Wachtkamers in de natuur

Wachtkamers in de natuur

Op doktersbezoek in het ziekenhuis is het vaak lang wachten in witte, saaie wachtzalen. Zou het niet veel gezonder zijn om in die verloren tijd een weldadige wandeling in het groen te kunnen maken? Met onze wachtkamers in de natuur, vlak bij zorgcentra, is dat mogelijk!

Wat zijn wachtkamers in de natuur?

Zorgcentra die aan onze natuurgebieden grenzen, krijgen de kans om samen met ons wandellussen uit te werken en gezonde boshoekjes in te richten waar bezoekers, maar ook patiënten en personeel, een verkwikkende pauze kunnen inlassen. Aan de balie van het ziekenhuis krijg je meer informatie. Ook buiten wordt er een infobord voorzien. De wandellussen krijgen een tijdsindicatie mee zodat je na een heilzame wandeling tijdig op je afspraak geraakt.

Waar vind je wachtkamers in de natuur?

Het AZ Sint-Lucas in Brugge grenst aan de Steenbrugse Bosjes en de Assebroekse Meersen, twee prachtige natuurgebieden. Dit ziekenhuis wilde dan ook graag een eerste wachtkamer in de natuur ontwikkelen. Er zijn drie bewegwijzerde wandellussen met tijdsindicatie gemaakt: van een korte wandeling van 20 minuten tot een langere wandeling van 1 uur, met altijd mogelijkheden om deze in te korten. De korte wandeling is toegankelijk voor rolstoelen bij gunstige weersomstandigheden en op regelmatige afstand staan banken om even uit te rusten. Er werden ook gebeeldhouwde banken opgesteld in een cirkel en stiltehoekjes, als een echte ‘wachtkamer in de natuur’. Patiënten of bezoekers kunnen er even vertoeven, ziekenhuismedewerkers kunnen er hun middagpauze houden of samen met hun leidinggevende een gesprek in openlucht voeren. Het bos kan ook ingezet worden bij therapeutische behandeling voor allerhande doelgroepen.

In de onthaalruimte van het ziekenhuis is er een natuurhoekje ingericht. Daardoor wordt het bos een beetje binnengebracht in het ziekenhuis om zo de patiënten en bezoekers zin te geven om het bos in te trekken voor een weldadige wandeling tijdens langere onverwachte wachttijden, om een verkwikkende adempauze in te lassen, om hun gedachten te verzetten of gewoon om even tot rust te komen of om de kinderen nog snel te laten ravotten vlak voor een ziekenhuisbezoek.

We hopen nog meer zorgcentra warm te maken voor dit project.

Ingrediënten

  • 10% bewegen
  • 10% ademen
  • 15% rust
  • 5% verse lucht
  • 60% gezond
  • 100% natuur als medicijn