Wat moet je doen als je een everzwijn tegenkomt?

Wat moet je doen als je een everzwijn tegenkomt?

Everzwijnen maken sinds kort opnieuw deel uit van onze natuur. Dat is goed nieuws voor onze biodiversiteit, maar we begrijpen dat sommige mensen bang zijn om zo’n wild dier tegen het lijf te lopen. Die kans is echter klein. Wilde zwijnen zijn van nature erg schuw en blijven uit de buurt van mensen. Ze zijn vooral ’s nachts actief. Als je op toegankelijke wegen blijft in het bos, verstoor je de leefruimte van de everzwijnen niet en zullen ze jou ook wellicht niet storen.

Wat moet je doen als een everzwijn je pad kruist in het bos?

  • Kom je overdag toch een everzwijn tegen, dan zal dat normaal gezien snel weglopen. Enkel dieren die zich in het nauw gedreven voelen of een zeug waarvan de jongen in gevaar zijn, zullen zich verdedigen als wegvluchten niet meer mogelijk is. Bij vrijwel alle ontmoetingen met een everzwijn kun je een confrontatie vermijden door rustig te blijven en weg te wandelen.
  • Als je met je hond op stap bent, gedraagt een everzwijn zich enigszins anders. Kleinere everzwijnen vluchten meestal weg van honden, maar grotere dieren zullen mogelijk trachten de hond te verjagen. Als je met een hond gaat wandelen, hou hem dan altijd aan de leiband, zoals het hoort. Een loslopende hond kan uitkomen bij het dier en er eventueel door verwond geraken.
  • Zie je een gekwetst everzwijn? Blijf dan uit de buurt en verwittig de politie. Verwonde dieren kunnen zich anders gedragen dan gezonde dieren.
  • Voeder everzwijnen nooit! Everzwijnen die dicht bij mensen durven te komen, werden wellicht gevoederd. Door eten te krijgen verliezen de dieren hun natuurlijke angst voor mensen met mogelijke gevaarlijke situaties tot gevolg. Daarom moeten dergelijke dieren uit veiligheidsoverwegingen worden afgemaakt.
  • Kom je toch oog in oog te staan met een everzwijn en is de afstand niet meer comfortabel, zoek dan schuilgelegenheid of kruip ergens in of op. Drijf het dier niet in het nauw en laat een uitweg.

Everzwijn in je tuin?

  • Woon je dicht bij een natuurgebied waar zich everzwijnen bevinden? Probeer het afval en het compost in je tuin dan indien mogelijk af te schermen, zodat everzwijnen niet in je tuin komen op zoek naar voedsel. Hang voederballen voor vogels hoog genoeg.
  • Zit er toch een everzwijn in je tuin? Blijf dan rustig binnen wachten tot het weer vertrekt. Hou ook je hond binnen. Komt het toch tot een confrontatie tussen je hond en het everzwijn, kom daar dan niet tussen.
  • Om zeker te zijn dat everzwijnen niet in je tuin komen, kun je je tuin ook afrasteren.

Meer informatie