Currently, there is no weather information available.

Vinderhoutse bossen

3.83158
 • 4.086955
 • 4
 • 3.90909
 • 3.714285
 • 3.25
 • 3.77778
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

Vinderhoutse bossen

De Vinderhoutse bossen liggen in Gent (Drongen en Mariakerke) en Lievegem (Vinderhoute). Deze groenpool wordt uitgebouwd tot één van de vijf groenpolen aan de rand van Gent. Op dit ogenblik is nog maar een klein gedeelte van het gebied toegankelijk voor wandelaars.

 

De troeven

 • Dierenpad voor kinderen
 • Groenpool in uitbouw
 • Topgebied voor paddenstoelen
 • Afwisselend landschap
Toon meer informatie

De Vlaamse overheid (Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij) staat grotendeels in voor de realisatie van deze groenpool. De stad Gent engageert zich vooral voor de inrichting van het portaal De Campagne. Ook de provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Lievegem werken mee.

Drie toegangspoorten voor de Vinderhoutse bossen

Het hele projectgebied is een gebied van ruim 640 hectare op grondgebied van Gent (deelgemeenten Mariakerke en Drongen) en Lievegem (deelgemeente Vinderhoute). De groenpool Vinderhoutse bossen zal op termijn drie toegangspoorten hebben: de Campagne (Drongen), het Leeuwenhof (Drongen) en het park Claeys-Boúúaert (Mariakerke) worden de vertrekbasis voor je bezoek. In elk portaal kan je nu al terecht om te wandelen. Ook per fiets kan je nu al de ruime regio van de Vinderhoutse bossen verkennen.

Op ontdekking langs het dierenpad

In het toekomstige portaal Leeuwenhof kan je nu al op ontdekking. Vlakbij het oud jeugdhuis Chez Choseken start het Dierenpad. Een eekhoorn neemt de allerkleinsten mee op pad langs een zestal stops in het park en bos. Langs een prachtige beukendreef keer je terug naar de start. Zo ontdek je op een actieve manier al een klein deeltje van dit prachtige bos.

Het Leeuwenhof

Aan de overzijde van de Beekstraat ligt het Leeuwenhof. Dit natuurgebied is in eigendom en beheer bij Natuurpunt Gent. Dit is een voormalige zandwinningsput waar je vanaf de vogelkijkwand naar de watervogels kan kijken. In de steile zandwanden broeden oeverzwaluwen. Op de plas kan je ook vlotjes voor de visdiefjes zien. Het gebied is belangrijk voor broedende en overwinterende watervogels.

Groene Velden

Ook in de Groene Velden kan je nu al terecht om te wandelen, te fietsen en te spelen. Dit gedeelte van de Vinderhoutse bossen werd al in 2004 en 2005 aangelegd. Het is een park met veel jong bos, picknickplaatsen, een speelbos, een vijver en weiden. De Groene Velden liggen aan de kant van Mariakerke, in de bocht van de Ringvaart en sluiten ook nauw aan op het Park Claeys-Boúúaert.

De Campagne

De Campagne is vooral bekend omwille van de kinderboerderij van de stad Gent die daar gevestigd is. Aansluitend aan de kinderboerderij  vind je nu ook al een leuk klein bos en park om te bezoeken. Ook dit gebied wordt in de toekomst uitgebouwd als portaal om te Vinderhoutse bossen te verkennen.

Werken aan een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk

Er wordt gewerkt aan een groot netwerk aan wandel- en fietspaden. Vanuit Gent fiets je via Mariakerke vlot en veilig naar de Vinderhoutse bossen, maar ook vanuit deze groenpool kan je verder doorsteken naar de Vallei van de Oude Kale (Lievegem).

Durmmeersen

Ook de Durmmeersen in Vinderhoute maken ook deel uit van de Vinderhoutse bossen. Een wandellus van 1,3 kilometer leidt je door dit uniek stukje natuurgebied. De drie vogelkijkwanden bieden je een mooie schuilplek om de talrijke water- en rietvogels onverstoord te bekijken.

Waardevol bos

De Vinderhoutse bossen bestaan nu al uit 70 hectare zeer waardevol oud bos, met heel wat oude bosplanten zoals eenbes, keverorchis, muskuskruid, salomonszegel. Sinds 1770 is dit altijd bos geweest. Het is een nat moerasbos. Dat soort bossen is zeldzaam in Vlaanderen en zelfs in Europa. Daarom is dit bos ook op Europees niveau beschermd. Ook voor paddenstoelen is het een erg belangrijk. Buizerd, eekhoorn, ree, vos, spechten, libellen en vlinders zijn zowat de opvallendste bewoners van het bos. Een kern van 35 hectare werd in 2018 door Natuurpunt Gent aangekocht en zal ook op termijn opengesteld worden voor bezoekers.

Bosuitbreiding en versterking van het landschap

Omdat het centrale gedeelte zeer waardevol is, moet de natuur rond deze kern versterkt worden. Errond tref je nu al een aantrekkelijk landschap en zeer waardevolle natuur aan. Dit wordt de komende jaren nog versterkt. Bosuitbreiding is een speerpunt in dit project. In totaal wordt ongeveer 155 hectare extra bos aangeplant. Deze realisatie zal in fasen gebeuren. De voorbije jaren werden al heel wat hectare bos bij aangeplant. Alle informatie hierover is te vinden op de website van de Vlaamse Landmaatschappij.

De komende jaren wordt veel bos bij aangeplant, maar natuurlijk wordt niet alles bebost. Er wordt gestreefd naar een mozaïek zijn van bos en open landschap, weiden, akkers, omgeven door sloten, knotbomen, houtkanten. De combinatie van bos, grasland en akkertjes, kasteelparken en waterlopen zal van de Vinderhoutse bossen een topplek maken voor heel wat planten en dieren, waar ook de bezoeker zal  kunnen genieten.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Vinderhoutse bossen liggen in Gent (Drongen en Mariakerke) en Lievegem (Vinderhoute). Dit gebied is één van de vier groenpolen die ontwikkeld worden aan de rand van Gent. 
Parking en vertrek dierenpad aan Oud jeugdhuis Chez Choseken, Beekstraat 46, 9031 Drongen 

Ingang

Beekstraat 46, 9031 Drongen

Parking en vertrek dierenpad aan Oud jeugdhuis Chez Choseken, Beekstraat 46, 9031 Drongen

Openbaar vervoer 
Bus 9 halte Driesdreef (terminus) in Mariakerke. (Steek de Ringvaart / R4 over. Voorbij de op- en afrit ligt het startpunt van de wandeling.)
Buslijn 18 halte Beekstraat in Drongen. (Stap de Beekstraat in richting Mariakerke. Voorbij het verkeersplatform ligt het startpunt van de wandeling.)
Met de fiets
Het portaal Leeuwenhof (vertrek dierenpad) is gemakkelijk bereikbaar met de fiets. Het is gelegen tussen de fietsknooppunten 50 en 59. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (23 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (17 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.9 (11 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (18 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?