Vliegveld van Malle

0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#vliegveldvanmalle

Het Vliegveld van Malle is een uitzonderlijk waardevol gebied. Sinds juni 2022 is het Agentschap voor Natuur en Bos eigenaar van ongeveer 170 hectare van het voormalig militair vliegveld in Malle. Pidpa is eigenaar van de overige 42 hectare.

De troeven

 • Europese topnatuur
 • Gevarieerd gebied met heide en landduinen
 • Nachtzwaluw als broedvogel
Toon meer informatie

Europese topnatuur

Het Vliegveld van Malle is een uitzonderlijk waardevol natuurgebied.  Het voormalige militaire domein geniet een internationale bescherming als Natura 2000-gebied. Voorafgaand aan de verkoop kreeg het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan de bestemming van natuurgebied en is het opgenomen in het Vlaams Ecologisch Netwerk. Dit alles wijst op de grote verantwoordelijkheid die de overheid draagt om dit natuurlijke erfgoed in stand te houden en goed te beheren.

Op het Vliegveld van Malle komen bijzondere Europees beschermde heiden en landduinvegetaties voor. Natuur en Bos is meer dan 40 jaar betrokken bij het beheer van het Vliegveld. Oorspronkelijk betrof de samenwerking vooral het beheer van bos. Dit breidde uit met de heide en landduinen van bijna het volledige terrein. Deze samenwerking met Defensie leidde tot belangrijke resultaten. Door een gericht beheer keerde onder andere de nachtzwaluw terug als broedvogel en  wordt er volop ingezet op de terugkeer van de sterk bedreigde heivlinder.

Toekomstplannen voor Vliegveld van Malle

In de toekomst zal het Agentschap voor Natuur en Bos de natuur hier verder versterken. Met het Vlaamse Blue Deal project zetten we in op het ontharden van een groot deel van de nu overbodige verhardingen. Er wordt ook onderzocht welke niet gebruikte gebouwen en dergelijke plaats kunnen ruimen voor natuur.

Voorlopig blijft het terrein omwille van veiligheidsredenen ontoegankelijk.

Het vliegveld is immers in gebruik bij lokale vliegclubs. In overleg met de gebruikers werken we een doordachte openstelling uit. Het is dus nog even wachten, maar na inrichting zal het gebied deels toegankelijk worden voor wandelaars.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Nog geen stemmen
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Nog geen stemmen
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Nog geen stemmen
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Nog geen stemmen
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Nog geen stemmen
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Nog geen stemmen
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?