Currently, there is no weather information available.

Vallei van de Mark

3.76923
 • 2.666665
 • 3.25
 • 5
 • 4.333335
 • 5
 • 5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#valleivandemark

Landschappelijk heeft de Mark heel wat troeven. Een glinsterend kronkelend waterlint, omgeven door statige bomenrijen, drijvende gele plomp, grote gele kwikstaart in de buurt van de watermolens of een schicht van de prachtige ijsvogel. Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert 66 hectare van de Markvallei in de gemeenten Galmaarden en Herne. 
Trek zeker je laarzen of stevige wandelschoenen aan, want de Mark treedt regelmatig buiten zijn oevers in de winterperiode.

De troeven

 • Wandelen in een mooi landschap
 • Bloemenpracht in de graslanden
 • aanwezigheid van blauwborst, kleine karekiet, ijsvogel en rietgors
Toon meer informatie

Grondige veranderingen

De Mark is de voornaamste zijrivier van de Dender en ontspringt in Edingen (provincie Henegouwen). Hij stroomt vervolgens door de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen en mondt ter hoogte van Deux-Acren uit in de Dender. Historisch gezien was de Markvallei een heel open valleigebied dat bestond uit weilanden en hooilanden met opvallend veel houtkanten, hagen en bomenrijen. De laatste decennia is het landschap van de Markvallei echter sterk gewijzigd. De populier deed zijn intrede in de vallei en heel wat kleine landschapselementen zijn verdwenen. Dat heeft gevolgen voor het landschap, maar ook voor veel planten en dieren.
 

Natuurbeheer

Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt aan het herstel van natte hooilanden, rietvelden, open water en valleibossen. Door te mikken op variatie in biotopen, proberen we opnieuw kansen te geven aan heel wat planten en dieren die gebonden zijn aan valleigebieden. Waar mogelijk werken we voor het beheer samen met plaatselijke landbouwers.
Een aangepast maaibeheer is noodzakelijk voor de goed ontwikkelde natte hooilanden. Vaak zijn ze zeer bloemrijk en zorgen ze voor heel wat kleurenpracht met echte koekoeksbloem, dotterbloem … Enkele zeldzame planten profiteren van het beheer en komen opnieuw tevoorschijn. Een typisch voorbeeld is  adderwortel.
Rietvegetaties zijn belangrijk voor een aantal vogelsoorten zoals blauwborst, kleine karekiet en rietgors. Ruigten met moerasspirea trekken vlinders aan. Er zijn heel wat populierenbestanden die kunnen evolueren naar soortenrijke valleibossen met inheemse boomsoorten zoals zwarte els, wilgen en gewone es.
 

 • Knooppunten

  De kerk van Herne ligt tussen knooppunt 4 en 407 (Pajottenland).

  Wandelknooppunten
 • Langs de Mark

  Wandeling van 18,2 km langs de Mark.

  Route

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Kerkstraat 4, 1540 Herne

Parking

Aan de Sint-Martinuskerk in Tollembeek,  Hernestraat 1.
Aan de Kerk van Viane in Geraardsbergen, Edingsesteenweg 539.

Openbaar vervoer

In de buurt van de Kerkstraat in Herne liggen 3 bushaltes op minder dan 200m (Herne Kapellestraat, Herne Heldenplein en Herne Scholen).
In Tollembeek is er de bushalte "Tollembeek plaats" vlak bij de kerk. In Geraardsbergen heb je de bushaltes "Viane Kerk" en "Viane Amandusplein" vlak bij de kerk. 
Meer info: www.delijn.be.

Vanuit de stations van Herne, Tollembeek en Galmaarden kun je met de bus naar één van de startplaatsen. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.7 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?