Currently, there is no weather information available.

Walsbergen

3.47059
 • 4.4
 • 3
 • 2.5
 • 4
 • 2.5
 • 3.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#walsbergen

De heuvel van Walsbergen vormt een opvallende uitloper van het Haspengouws leemplateau, aan de rand van de vallei van de Grote Gete. De oudere eiken- en beukenbossen op de top van de heuvel zijn van ver in de omgeving zichtbaar. In het zuiden sluit het natuurgebied aan bij de uitgestrekte akkerbouwpercelen van de Haspengouwse leemstreek. Het ANB beheert hier 12 hectare graslanden en bossen.

De troeven

 • Oudere eiken- en beukenbossen
 • Rijke soortendiversiteit
 • Zeldzame kattendoorn
 • Gevarieerde vogelfauna
Toon meer informatie

Natuurparel aan de rand van het Haspengouws leemplateau

De kern van het gebied wordt gevormd door een reeks zeer soortenrijke vochtige en voedselarme graslanden op stuwwatergronden. De percelen bevinden zich in een depressie op de heuvel. Het leempakket dat meer naar het noorden en zuiden enkele meters dik is, ontbreekt hier waardoor de onderliggende tertiaire kleilaag (klei uit het Paleoceen, Boven-Landeniaan, Lid van Dormaal) aan de oppervlakte ligt. In het  verleden werd de klei vermoedelijk kleinschalig ontgonnen, waardoor zeer vochtige depressies ontstonden. In vochtige perioden blijft regenwater en stuwwater dat uit de aangrenzende leempakketten sijpelt, op de klei staan, waardoor het gebied meestal tot in het late voorjaar zeer vochtig is. Tijdens droge zomers kan het stuwwater echter volledig verdwijnen, waardoor de gronden sterk uitdrogen. Het voedselarme substraat, de schommelende watertafel en het insijpelen van iets kalkrijker water uit de omringende leempakketten, zorgt voor bijzondere groeiomstandigheden, die de aanwezigheid van bijzondere soorten verklaart.
 

Beheer

De percelen werden in het kader van de ruilverkaveling ‘Melkwezer’ uit agrarisch beheer genomen en toebedeeld aan de afdeling Natuur,het huidige Agentschap Natuur en Bos. De percelen worden sinds 1996  natuurgericht beheerd. Sindsdien is de soortendiversiteit in vooral het oostelijk perceel zeer sterk toegenomen. Het beheer bestaat uit een jaarlijkse late maaibeurt vanaf augustus, gevolgd door een nabegrazing, vroeger met  paarden en sinds kort met schapen. De nabegrazing loopt veelal door tot in het vroege voorjaar, zodat bij aanvang van het vegetatieseizoen een zeer korte en open grasmat bekomen wordt.  De omschakeling naar schapenbegrazing heeft te maken met de toenemende kwetsbaarheid van het gebied: de zeer vochtige bodems worden immers gemakkelijk stuk gelopen.
 

Bijzondere bewoners

In de hooilanden worden de nattere delen gedomineerd door veldrus, waarin grote vlekken grote ratelaar, wilde bertram en knoopkruid opvallen. Verspreid over het terrein verschijnen er ieder jaar meer een meer grote groepen brede orchis, gevlekte orchis en rietorchis. Op schralere stukken komt ook  vrij veel tormentil en lokaal blauwe knoop voor. Andere merkwaardige soorten zijn onder meer blauwe zegge, zeegroene zegge en tandjesgras. Zilverschoon komt veel voor en is typisch voor de aanwezigheid van stuwwater. Op  een iets droger terreintje komt dan weer de zeldzame kattendoorn voor, een indicator voor de aanwezigheid van kalk.

De wilgen-, berken- en essenstruwelen tussen de hooilanden krijgen een hakhoutbeheer, zodat de schaduwdruk op de hooilanden beperkt blijft.

De graslanden worden omzoomd door enkele oudere eiken- en beukenbestanden en door een reeks houtkanten die van vlak na de aankoop door de Vlaamse overheid dateren.  De beslotenheid van het natuurgebied contrasteert fel met het uitgestrekte open akkerbouwgebied ten zuiden ervan. Ook daardoor vormt het gebied een rustgebied voor ree, haas, en vos. De  vogelfauna is vrij gevarieerd:buizerd, boomvalk, boomklever, grote bonte specht, wielewaal, torenvalk, sperwer, geelgors.

De bestaande poel werd geruimd om verlanding tegen te gaan en er werden twee bijkomende poelen aangelegd ten voordele van de kamsalamander en alpenwatersalamander.

 • Wandelroute

  Deze wandelroute bedraagt 13,1 km.

  Maltezerwandeling
 • Wandelroute

  Deze wandeling bedraagt 9 km.

  Kleine Getewandeling
 • Fietsroute

  Deze fietsroute passeert Walsbergen.

  Bietenroute
 • Bivakzone

  Deze bivakzone van 0,5 ha is jaarrond toegankelijk. Uitgerust met vuilbak, vuurkorf en één houten tentenplatform.

  Bivakzone

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het ANB-domein Walsbergen is vooral interessant als natuurhalte voor fietsers en wandelaars die gebruik maken van de ruimere fiets- en wandelpaden in het uitgestrekte landbouwgebied tussen Wommersom, Melkwezer en Orsmaal.   Het Walsbergenpad dat van noord naar zuid door het gebied loopt, is vrij toegankelijk voor wandelaars. Andere delen van het domein zijn toegankelijk op aanvraag.

Het domein heeft geen eigen parkeervoorzieningen. Je kan wel je fiets kwijt in de fietsstalplaatsen aan de infopunten. Hou er bij het plannen van je tocht rekening mee dat veel van de landbouwwegen ten zuiden van Walsbergen uitsluitend toegankelijk zijn voor wandelaars, fietsers en landbouwverkeer.

Informatie over wandel- en fietspaden in de wijde omgeving van Walsbergen, kan je bekomen via de website van de gemeente www.linter.be. 

Ingang

Broekstraat z/n , 3550 Linter

Met het openbaar vervoer:

Het dichtsbijzijnde station is Station Tienen. Voor meer info over de bussen, kijk je best op www.delijn.be

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (1 stem)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.5 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.5 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?