18 °C
mooi weer
mooi weer

West-Vlaamse Scheldemeersen

2.92857
 • Brandfase oranje in West-Vlaanderen: hoog gevaar, wees voorzichtig

  Lees meer
 • 2.666665
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#westvlaamsescheldemeersen, #scheldemeersen

Aan de oevers van de Schelde, op de grens tussen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen bevinden zich de West-Vlaamse Scheldemeersen: bloemrijke graslanden, rietvelden, houtkanten en afgesneden Scheldemeanders met relatief zuiver water. Dit gevarieerde domein is ingedeeld in zes deelgebieden: Kerkhove, Waarmaarde, Avelgem, Outrijve-Bossuit, Helkijn en Spiere. Sommige gebieden zijn ook vrij toegankelijk op de paden, maar het beste kan je van deze langgerekte natuurparel genieten vanop het jaagpad langs de Schelde.

De troeven

 • Natuurparel langs de Schelde
 • Hengelen in de natuur
 • Watervogels
Toon meer informatie

Stille getuigen

Jaren geleden werd de Schelde hier gekanaliseerd: bochten werden afgesneden waardoor de rivier vele kilometers korter werd. De talrijke afgesneden meanders zijn getuigen van de tijd toen de Schelde zich nog vrij door het landschap slingerde. Samen met het kanaliseren van de Schelde nam ook de verdroging van de omliggende meersen toe. Vele typische planten en dieren van het gebied verdwenen…
 

De natuur komt terug

Dankzij een natuurinrichtingsproject en een aangepast beheer slaagt de Vlaamse overheid erin om het verlies aan vroegere meersen te keren. Zo helpt het omvormen van akkers op voormalige meersen de natuur flink vooruit. Het opnieuw herstellen van bloemrijke graslanden lokt heel wat nieuw leven. Laantjes of afwateringsgrachtjes die vroeger gebruikt werden om het waterpeil van de meersen te regelen, worden weer geruimd om planten zoals de dotterbloem, pijptorkruid en poelruit de kans te geven om zich weer uit te breiden. Het Agentschap Natuur en Bos beheert momenteel zo’n 110 hectare scheldemeersen. Voor een goed beheer en herstel van de meersen wordt samengewerkt met plaatselijke landbouwers. Mits enkele voorwaarden kunnen boeren gebruikmaken van de gronden. Het resultaat van die inspanningen zijn graslanden die in de zomer vol bloemen staan, en in de winter de favoriete plaats zijn van talrijke watervogels zoals slobeend en wintertaling.
 

Vlinders met pleinvrees

De sleedoornpage is een onopvallende maar bijzondere bewoner van de West-Vlaamse Scheldemeersen. Deze vlinder is in Vlaanderen bedreigd en dat heeft alles te maken met het verdwijnen van zijn leefgebied: sleedoornstruwelen. Aangezien dit diertje zelden open vlakten van meer dan 200 meter oversteekt, raakt een populatie bovendien ook snel geïsoleerd. Daarom worden er extra sleedoornhagen geplant.
 

Rare vogels

Over het volledige gebied worden hagen en elzensingels aangeplant. In dit erg gevarieerde landschap kun je hopelijk binnenkort weer de geelgors zien, de ambassadeur van het kleinschalige landschap. De slechtvalk ziet het groter en brengt in de vallei regematig zijn jongen groot.
Een andere speciale gast is de blauwborst. In je tuin zul je deze verwant van de roodborst nooit treffen, tenzij je naast een moeras, een rivier, beek of kanaal zou wonen. De ruige kantjes zijn immers de favoriete leefgebieden van de vogel. De steile oevers van de meander in Outrijve-Bossuit zijn geschikt voor zowel de ijsvogel als de oeverzwaluw.
 

Gewerveld of ongewerveld?

Jarenlang was de waterkwaliteit van de Schelde ronduit slecht. Nu leven er weer heel wat vissen. Dat hebben we te danken aan de toegenomen inspanningen om afvalwater te zuiveren en aan het aanleggen van visnevengeulen die de trek tussen zee en rivier weer mogelijk maken. Zelfs de zeeprik werd hier onlangs waargenomen. In 1940 werd het dier als uitgestorven beschouwd in België, maar in 2012 werd voor het eerst weer een exemplaar waargenomen in de Bovenschelde. Je zou hem verkeerdelijk als vis kunnen beschouwen, maar let op: hij is het niet. Hij bevindt zich evolutionair tussen de gewervelde en de ongewervelde dieren. Dit 70 tot 90 centimeter lange dier leeft van het bloed van vissen en andere waterdieren. 
 

 • Fietsknooppunten

  Volgende fietsknooppunten (Leiestreek) vind je langs de West-Vlaamse Scheldemeersen: 16, 19, 17, 10, 11, 57, 99 en 59.

  Fietsknooppunten
 • Sneukelfietsroute

  Deze fietsroute bestaat uit 3 lussen, je kan dus zelf de afstand bepalen: 15, 25 of 35 km.

  Folder met kaart
 • Fietsen door het land van Streuvels en Mira

  Fietsroute van 22 of 33 km.

  Mooiste plekjes
 • Schaatsen

  Wanneer het ijs dik genoeg is, kan hier geschaatst worden.

  Schaatsmogelijkheden

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

De Gavers

Het provinciedomein De Gavers is meer dan alleen maar een groene long in de regio Zuid-West-Vlaanderen. De Gavers is een Sport- en Natuurcentrum met een uitgebreid aanbod aan milieueducatieve en sportieve activiteiten. Een bijzondere omgeving waar elke recreant, natuurliefhebber en sportieveling z’n gading vindt.
Je kan elk hoekje van het domein ontdekken via de talrijke wandel-, ruiter-, fiets- en mountainbikepaden. Daarnaast is er voor scholen en groepen een uitgebreid aanbod aan verschillende natuureducatieve modules over onder andere bijen, water…
Maar ook voor avontuurlijke sportactiviteiten is men op de Gavers aan het juiste adres. Zo kan je er surfen, zeilen en kajakken of kan de avonturier zich uitleven op touwenparcours, klimmuur, …

De Gavers ligt op 16,5 km van de West - Vlaamse Scheldemeersen.

Ligging en bereikbaarheid

De West-Vlaamse Scheldemeersen bevinden zich aan de oevers van de Schelde, op de grens tussen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen.

Ingang

Trappelstraat, 8581 Waardamme

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.7 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  RT @theroad_running : Hidden swamps near @stadgent #lopeningent # ...
  @ natuurenbos
  4 jaar geleden
 • vrijdag 17 juli 2020 van 14:00 tot 17:30
  Wandeling doorheen de Rijtmeersen te Oudenaarde (7km)
  Lees meer

Wat te doen in de buurt