Currently, there is no weather information available.

Vallei van de Serskampse beek

4.09375
 • 4.09091
 • 3.57143
 • 4.5
 • 4.666665
 • 3.666665
 • 4.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#serskampsebeek

In de Vallei van de Serskampse beek ben je welkom om te wandelen, fietsen, mountainbiken en ruiteren. Geniet er van de verschillen tussen natte en droge natuur, een kleurrijk bloementapijt en de prachtige paddenstoelen. Dit kan onder andere via het lange vlonderpad. Misschien kom je ook wel oog in oog te staan met een zeboe.

De troeven

 • Kamsalamander
 • Kleurrijk bloementapijt
 • Zeboes
Toon meer informatie

Een rariteit in Oost-Vlaanderen

Bij het Moleneed leeft een bijzonder diertje dat tot twintig centimeter lang kan worden: de kamsalamander. In het voorjaar krijgt het mannetje een getande kam op de rug. Vandaar zijn naam natuurlijk. Deze amfibie profiteert hier van de vele plantenrijke poelen en een natuurlandschap in ontwikkeling.
In de omgeving van de Serskampse bossen komen al onze inheemse amfibieën voor: de alpenwater-, kleine water-, vuur-, vinpoot- en kamsalamander.

Vreemde grazers

In dit biotoop van zonlicht en beschutting leeft de ree en vroeger de levendbarende hagedis, maar ook vlinders zoals het bont zandoogje en de gehakkelde aurelia. Begrazing met Zeboe koeien en soms boerderij koeien zorgt ervoor dat dit gebied niet dichtgroeit. Wees niet bang van deze schuwe grazers, maar hou wel afstand.

Getuigen uit de late middeleeuwen

De bossen langs de Serskampse beek en Oud-Smetlede zijn overblijfselen van wat ooit een zeer groot bos was. Tijdens de grote hongersnood in de tweede helft van de 19e eeuw sneuvelden heel wat bomen om er akkers en weilanden van te maken. Later verschenen de boomkwekerijen.

Een kleurrijk tapijt

Typisch voor de oude bossen hier zijn bijvoorbeeld de bosanemoon en de kleine maagdenpalm. Kom hier zeker eens in april en laat je overweldigen door het wit-blauwe kleurenpalet. Wist je trouwens dat dit fenomeen enkele honderden jaren oud is? Behandel deze ‘oudjes’ dus met het nodige respect en volg de toegankelijke paden.

Natte en droge natuur

De bossen van het Wolfgat zijn rijk aan natuur. In de droge delen komt eikenberkenbos voor met lelietje-van-dalen (meiklokje) en salomonszegel. Ook hulst vind je in de struiklaag. In de herfst vind je in deze droge bossen prachtige paddenstoelen zoals de vliegenzwam. In de natte valleibossen domineren elzen en berken en bloeit in het voorjaar de kleine maagdenpalm en bosanemoon. In de bossen komen ook enkele zeldzamere struiken voor zoals de wilde kardinaalsmuts en de wilde liguster. In oud afstervend naaldhout zoekt de schuwe zwarte specht naar larven van boktorren.
 

 • Dwars door de Vallei van de Serskampse Beek

  Wandeling van 9km doorheen de vallei.

  Route
 • Fietspad

  Er loopt een aangeduid fietspad doorheen het domein.

  Kaart
 • MTB-Route Wichelen - De 8 van Wichelen

  Mountainbikeroute van 35km doorheen het domein.

  Route
 • Zomerspeelzone

  Op het einde van de Doornstraat in Serskamp is een zomerspeelzone. Die is toegankelijk 1 juli tot 31 augustus

 • Ruiterpad

  Er loopt een aangeduid ruiterpad doorheen het domein.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Oud-Smetlede, 9340 Lede , 9340 Lede

Openbaar vervoer

De bushalte 'Serskamp Biesakker' ligt op 750m van de ingang aan de Bosweg 8. Meer info: www.delijn.be.
Het station van Wichelen ligt op 4,5km. Meer info: www.belgiantrain.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (11 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.5 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.5 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?