- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#veursvallei
In de Veursvallei maak je kennis met een ecologisch zeer waardevol gebied in wandelparadijs de Voerstreek. De vallei omvat het brongebied van de Veursbeek en de omliggende valleigronden. In de schemering kun je hier weleens een ree of everzwijn spotten, want ‘s avonds verlaten zij het bos om voedsel te zoeken in de open vallei. De kleine hazelmuis en de zangvogel grauwe klauwier voelen zich thuis in de aanwezige houtkanten en hoogstamboomgaarden.
De troeven
- Ecologisch zeer waardevol gebied
- Houtkanten en hoogstamboomgaarden
- Microklimaat op de zuidwestgerichte helling
- Paradijs voor insecten
- Veel verschillende dieren
Vallei met een rijke natuurlijke geschiedenis
De Veursvallei ligt in de oogstrelende Voerstreek. Het ontstaan van dit droogdal gaat terug tot de ijstijden. Dankzij verschillende bodemtypes groeien in de vallei diverse plantensoorten, wat dan weer vele diersoorten aantrekt. Sommige onder hen zijn ecologisch zeer waardevol en genieten zelfs Europese bescherming. Dat je hier zoveel dieren kunt komen bewonderen, heeft dus alles te maken met de ontstaansgeschiedenis van de vallei.
Van kalkrijk kamgrasland tot soortenrijk kamgrasland en glanshavergrasland
De steile zuidwestgerichte helling is meer kalkhoudend dan de rest van het natuurgebied. Die specifieke bodem en het microklimaat op de helling zorgen ervoor dat kalkrijke kamgraslanden hier uitstekend groeien. Die graslanden zijn een paradijs voor insecten als sprinkhanen en vlinders. De naar het noordoosten gekeerde, veel minder steile helling bestaat bijna volledig uit weide en hoogstamboomgaarden met een mozaïek van soortenrijke kamgraslanden en glanshavergraslanden.
Samen op weg naar een nog grotere biodiversiteit
Natuur en Bos wil bepaalde soortenrijke graslanden in stand houden en verder ontwikkelen. Dat doen we, samen met plaatselijke landbouwers, door pleksgewijze maaibeurten met nabegrazing in te stellen. De meidoornhagen worden ook jaarlijks gesnoeid. Enkele oude hoog uitgroeiende hagen laten we staan, waardoor houtkanten ontstaan die rijk zijn aan bessen en bloemen.
-
Aangeduide wandelpaden
De Veursvallei is toegankelijk via de openbare wegen en aangeduide wandelpaden van de gemeente Voeren.
Kaart