Currently, there is no weather information available.

Veursvallei

3.87879
 • 3.714285
 • 3.75
 • 3.75
 • 4.166665
 • 3.666665
 • 4.166665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#veursvallei

In de Veursvallei maak je kennis met een ecologisch zeer waardevol gebied in wandelparadijs de Voerstreek. De vallei omvat het brongebied van de Veursbeek en de omliggende valleigronden. In de schemering kun je hier weleens een ree of everzwijn spotten, want ‘s avonds verlaten zij het bos om voedsel te zoeken in de open vallei. De kleine hazelmuis en de zangvogel grauwe klauwier voelen zich thuis in de aanwezige houtkanten en hoogstamboomgaarden.

De troeven

 • Ecologisch zeer waardevol gebied
 • Houtkanten en hoogstamboomgaarden
 • Microklimaat op de zuidwestgerichte helling
 • Paradijs voor insecten
 • Veel verschillende dieren
Toon meer informatie

Vallei met een rijke natuurlijke geschiedenis

De Veursvallei ligt in de oogstrelende Voerstreek. Het ontstaan van dit droogdal gaat terug tot de ijstijden. Dankzij verschillende bodemtypes groeien in de vallei diverse plantensoorten, wat dan weer vele diersoorten aantrekt. Sommige onder hen zijn ecologisch zeer waardevol en genieten zelfs Europese bescherming. Dat je hier zoveel dieren kunt komen bewonderen, heeft dus alles te maken met de ontstaansgeschiedenis van de vallei.
 

Van kalkrijk kamgrasland tot soortenrijk kamgrasland en glanshavergrasland

De steile zuidwestgerichte helling is meer kalkhoudend dan de rest van het natuurgebied. Die specifieke bodem en het microklimaat op de helling zorgen ervoor dat kalkrijke kamgraslanden hier uitstekend groeien. Die graslanden zijn een paradijs voor insecten als sprinkhanen en vlinders. De naar het noordoosten gekeerde, veel minder steile helling bestaat bijna volledig uit weide en hoogstamboomgaarden met een mozaïek van soortenrijke kamgraslanden en glanshavergraslanden.
 

Samen op weg naar een nog grotere biodiversiteit

Natuur en Bos wil bepaalde soortenrijke graslanden in stand houden en verder ontwikkelen. Dat doen we, samen met plaatselijke landbouwers, door pleksgewijze maaibeurten met nabegrazing in te stellen. De meidoornhagen worden ook jaarlijks gesnoeid. Enkele oude hoog uitgroeiende hagen laten we staan, waardoor houtkanten ontstaan die rijk zijn aan bessen en bloemen.
 

 • Aangeduide wandelpaden

  De Veursvallei is toegankelijk via de openbare wegen en aangeduide wandelpaden van de gemeente Voeren.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Veursvallei ligt in de oogstrelende Voerstreek. 

Ingang

Veurs , 3790 Voeren

Met het openbaar vervoer

Vanaf het treinstation Tongeren neem je de lijnbus 39b naar Voeren. Op het kruispunt Veurs/Crutzberg stap je af. Je bent dan vlak bij de Veursvallei. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.2 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?