1 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Walenbos en Troostembergbos

4.136
 • 4.42857
 • 4
 • 4
 • 4.4
 • 4
 • 4.4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

Troostembergbos en Walenbos … buren en toch elkaars tegenpool. Troostembergbos is overzichtelijk, vlot toegankelijk en droog. Heb je zin in een korte boswandeling,  dan is dit een ideale bestemming. Walenbos daarentegen is uitgestrekt, wild, nat en onherbergzaam. Een mooier contrast kan bijna niet. Ongerepte natuur is troef in deze groene parel. Kom er tot rust en geniet! Het Walenbos is een van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland. 

De troeven

 • Vlinders spotten
 • 500 ha ongerepte natuur
 • Grootste Elzenbroekbos van Vlaanderen
 • Recreatief spelplezier in Troostembergbos
Toon meer informatie

Het wilde Walenbos

Het Walenbos is een must voor elke liefhebber van ongerepte natuur. Dit domein dat tot de jaren 70 toebehoorde aan privé-eigenaars en daarna stapsgewijs werd verkocht aan de Vlaamse overheid, is sinds 1989 een Vlaams natuurreservaat. Verwacht je aan rudimentaire wandelpaden die niet storend zijn voor het landschap. . Bij een eerste bezoek is een wandelkaart echt wel aangewezen om je oriëntatie niet te verliezen.

Aan de zuidoostrand van het reservaat vind je een prachtig panorama over de Mottevallei.

Het domein is 500 hectaren groot en heeft verscheidene bostypes waaronder uitgestrekte en bijna ontoegankelijke elzenbroekbossen met veenmostapijten en natte zones met fraai bloeiende soorten als dotterbloem en waterviolier.  In het bos zijn er heel wat open plekken waar orchideeën en zeldzame plantensoorten zoals het moerasviooltje, blauwe knoop en de stekelbrem het landschap kleur geven. Het reservaat is bekend als een topgebied voor zeldzame vlindersoorten als de kleine  ijsvogelvlinder en de keizersmantel. De beste manier om het Walenbos te ontdekken is een stevige wandeling met laarzen of goede stapschoenen. Wie weet sta je oog in oog met een ree, roofvogel, zwarte specht, hazelworm, houtsnip of één van de vele andere diersoorten die dit bos rijk is.
 

Het toegankelijke Troostembergbos

Het Troostembergbos is veel kleiner en toegankelijker. De wandelpaden zijn veel comfortabeler en slingeren door een mooi droog hellingbos met veel oude beuken.  Dit bos is zeer populair bij wandelaars en is ook een favoriete oefenterrein voor lopers en joggers. Door de gezellige picknicktafels, een schuilhut en een speelweide vinden ook jonge gezinnen hier alles voor een rustige, recreatieve namiddag in de natuur. In de hondenlosloopzone kan ook je viervoeter zijn of haar hartje ophalen. Voor ieder wat wils dus.
 

 • Wandelroutes

  Dwars door de Hagelandse Heuvels.

  Routeyou.com
 • Wandelnetwerk

  Volgende routes van 'Grote routepaden' lopen in de buurt van het domein: 512, 233, 232, 242, 241, 243, 244, 231, 22, 23.

  Groteroutepaden.be
 • Fietsknooppunten

  Het domein ligt tussen knooppunten 97 en 74.

  Fietsnet.be
 • Speelzone

  Het Troostembergbos heeft een permanente speelzone van 2,04 ha. Er zijn ook 4 zomerspeelzones waarvan de grootste 50,95 ha is.

  Speelzones
 • Hondenzone

  In de hondenzone mag je hond ongestoord ravotten. Ontdek alle hondenzones op onze website.

  Hondenzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ligging en bereikbaarheid

Het Walenbos is een van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland. 

Ingang

Kriekebekestraat , 3390 Tielt-Winge

Met het openbaar vervoer

Aan het treinstation van Aarschot kan je bus 392 nemen met haltes ter hoogte van Houwaart dorp, Kriebekestraat, Roeselberg of bus 390 met haltes ter hoogte van beide kerken in Tielt. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (7 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (6 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (4 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.4 (5 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (5 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.4 (5 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?