1 Context en bronvermelding

Dit document beschrijft een aantal meetvragen op basis van de gegevens van de Vlaamse bosinventaris.

Voor meer context : zie website van het Agentschap Natuur en bos

Bronvermelding : Vlaamse bosinventaris (1997-1999, 2009-2019), Agentschap voor Natuur en Bos.


2 Gemiddelde, lopende jaarlijkse aanwas (GLJA)


Het volledige meetnet van de Vlaamse bosinventaris werd voor een eerste keer opgemeten in de periode 1997-1999. In maart 2019 werden de laatste proefvlakken van de tweede bosinventaris (2009-2019) op terrein afgewerkt.

De dataset van twee afgewerkte cycli van de bosinventaris laat toe om voor de eerste keer specifieke aanwascijfers voor Vlaanderen te berekenen. Hiervoor beschikken we over herhaalde metingen aan 30.559 bomen, verspreid over 1214 plots. Om ook een inschatting te kunnen maken van de aanwas gerealiseerd door bomen die maar in één van de twee periodes werden opgemeten (nieuwe bomen, maar ook gekapte en afgestorven), passen we een K-Nearest Neighbour (KNN) algoritme toe.

Alle opgenomen cijfers hebben betrekking op de berekende gemiddelde, lopende jaarlijkse aanwas van stamhout (aftopdiameter 7cm) van levende bomen met een minimale diameter van 7cm. Ook de aanwas van inmiddels gekapte of afgestorven bomen is in rekening gebracht.

De gemiddelde LJA in Vlaanderen bedraagt 8.72 m³/ha.jr, 7.17 m³/ha.jr voor loofhout en 11.31 m³/ha.jr voor naaldhout.


3 Aanwas per boomsoort


Gemiddelde, lopende jaarlijkse aanwas (GLJA) per boomsoort in Vlaanderen, genormaliseerd naar voorkomen per plot.


De bosinventarisatie kan enkel het gemiddelde van de huidige lopende jaarlijkse aanwas (GLJA) berekenen. Deze GLJA kunnen we zien als een ‘foto’ van de boomsoortensamenstelling en leeftijdsverdeling in het Vlaamse boslandschap van de afgelopen 20 jaar.
Dat is niet hetzelfde als de gemiddelde jaarlijkse aanwas (GJA) over de hele levensduur van een bestand. De GJA is niet te berekenen op basis van de data van de bosinventaris. Er worden immers geen gegevens verzameld over het gevoerde bosbeheer en de bestandsleeftijd inschatten op terrein is zeer moeilijk.

3.1 Tabel



3.2 Grafiek




4 Aanwas per eigenaarstype




5 Aanwas per ecoregio



In dit hoofdstukje zijn de resultaten weergegeven, per ecoregio1.

Resultaten berekend op een te klein aantal observaties zijn niet opgenomen in de tabel (deze resultaten hebben immers een te groot betrouwbaarheidsinterval).


5.1 Tabel GLJA per ecoregio, per type boomsoort




5.2 Grafiek GLJA per ecoregio, per type boomsoort



6 Aanwas per bosgroep



In dit hoofdstukje zijn de resultaten weergegeven, per bosgroep (afbakening 2017). Resultaten berekend op een te klein aantal observaties zijn niet opgenomen in de tabel (deze resultaten hebben immers een te groot betrouwbaarheidsinterval).


6.1 Tabel GLJA per bosgroep, per type boomsoort



6.2 Grafiek GLJA per bosgroep, per type boomsoort




  1. Sevenant M., Menschaert J., Couvreur M., Ronse A., Heyn M., Janssen J., Antrop M., Geypens M., Hermy M. & De Blust G. (2002). Ecodistricten: Ruimtelijke eenheden voor gebiedsgericht milieubeleid in Vlaanderen. Deelrapport I: Afbakening van ecodistricten en ecoregio’s: Theoretische achtergrond en gevolgde methodologie. Studieopdracht in het kader van actie 134 van het Vlaams Milieubeleidsplan 1997-2001. In opdracht van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Milieu, Natuur, Land- en Waterbeheer