Currently, there is no weather information available.

Wijnendalebos

4.108525
 • 4.074075
 • 4.210525
 • 4.2
 • 4.05263
 • 4.157895
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (9)
 • Praktische info

#wijnendalebos

In hartje West-Vlaanderen vind je het 181 hectare grote Wijnendalebos. Blikvangers zijn de imposante zomereiken, de weelderige voorjaarsbloeiers en de grote collectie paddenstoelen (meer dan 500 soorten!). Late wandelaars maken kans om één van de vele soorten vleermuizen te spotten die in de boomholtes een veilig onderkomen vinden. 

De troeven

 • Monumentale eiken
 • Kasteel van Wijnendale
 • Rijk aan paddenstoelen
 • Mooi wandelbos
 • Belangrijk voor vleermuizen
Toon meer informatie

Bomen & beestjes

In het Wijnendalebos wisselen hoger gelegen gebieden en nattere valleien elkaar af. Op de hoger liggende delen vind je imposante eiken en beuken, terwijl elzen en essen liever hun wortels vochtig houden in de nattere valleien. Daar bloeien weelderig voorjaarsbloeiers waaronder het zeldzame paarbladig goudveil. Het bos telt meer dan 500 soorten paddenstoelen.
Heel wat vleermuizen zoals gewone grootoorvleermuis, ruige dwergvleermuis, franjestaart en baardvleermuis vinden hun weg naar de boomholtes van het Wijnendalebos. Vogels als zwarte specht, buizerd, wespendief, kleine bonte specht en goudvink bouwen er hun nesten. Vroege bezoekers maken kans op een ontmoeting met Ree.
In de poelen huizen vinpootsalamanders en kamsalamanders, terwijl de levendbarende hagedis en hazelworm de zonnige randen en open plekken opzoeken. De zonnige bloemrijke open plekken lokken natuurlijk ook veel insecten. Dagvlinders zoals de ijsvogelvlinder en het koevinkje voelen zich er prima thuis.
De helft van het bos is publiek toegankelijk. De andere helft is bosreservaat en voorbehouden aan de talrijke planten en dieren die er in alle rust kunnen gedijen.
 

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van dit bos is nauw verbonden met het kasteel van Wijnendale. Adellijke families gebruikten het bos als jachtverblijf. Tot de tweede helft van de 18de eeuw bleef het bos vrijwel onaangeroerd.
De aanleg van nieuwe wegen stimuleerde de bosontginning en tegen de eerste helft van de 19de eeuw was het uitgestrekte bos al erg versnipperd. Met het oog op houtwinning plantte men heel wat uitheemse soorten. In 1983 kocht het Vlaamse Gewest het Wijnendalebos over van privé-eigenaars. Dit was het begin van een duurzaam bosbeheer met speciale aandacht voor de meest kwetsbare gebieden.
 

 • Wandelpaden

  Verken het bos via Het Bosleerpad (2,6 km) en Korte Wandeling (3,2 km). Samen vormen deze een langere lus.

  Kaartje
 • Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

  Het Fonteinpad en de Julianadreef zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

  Kaartje
 • Groene Haltewandeling: Torhout en Kasteel Wijnendale

  Deze wandeling is 8 of 14 km lang. Bij de tocht van 14 km wandel je de laatste 5 km door het Wijnendalebos.

  Groene Haltewandeling Torhout
 • Fietsknooppunten

  Fietsknooppunt 71 en 85 (Brugse Ommeland) liggen aan de rand van Wijnendalebos.

  Fietsknooppunten
 • Er is een speelzone dicht bij de Planterijdreef.

  kaartje

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • regine

  "Mooiste bos van West-Vlaanderen!"
 • Philippe

  "De paden zijn door de tractoren onwandelbaar geworden. Het is er 1 grote modderpoel geworden. De natuur moet door de wandelaars gerespecteerd worden, maar diegene die het onderhoud doen, maken alles stuk. En dit is dan geen probleem. Bijzonder jammer"
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Philippe, In het verleden werden deze bospaden aangelegd voor het beheer van de bossen. Op heden worden zij, terecht, ook opengesteld voor zachte recreatie. Na de beheerwerken zijn de paden door onze arbeiders terug geëffend, maar door de natte weersomstandigheden zijn deze paden in de periode na de werken kwetsbaar voor betreding. In principe moeten de paden tijd hebben om uit te drogen en zich te fixeren. Zelfs door gewone betreding worden de pas bewerkte dreven in pap gelopen en zijn zij (tijdelijk) moeilijk begaanbaar. Indien nodig geacht sluit de boswachter deze dreven af door middel van linten, maar wij stellen vast dat deze linten veelal niet gerespecteerd worden en zelfs verwijderd worden. Uiteraard is het steeds aangewezen om gepast schoeisel te gebruiken bij natuurwandelingen. Ik wijs er ook op dat er in Wijnendalebos ook half- en zelfs volledig verharde paden aanwezig zijn waar steeds op kan gewandeld worden. Met vriendelijke groeten "
 • Hendrik

  "" Mooiste bos van West-Vlaanderen" volgens Regine. Wel, afkomstig uit Lier, is mijn zoon hier onlangs vlak in de buurt van het bos komen wonen en ik heb het bos bezocht, weliswaar per fiets. Het mag gezegd worden, van wat ik gezien heb is dit inderdaad een prachtig bos en wat men tenminste nog een bos kan noemen en er ook zo uit ziet! Aan het fonteinpad tref je eveneens de "ijskelder" aan, de kapel en het kasteel van Wijnendale, echt allemaal de moeite om eens te bezoeken en ik kan me indenken dat je als wandelaar de "bosleerpaden" volgt je wel eventjes zoet bent in een prachtige omgeving. Wat ik echter enigszins vreemd vond is dat de fietsroute Fonteinstraat/ Fonteinpad / planterijdreef en zo de ingang van het bos , men het Julianapad bereikt aan de schuilhut en er daar een betonpad vetrekt met een aanwijzer "richting kasteel" en dit betonpad VERBODEN is voor fietsers terwijl het recht uitgeeft op het Fonteinpad / straat. Via dit betonpad zouden fietsers het bos makkelijker kunnen verlaten (of inrijden) indien het betongedeelte "Julianapad" eveneens toegankelijk zou zijn voor fietsers. Anyway, echt de moeite waard om er te fietsen of wandelen. Proficiat aan 't Agentschap Natuur en Bos. "
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Het verbod om te fietsen op de Julianadreef komt er op vraag van de andere eigenaar van dit bos, kasteelheer ‘de Wynendaele’, die enkel wandelaars toelaat. Het ANB blijft hopen op een aanpassing hiervan. Verder is er wel een fietspad, weliswaar gericht op mountainbikers, doorheen het domeinbos. Vriendelijke groeten "
 • Vermeersch franky

  "Laatst in dit bos geweest, op deze website kan men een kaart van wijnendalebos opvragen , die is volledig perfect met diverseaanduidingen ,wandelpaden, fietspad enz ... Helaas moet ik vaststellen dat op de info borden in het bos zelf een oude kaart aanwezig is waar men met moeite kan vaststellen waar men is , waarom is er op die info borden de kaart niet aanwezig die hier beschikbaar is op website ? Niet ieder heeft een kaartje mee als men daar terplaatse is. Eens over nadenken aub"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Beste Franky, de borden zijn inmiddels vernieuwd. Vriendelijke groeten"
 • Daisy pincket

  "Vrijdag 18 mei Wijnendalebos bezocht, ze hebben steenpuin opgevoerd in de grote dreven maar in de plaats van zuiver steenpuin is het een mengeling van steen, glas, plastiek ... dit kan toch niet in een bos :( onze viervoeter vond dit niet plezant !"
 • Karen

  "Heel mooi bos! Enige minpunjes; vrij weinig vuilnisbakken aanwezig en het steengruis pad is een mengeling van nogal grote stenen, maar ook glas. "

Ligging en bereikbaarheid

Het Wijnendalebos is gelegen in Torhout in het hartje van West-Vlaanderen.

Ingang

Fonteinpad 2, 8480 Torhout

Openbaar vervoer

Wijnendaelebos ligt op 3,5 km van het station van Torhout. 
Bushalte "Wijnendaele Kasteel" ligt op 1 km van het natuurdomein.
Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (27 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.2 (19 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.2 (20 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (19 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.2 (19 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (25 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?