Waarom natuur goed voor je is
Onze wereld draait maar door. Werkdruk, files, lawaai, toenemende verstedelijking en een overdosis aan digitale informatie zorgen voor stress, burn-out en andere gezondheidsklachten. Nochtans ligt een deel van de oplossing binnen handbereik: de natuur.
Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt je om tot rust te komen, je hoofd leeg te maken en energie te tanken. In de natuur zakt je bloeddruk en dalen je cortisolwaarden. Stress smelt er weg als sneeuw voor de zon, zodat je weer kunt focussen op wat belangrijk is. Natuur is ook een plek om even te deconnecteren - er is immers geen wifi - terwijl het toch een plek voor verbinding blijft, met jezelf en met anderen.
Natuur verhoogt ook de kwaliteit van je leefomgeving, doordat ze zorgt voor een betere luchtkwaliteit, minder fijnstof, minder lawaaihinder en zachtere omgevingstemperaturen. Bovendien nodigt natuur uit tot meer bewegen. Als je buiten komt, doe je daarnaast nog extra vitamine D op van het zonlicht, waardoor je botten versterken en je immuunsysteem verbetert. Frisse lucht helpt ook om onze eetlust en onze slaap te reguleren.
Daardoor leidt bewegen in de natuur op lange termijn tot minder hart- en vaatziekten, minder obesitas en diabetes, een verbeterde weerstand, meer sociaal contact én een goede mentale gezondheid.
Kortom, natuur zorgt voor gezonde mensen, op alle vlakken. De arbeidsproductiviteit, de concentratie en de creativiteit van mensen nemen toe, het ziekteverzuim daalt. Zo bespaart de natuur onze samenleving jaarlijks miljoenen euro’s aan ziektekosten.
Daarom zetten we bij Natuur en Bos, als grootste natuurbeheerder van Vlaanderen, al jaren sterk in op natuurbeleving. We willen iedereen ‘goesting’ doen krijgen om naar buiten te trekken, want onze natuur is buitengewoon. Dat bewijzen onze vele wandelpaden, natuurlopen, rolstoelpaden, fietsroutes, uitkijktorens, bivakzones en speelzones.
Maar de natuur kan nog beter en concreter ingezet worden om positieve resultaten te behalen op het vlak van welzijn en gezondheid, ook bij kwetsbare doelgroepen. We willen niet alleen méér mensen naar de natuur brengen, maar ook méér natuur naar de mensen brengen, bijvoorbeeld door meer groen te introduceren in verstedelijkte omgevingen. Een Nederlandse studie berekende dat 10% meer groen in je buurt een zorgkostendaling van 400 miljoen euro per jaar betekent. We volgen het wetenschappelijk onderzoek hieromtrent op de voet en verzamelen zelf data om de effecten van de natuur op de gezondheid ook in Vlaamse context te kunnen staven.
Daarom werken wij graag samen met de gezondheidssector om nog betere groene infrastructuur te realiseren, op maat van iederéén. Snoezelbossen, natuuroases, kleine wildernissen, wachtkamers in de natuur en natuurcoachen zijn enkele van onze initiatieven met die ambitie. Want onze natuur is natuurlijk goed, voor iedereen!
- Lees de brochure van onze studie 'Investeer in groen. Winst verzekerd.'