Currently, there is no weather information available.

Achterste en Wildertse duintjes

2.42373
 • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer
 • 2.458335
 • 1.95238
 • 2.27778
 • 2.210525
 • 3.466665
 • 2.42857
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#wildertseduintjes

Door de ontbossing van het oorspronkelijke eikenberkenbos ontstonden zandverstuivingen met de vorming van landduinen tot gevolg. Naast heide ontstond er langzaamaan ook terug bos. Dit zorgt ervoor dat je in de Wildertse duintjes en de Achterste duintjes heerlijk kan wandelen en spelen in een reliëfrijk en gevarieerd bos met meerdere open plekken en heiderestanten.

De troeven

Toon meer informatie

Een vleugje geschiedenis

De Achterste duintjes en de Wildertse duintjes zijn respectievelijk door de Vlaamse overheid en het gemeentebestuur van Essen aangekocht. Samen vormen ze een boscomplex van bijna 60 hectare en zijn het resultaat van meerdere aanplantingen na de Tweede Wereldoorlog.
 

Fauna en flora

Naast de vele zangvogelsoorten kunnen we ook typische bosvogels zoals boomklever, boomkruiper, grote bonte specht, zwarte specht en bosuil aantreffen. Ondanks het veelvuldig recreatief gebruik van het bos is een ontmoeting met ree, vos of boommarter niet uitgesloten. Kikkers en salamanders vinden hun plek in en rond de waterpartijen, terwijl ook vleermuizen zich voeden met insecten boven het wateroppervlak.
 

Van naaldbos naar loofbos

Streefdoel van het bosbeheer is een geleidelijke omvorming van de naaldhoutaanplantingen naar inheems loofhout. Door regelmatige dunningen komt er zo meer licht op de bodem en krijgen we inmenging van loofhout onder een scherm van naaldhout. Het bestrijden van exoten zoals Amerikaanse vogelkers kan daarbij nodig zijn om het doel te bereiken.
 

Wandelen en ravotten

Je kan hier heerlijk wandelen. Wil je ook nog wat interessante weetjes over het bos leren, volg dan het bosleerpad (3 km). De Achterste duintjes zijn volledig opgenomen als vrij toegankelijke zone. Jongeren kunnen hier naar hartenlust ravotten en kampen bouwen. Honden moeten, met uitzondering van de hondenzone, overal steeds aangelijnd zijn.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Achterste en Wildertse Duintjes liggen in de gemeente Essen.

 

Ingang

Wildertse Duintjes, 2910 Essen

Openbaar vervoer

De dichtsbijzijnde bushalte "Essen Schapsbaan" ligt op 700m. Meer info: www.delijn.be. Kom je met de trein, dan kan je afstappen aan NMBS station in Wildert. Vandaar is het nog 700 m wandelen. Meer info: www.belgianrail.be

Met de fiets 

Je kan het gebied ook makkelijk per fiets bereiken. Het gebied ligt tussen 22-59-82. Plan je route via www.fietsnet.be

Faciliteiten 

Er is een parking voorzien in de buurt van kruising Kalmthoutse Steenweg en Wildertse Duintjes. Daarnaast kan je het gebied ook binnen via de Achterstraat en de Vijverlaan.  

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.5 (24 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2 (21 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.3 (18 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.2 (19 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (15 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.4 (21 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?