- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#valleivandemark
Landschappelijk heeft de Mark heel wat troeven. Een glinsterend kronkelend waterlint, omgeven door statige bomenrijen, drijvende gele plomp, grote gele kwikstaart in de buurt van de watermolens of een schicht van de prachtige ijsvogel. Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert 66 hectare van de Markvallei in de gemeenten Galmaarden en Herne.
Trek zeker je laarzen of stevige wandelschoenen aan, want de Mark treedt regelmatig buiten zijn oevers in de winterperiode.
De troeven
- Wandelen in een mooi landschap
- Bloemenpracht in de graslanden
- aanwezigheid van blauwborst, kleine karekiet, ijsvogel en rietgors
Grondige veranderingen
De Mark is de voornaamste zijrivier van de Dender en ontspringt in Edingen (provincie Henegouwen). Hij stroomt vervolgens door de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen en mondt ter hoogte van Deux-Acren uit in de Dender. Historisch gezien was de Markvallei een heel open valleigebied dat bestond uit weilanden en hooilanden met opvallend veel houtkanten, hagen en bomenrijen. De laatste decennia is het landschap van de Markvallei echter sterk gewijzigd. De populier deed zijn intrede in de vallei en heel wat kleine landschapselementen zijn verdwenen. Dat heeft gevolgen voor het landschap, maar ook voor veel planten en dieren.
Natuurbeheer
Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt aan het herstel van natte hooilanden, rietvelden, open water en valleibossen. Door te mikken op variatie in biotopen, proberen we opnieuw kansen te geven aan heel wat planten en dieren die gebonden zijn aan valleigebieden. Waar mogelijk werken we voor het beheer samen met plaatselijke landbouwers.
Een aangepast maaibeheer is noodzakelijk voor de goed ontwikkelde natte hooilanden. Vaak zijn ze zeer bloemrijk en zorgen ze voor heel wat kleurenpracht met echte koekoeksbloem, dotterbloem … Enkele zeldzame planten profiteren van het beheer en komen opnieuw tevoorschijn. Een typisch voorbeeld is adderwortel.
Rietvegetaties zijn belangrijk voor een aantal vogelsoorten zoals blauwborst, kleine karekiet en rietgors. Ruigten met moerasspirea trekken vlinders aan. Er zijn heel wat populierenbestanden die kunnen evolueren naar soortenrijke valleibossen met inheemse boomsoorten zoals zwarte els, wilgen en gewone es.