkertjes zal de bezoeker hier een mooi beeld krijgen van de diverse historische landgebruiken in de Limburgse Kempen.  

Vragen of informatie? Email: noordoostlimburg.anb@lne.vlaanderen.be

 

De troeven

 • Grootste heidegebied van Midden-Limburg
 • Twee landschapssterren
 • Vleesetende plant: zonnedauw
 • Grote schaapskudde
 • Prachtige vergezichten
Toon meer informatie

Prachtige paarse topnatuur

In augustus kleurt het landschap fantastisch purper en is de heide op z’n mooist.  De kudde met meer dan 350 Kempense heideschapen helpt de biodiversiteit in het gebied in stand te houden. De extreme droogte op de arme zandgronden zorgt voor het voorkomen van unieke plantensoorten. Net zoals woestijnplanten zijn ze aangepast aan het barre klimaat: ze hebben kleine blaadjes of naalden, waardoor ze weinig water verdampen. Tijdens de zomer tsjirpen de sprinkhanen en zingen de boomleeuweriken  Als de zon ondergaat hoor je de snorrende zang van de mysterieuze nachtzwaluw.

In de beekvalleien van de Roosterbeek en Laambeek schittert het wateroppervlak van de vennen en vijvers omgeven door de natte heide.  Libellen en juffers scheren snel en beweeglijk over het water. In de omgeving van de vennen groeien er vleesetende planten zoals zonnedauw en blaasjeskruid. Er komen enkele superzeldzame planten voor zoals waterlobelia, oeverkruid, beenbreek, veenbes, lavendelheide, veenorchis, moeraswolfsklauw en drijvend fonteinkruid.
 

Te voet, met de fiets of te paard

Teut-Tenhaagdoorn behoort tot de mooiste plekjes van Limburg en werd daarom bekroond met twee landschapssterren, zoals de Michelin sterren. De bewegwijzerde wandelpaden beloven urenlang wandelplezier. Aangelijnde honden zijn ook welkom en mogen losgelaten worden in de verschillende hondenuitloopzones.  Diverse fiets-, mountainbike en ruiterroutes doorkruisen het gebied en laten je op een sportieve manier het gebied kennen.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Ed Van Dijck

  "Onlangs met de rasvereniging Kleine Münsterlander deze 2 losloopgebieden (Holsteenbron, Donderslagseweg ) doorgewandeld, prachtige natuur, iedereen in de wolken !"
 • edith meers

  "Infobord helemaal vernield. Ook geen enkel markeringspaaltje terug te vinden voor wandelroutes."
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Edith, we weten dat het infobord beschadigd is, maar kunnen deze pas vervangen na goedkeuring van het nieuwe beheerplan. De rode aangegeven wandelroute is door het RLLk opgeheven en de rode icoontjes werden dus ook van de palen verwijderd. Vriendelijke groeten "
 • Jurgen Vangeneugden

  "Bij de splitsing in het begin van de wandelroutes tussen de groene en blauwe route wordt enkel de groene aangegeven (verwarrende bewegwijzering)"
 • anoniem

  "We zijn hier laatst met onze hond geweest en het was een groot succes. Wij konden wandelen en onze hond kon rondrennen. Maar waar precies zijn de 3 losloopgebieden voor honden te vinden? We zijn er maar 1 tegengekomen en het was niet te zien op de kaart. Welke wandeling wordt dan ook aangeraden met honden?"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Hallo, de verschillende hondenlosloopzones vind je terug op deze kaart: https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/toegankelijkheidsregeling_teut-tenhaagdoorn.pdf, in de Teut en Ten Haagdoorn zijn er 3 losloopzones en in het noordelijker gelegen domein Kelchterhoef is er ook nog een zone. Vriendelijke groeten"
 • Koen Vermeiren

  "Wij wonen al 37 jaar in Wechelderzande, waarvan we al bijna elf jaar iedere dag met onze (niet-aangelijnde) honden in de nabijgelegen bossen gaan wandelen. Tot voor kort was dat geen enkel probleem. Natuur en Bos + Natuurpunt zijn echter onlangs begonnen met een gigantische ontbossing in, met name Wechelderzande. Zij willen uitsluitend heide in de plaats, en vrij lopende honden zijn daarbij niet meer gewenst, omdat ze... 'plantjes vertrappelen, en vlindertjes en vogeltjes verjagen' (einde citaat). Hondeneigenaren uit de streek zijn inmiddels radeloos, want de boswachters zijn een ware heksenjacht begonnen. Dat de streek inmiddels wordt geteisterd door gigantische graaf- en zaagmachines, door het geluid van kettingzagen en door bulldozers schrikt de vlindertjes of vogeltjes blijkbaar niet af. Mijn vrouw en ik zijn overal in Vlaanderen op zoek naar losloopgebieden om onze honden toch nog hun dagelijkse wandeling in de vrije natuur te kunnen geven. Wij hebben dan ook een fantastisch weekend doorgebracht in en rondom het geweldige gebied dat jullie hebben aangelegd. Ik ben blij vast te stellen dat Natuur en Bos niet overal even onverdraagzaam en 'fundamentalistisch' te keer gaat als bij ons in de Noorderkempen. Hartelijk dank hiervoor!!!"
 • Fanny

  "Afgelopen weekend 13/8 zijn wij in de Hondenlosloopzone aan de abdijhoeve in Kelchterhoef geweest. Dat zag er recent aangelegd uit. Jammer genoeg is er tijdens de werken daar op het terrein iemand tegen een boom gereden en ligt er een autoruit in honderdduizend stukjes. Niet echt hondvriendelijk. Graag wilden wij bij deze daar even melding van maken. Voor de rest wel goed dat er zo een zones zijn, zowel hond als baasjes genieten daar van. "
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Beste Fanny, bedankt om dit te melden, we laten het glas zo snel mogelijk opruimen! Vriendelijke groeten"

Ligging en bereikbaarheid

De Teut en Ten Haagdoorn vormen met hun 2000 hectare het grootste heidegebied van Midden-Limburg. 

Ingang

Donderslagseweg 21, 3520 Zonhoven

Openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation bij De Teut - Ten Haagdoorn is dat van Kiewit.  Meer info: www.belgianrail.be
De dichtstbijzijnde bushalte bij De Teut in Zonhoven is bushalte 'De Teut', waar lijn 2, 22 en 48 stoppen. Meer info: www.delijn.be.

Praktisch

Adres De Teut: Donderslagseweg 21, 3520 Zonhoven

Adres Ten Haagdoorn: Hengelhoefdreef 6, 3530 Houthalen - Helchteren

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.5 (19 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.2 (13 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.5 (13 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.5 (13 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.3 (15 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (25 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • di 2 juni 2020 van 14:00 tot 16:00 zo 7 juni 2020 van 14:00 tot 16:00
  Natuurwandeling 'Verbazingwekkende planten'
  Lees meer
 • donderdag 18 juni 2020 van 07:00 tot 15:00
  Vijvertocht
  Lees meer
 • donderdag 18 juni 2020 van 07:00 tot 15:00
  Vijvertocht
  Lees meer