Currently, there is no weather information available.

Vrijbos

3.74359
 • 3.857145
 • 3.25
 • 3.588235
 • 3.833335
 • 3.81818
 • 4.166665
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

Het Vrijbos in Houthulst is met zijn 350 hectare één van de grotere bossen in West-Vlaanderen. Het is een belangrijk bedevaartsoord door de Lourdesgrot in het deeldomein Rotsebos. Loofbomen zetten de toon in het Vrijbos, waarvan sommigen wel 100 jaar zijn. Spechten, roofvogels, reeën, vleermuizen en de felgeel gekleurde wielewaal zijn maar enkele van de vele gasten in het Vrijbos. Laat je niet misleiden door de rust want het krioelt hier van het leven!

De troeven

Toon meer informatie

Het Vrijbos bestaat uit een publiekstoegankelijk domeinbos en een afgesloten militair domein. Het domeinbos zelf bestaat uit drie afzonderlijke bosgebieden: het Vrijbos (67 ha), het aangrenzende Eenzaamheidsbos (14 ha) en het afgelegen Pottebos (30 ha). 

Bomen & planten

De meeste bomen in het Vrijbos zijn tussen 81 en 100 jaar oud. Het domeinbos bestaat voor 80 procent uit loofhout en voor 20 procent uit naaldhout. De belangrijkste boomsoort is zomereikmaar je vindt er ook veel beuk, grove den, Corsicaanse den, Noorse esdoorn, gewone esdoorn, zachte berk, ruwe berk, douglasspar, tamme kastanje, Amerikaanse eik en Europese lork. Langs onverharde dreven of bosbeekjes vind je typische bosplanten. In het voorjaar schittert de voorjaarsbloei van witte klaverzuring, daslook, fraai hertshooi en gewone salomonszegel.

Aan de Vossedreef in het Vrijbos, tussen het domeinbos en het militair domein, vind je waardevolle bermen met overblijfselen van heide, zoals liggende vleugeltjesbloem en tweenervige zegge. Ook de paarse gevlekte orchis kan je er bewonderen.
 

Boordevol beestjes

Het Vrijbos krioelt van het dierenleven. Enkele specifieke bossoorten zijn de boomklever, Vlaamse gaai, groene specht, grote en kleine bonte specht. Typische roofvogels zijn de boomvalk, bosuil, sperwer en wespendief. De wielewaal en zomertortel zijn zeldzame bewoners.
’s Morgens heel vroeg of bij valavond gaan de reeën op pad. Ook vleermuizen worden actief als het donker is. In het bos jagen – onhoorbaar – de laatvlieger, grootoorvleermuis en rosse vleermuis. Deze vleermuizen verkiezen dreven, open plekken en dikke holle bomen.
 

Een beetje geschiedenis

Eeuwenlang was het Vrijbos een beruchte plaats waar de Houthulstse ‘boskanters’, een allegaartje van berkenbezembinders en leurders, een veilig onderkomen vonden.
Het huidige Vrijbos is een overblijfsel van het voormalige historische Woud van Houthulst, dat in de vroege middeleeuwen ongeveer 4000 hectare groot was. De grenzen van dit woud strekten zich toen uit tot Diksmuide, Wijnendale, Roeselare en Ieper!
 

Oorlogsschade

In de volgende eeuwen, na diverse ontginningen en onder opeenvolgende heersers en eigenaars, kromp het beruchte Vrijbos beetje bij beetje. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog bedroeg de oppervlakte nog maar 1000 hectare.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezetten de Duitsers het bos en bouwden het uit als schuilplaats. De frontlijnen lagen op ongeveer acht kilometer ten zuidwesten van het bos. Tijdens de oorlog werd het bos flink beschadigd door artilleriebeschietingen. Het geallieerde eindoffensief in 1918 beschadigde het bos uiteindelijk helemaal.
Na de oorlog richtte men 5,14 hectare van het voormalige Vrijbos in als militaire begraafplaats voor Belgische soldaten. Defensie kocht 216 hectare om er een munitiedepot en een ontmijningscentrum op te richten. In 1923 beboste men 200 hectare opnieuw met loofbomen. Ook het gedeelte dat al staatsbos was vóór 1914 werd opnieuw bebost.

Toen kwam echter de Tweede Wereldoorlog waaronder het Vrijbos opnieuw zwaar leed. De Duitse bezetters gingen opnieuw met de hakbijl door het bos. De naaldhoutbestanden lieten ze eerst staan omdat er niet voldoende zwaar hout aanwezig was. In 1944 kapten ze toch de zwaarste lorken om er Rommelasperges van te maken. Dat waren schuin, in de grond geplante en aan de punt gescherpte palendie landingen van vijandige vliegtuigen moesten belemmeren.
 

Heropbouw

In 1970 stelde de Vlaamse overheid 67 hectare open voor het publiek. In 2000 kocht ze bijkomend 9,5 hectare aan. Later kocht de overheid nog stukken aan die grenzen aan het Pottebos. Daarnaast kocht ze nog een stuk tussen het Eenzaamheidsbos en het Militair domein. Dat beboste men in 2009 met inheemse bomen en struiken.
 

 • Interactieve wandeling

  In het Vrijbos is er een interactieve (routeyou) wandeling van 4,4 km.

  Route you wandeling Vrijbos
 • Fietsknooppunt

  Fietsknooppunt 60 (Brugse Ommeland) ligt in het Vrijbos.

  Fietsknooppunten
 • Bakelandtroute

  Deze bewegwijzerde route van 46 km heeft een passage door het Vrijbos.

  Route
 • Speelbos

  Er is een speelzone van 2 ha.

  Kaartje
 • Vrijbos op stelten

  Ontdek het Vrijbos adhv plezante doe-opdrachten en leuke weetjes. De doelgroep zijn kinderen van 4 tot 12 jaar.

  Speurtocht
 • Bezoekerscentrum De Blankaart

  De Blankaart ligt op 8,5 km van het Vrijbos.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • regine

  "Een heel mooi bos om te wandelen!"
 • pol

  "heel mooie vijvers "

Ligging en bereikbaarheid

Het Vrijbos, één van de grotere bossen in West-Vlaanderen, is gelegen in Houthulst.

Ingang

Eugene De Grootelaan 37, 8650 Houthulst

Openbaar vervoer

De Bushalte "Houthulst Fabrieksput" ligt op 300 m van de ingang van het Vrijbos. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (12 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.6 (17 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (12 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (11 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (12 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt