7 °C
mooi weer
mooi weer

Vallei van de Mark

0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#valleivandemark

Landschappelijk heeft de Mark heel wat troeven. Een glinsterend kronkelend waterlint, omgeven door statige bomenrijen, drijvende gele plomp, grote gele kwikstaart in de buurt van de watermolens of een schicht van de prachtige ijsvogel. Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert 66 hectare van de Markvallei in de gemeenten Galmaarden en Herne. Helaas is in het wandelnetwerk Pajottenland het traject langs de Mark nog niet helemaal toegankelijk. Op het terrein zijn de nodige omleidingen aangebracht. Trek zeker je laarzen of stevige wandelschoenen aan, want de Mark treedt regelmatig buiten zijn oevers in de winterperiode.

De troeven

 • Wandelen in een mooi landschap
 • Bloemenpracht in de graslanden
 • Vogels
Toon meer informatie

Grondige veranderingen

De Mark is de voornaamste zijrivier van de Dender en ontspringt in Edingen (provincie Henegouwen). Hij stroomt vervolgens door de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen en mondt ter hoogte van Deux-Acren uit in de Dender. Historisch gezien was de Markvallei een heel open valleigebied dat bestond uit weilanden en hooilanden met opvallend veel houtkanten, hagen en bomenrijen. De laatste decennia is het landschap van de Markvallei echter sterk gewijzigd. De populier deed zijn intrede in de vallei en heel wat kleine landschapselementen zijn verdwenen. Dat heeft gevolgen voor het landschap, maar ook voor veel planten en dieren.
 

Natuurbeheer

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt aan het herstel van natte hooilanden, rietvelden, open water en valleibossen. Door te mikken op variatie in biotopen, proberen we opnieuw kansen te geven aan heel wat planten en dieren die gebonden zijn aan valleigebieden. Waar mogelijk werken we voor het beheer samen met plaatselijke landbouwers.
Een aangepast maaibeheer is noodzakelijk voor de goed ontwikkelde natte hooilanden. Vaak zijn ze zeer bloemrijk en zorgen ze voor heel wat kleurenpracht met echte koekoeksbloem, dotterbloem … Enkele zeldzame planten profiteren van het beheer en komen opnieuw tevoorschijn. Een typisch voorbeeld is  adderwortel.
Rietvegetaties zijn belangrijk voor een aantal vogelsoorten zoals blauwborst, kleine karekiet en rietgors. Ruigten met moerasspirea trekken vlinders aan. Er zijn heel wat populierenbestanden die kunnen evolueren naar soortenrijke valleibossen met inheemse boomsoorten zoals zwarte els, wilgen en gewone es.
 

 • Wandelen

  Helaas is in het wandelnetwerk Pajottenland het traject langs de Mark nog niet helemaal toegankelijk. Op het terrein zijn de nodige omleidingen aangebracht.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ingang

Kerkstraat 4, 1540 Herne

Openbaar vervoer

De bushalte "Tollembeek Schoolstraat" ligt aan de parking in de Hernestraat te Tollembeek. Meer info: www.delijn.be.
In de buurt van de Kerkstraat in Herne liggen 3 bushaltes op minder dan 200m (Herne Kapellestraat, Herne Heldenplein en Herne Scholen). Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Nog geen stemmen
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Nog geen stemmen
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Nog geen stemmen
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Nog geen stemmen
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Nog geen stemmen
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Nog geen stemmen
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?