Currently, there is no weather information available.

Viconia Kleiputten

3.774195
 • 3.941175
 • 3.916665
 • 3.714285
 • 4.1
 • 2.57143
 • 3.88889
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#viconiakleiputten

Natte weilanden wisselen af met vijvers, sloten, rietkragen en hagen. De overgangen van nat naar droog, van veen naar klei en van zout naar zoet, zorgen voor een divers planten- en dierenrijk. Elk seizoen strijken er weer andere vogels neer en zorgen voor een prachtig spektakel in dit 40 hectare groot domein. Kom ze bewonderen vanuit één van de twee vogelkijkhutten.

In opdracht van Natuur en Bos werd een nieuwe uitkijktoren gebouwd, centraal in de Viconia Kleiputten. Vanuit de prachtige toren heb je een weids uitzicht over de ondiepe plassen en kun je volop vogels spotten. Lees meer.

De troeven

 • Vogelkijkhutten
 • Verscheidenheid aan vogels
 • Afwisselend landschap
Toon meer informatie

Ieder seizoen zijn eigen vogels

In de winterperiode zijn de Viconia Kleiputten een geliefde rustplaats voor rondtrekkende eenden zoals wintertaling, smient, slobeend, kuifeend en tafeleend. Ook de luidruchtige Cetti’s zanger is ieder jaar weer op post.
In het voorjaar komen heel wat steltlopers en weidevogels hier uitrusten, zoals de wulp, watersnip, kleine plevier, grutto, kievit, tureluur, bosruiter en witgatje. Andere opvallende gasten zijn de lepelaar, kleine en grote zilverreiger, purperreiger en slechtvalk.
In de lente komen vogels als blauwborst, kluut en het zeldzame baardmannetje er broeden. Na afloop van het broedseizoen zorgen de tienduizenden spreeuwen, die in het reservaat overnachten, regelmatig voor een onvergetelijk spektakel.
 

Ontstaan

Na de tweede Wereldoorlog delfde men steenbakkerklei in de zone tussen de Viconiahoeve en de IJzer. Zo ontstonden zes ondiepe kleiputten.
Natuurbeschermers konden, samen met de plaatselijke bevolking, verhinderen dat de kleiputten volgestopt werden met huishoudelijk afval. In 1981 werd het gebied als natuurreservaat erkend en beschermd.
 

 • Stuvetjes wandelroute

  Deze wandelroute van 9,3 km brengt u langs de Viconia Kleiputten.

  Stuvetjes wandelroute
 • Fietsknooppunten

  Dit domein is gelegen tussen fietsknooppunt 36 en 39 (Westhoek).

  Fietsknooppunten
 • Vogelkijkhutten

  Er zijn twee vogelkijkhutten van waaruit je een uitstekend zicht hebt op de vijvers, rietkragen en steltloperplasjes. De ene ligt in het domein, de andere aan de rand (Ijzerdijk).

  Kaart Viconia Kleiputte
 • Bezoekerscentrum De Blankaart

  De Blankaart ligt op 12 km van de Viconia Kleiputten.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • marleen scholiers

  "gebied bezocht in mei 2014. Geweldig genoten van rietzangers, cettiszanger enz. Er zat ook een mandarijneend te broeden. Voor het eerst een koekoek van nabij gezien en een bruine kiekendief.. We hebben genoten en gaan volgend voorjaar zeker terug wanneer we een weekendje aan zee zijn. "
 • regine

  "Genoten van gigantische zwermen spreeuwen tijdens de avondschemering!"

Ligging en bereikbaarheid

De Viconia Kleiputten zijn gelegen langs de Ijzer.

Ingang

Kasteelhoevestraat 1, 8600 Stuivekenskerke

Openbaar vervoer

De bushalte "Stuivekeskerke Kerk" ligt op 450 m van de ingang. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (17 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (12 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (7 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.6 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt