8 °C
Zonnig
Zonnig

Viconia Kleiputten

3.27586
 • 3.57143
 • 3.6
 • 3
 • 3.666665
 • 2.25
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#viconiakleiputten

Natte weilanden wisselen af met vijvers, sloten, rietkragen en hagen. De overgangen van nat naar droog, van veen naar klei en van zout naar zoet, zorgen voor een divers planten- en dierenrijk. Elk seizoen strijken er weer andere vogels neer en zorgen voor een prachtig spektakel in dit 30 hectare groot domein. Kom ze bewonderen vanuit één van de twee vogelkijkhutten.

 

De troeven

 • Vogelkijkhutten
 • Verscheidenheid aan vogels
 • Afwisselend landschap
Toon meer informatie

Ieder seizoen zijn eigen vogels

In de winterperiode zijn de Viconia Kleiputten een geliefde rustplaats voor rondtrekkende eenden zoals wintertaling, smient, slobeend, kuifeend en tafeleend. Ook de luidruchtige Cetti’s zanger is ieder jaar weer op post.
In het voorjaar komen heel wat steltlopers en weidevogels hier uitrusten, zoals de wulp, watersnip, kleine plevier, grutto, kievit, tureluur, bosruiter en witgatje. Andere opvallende gasten zijn de lepelaar, kleine en grote zilverreiger, purperreiger en slechtvalk.
In de lente komen vogels als blauwborst, kluut en het zeldzame baardmannetje er broeden. Na afloop van het broedseizoen zorgen de tienduizenden spreeuwen, die in het reservaat overnachten, regelmatig voor een onvergetelijk spektakel.
 

Ontstaan

Na de tweede Wereldoorlog delfde men steenbakkerklei in de zone tussen de Viconiahoeve en de IJzer. Zo ontstonden zes ondiepe kleiputten.
Natuurbeschermers konden, samen met de plaatselijke bevolking, verhinderen dat de kleiputten volgestopt werden met huishoudelijk afval. In 1981 werd het gebied als natuurreservaat erkend en beschermd.
 

 • Stuvetjes wandelroute

  Deze wandelroute van 9,3 km brengt u langs de Viconia Kleiputten.

  Stuvetjes wandelroute
 • Fietsknooppunten

  Dit domein is gelegen tussen fietsknooppunt 36 en 39 (Westhoek).

  Fietsknooppunten
 • Hengelsteiger

  Op de IJzer bij Tervaete ter hoogte van de Viconia Kleiputten (linkeroever met vier hengelstoepen).

  Visserijcommissie West-Vlaanderen
 • Vogelkijkhutten

  Er zijn twee vogelkijkhutten van waaruit je een uitstekend zicht hebt op de vijvers, rietkragen en steltloperplasjes. De ene ligt in het domein, de andere aan de rand (Ijzerdijk).

  Kaart Viconia Kleiputte
 • Bezoekerscentrum De Blankaart

  De Blankaart ligt op 12 km van de Viconia Kleiputten.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • marleen scholiers

  "gebied bezocht in mei 2014. Geweldig genoten van rietzangers, cettiszanger enz. Er zat ook een mandarijneend te broeden. Voor het eerst een koekoek van nabij gezien en een bruine kiekendief.. We hebben genoten en gaan volgend voorjaar zeker terug wanneer we een weekendje aan zee zijn. "
 • regine

  "Genoten van gigantische zwermen spreeuwen tijdens de avondschemering!"

De Blankaart

Het provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart is gelegen aan de rand van de overstroombare  IJzervallei te Woumen (Diksmuide), ondergebracht in een kasteel en omgeven door een fraai park.  Het vormt niet alleen de toegangspoort tot het aangrenzend natuurreservaat beheerd door Natuurpunt, maar ook van de achterliggende uitgestrekte IJzerbroeken, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Verrassend waterrijk in heden en verleden...

In het bezoekerscentrum kom je heel wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei. Niet alleen fauna en flora van natte gras- en rietlanden komen hierbij in beeld maar ook Plan Otter en de drinkwatervoorziening krijgen een prominente plaats in het verhaal.  Terwijl  in de wandelgangen een uitgebreide collectie opgezette dieren kunnen bewonderd worden, hangt in de Kamer van de baron de sfeer van het verleden.  Regelmatig zijn er tijdelijke thematentoonstellingen​.
 

Voor elk wat wils...

Aan de balie vind je meer info over de mogelijke activiteiten voor individuen,gezinnen, groepen en scholen.  Je kan er ook terecht voor de beste locaties om vogels te spotten of de mooiste fiets- en wandelmogelijkheden in de regio.  Er is o.m. elke eerste zondagnamiddag van de maand (14u30) een begeleide wandeling vanuit het bezoekerscentrum.
Bij de onthaalmedewerker kan je ook een drankje verkrijgen. Picknicktafels staan ter beschikking op het terras met zicht op het reservaat.

Via het bewegwijzerde Blankaartpad (9,6km) krijg je de mooiste indrukken van het gebied langs vooral zeer onverharde wegen waarbij laarzen meestal geen overbodige luxe betekenen.  Ongeveer halfweg is er de boerderij 't Madeliefje voor een drankje of een ijsje.  

De Blankaart ligt op 12 km van de Viconia Kleiputten.

Ligging en bereikbaarheid

De Viconia Kleiputten zijn gelegen langs de Ijzer.

Ingang

Kasteelhoevestraat 1, 8600 Stuivekenskerke

Openbaar vervoer

De bushalte "Stuivekeskerke Kerk" ligt op 450 m van de ingang. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.3 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  In de lente zorgen duizenden spreeuwen in de Viconia Kleiputten vaak voor een ...
  @ natuurenbos
  4 jaar geleden
 • Speurtocht "Vrijbos op stelten" wandeling
  Lees meer
 • maandag 6 april 2020 van 09:00 tot 16:00
  Natuur@elier: Iedereen kruidentovenaar
  Lees meer
 • zondag 19 april 2020 van 09:30 tot 11:45
  Natuurwandeling in het beschermde komgrondengebied van Lampernisse
  Lees meer

Wat te doen in de buurt