Samenleven met wolf in Vlaanderen

Voor het eerst sinds lang leven er weer wolven in Vlaanderen, meer bepaald in Limburg. Zowat iedereen is het erover eens dat dit goed nieuws is. Toch zijn er vragen. Zeker omdat de wolf ook schapen aanvalt. De wolf heeft zijn imago tegen. Nochtans is er geen reden om bang te zijn. Wolven zijn schuwe dieren en zijn bang van mensen. Iedereen die schade ondervindt, kan vergoed worden. Bovendien kun je je vee op een eenvoudige manier beschermen.

Goed nieuws

De komst van de wolf is groot nieuws. Het is de eerste zekere waarneming sinds 1911, toen het dier uitstierf. De komst van de wolf is ook goed nieuws. Het feit dat het dier zich hier thuis voelt, toont aan dat het beter gaat met de biodiversiteit in Vlaanderen. Een wolf heeft grotere aaneengesloten natuurgebieden nodig, waar er ook voldoende voedsel te vinden is. In Limburg hebben wolven een plek gevonden die groot genoeg blijkt te zijn, met voldoende natuurlijk wild.

Niet bang zijn

Maar de wolf heeft zijn imago tegen. In sprookjes, maar ook in de algemene beeldvorming zie je dikwijls een agressieve veelvraat waar iedereen bang van is. Dat is niet nodig. De wolf is een schuw dier dat elk menselijk contact vermijdt. De wolven houden zich momenteel op in de grotere natuurcomplexen in het noorden van Limburg. Visuele waarnemingen van de wolf zijn zeer zeldzaam. Dat toont aan hoe mensenschuw het dier is. In onze omringende landen zijn wolven al langer terug en is er nergens melding van gezonde wolven die mensen aanvallen.

Beschermen van vee

Veehouders maken zich wel - deels - terecht zorgen. Alhoewel de wolf vooral jaagt op natuurlijke prooien zoals ree en everzwijn, bestaat er wel een risico voor het vee. Vooral schapen staan dan op het menu. Als het dier bij ons schade zou berokkenen, dan zijn daarvoor wettelijk de nodige schadevergoedingen voorzien vanuit de Vlaamse overheid. Je kunt bovendien je weides vrij eenvoudig beschermen, zodat een wolf er niet in kan. In onderstaand filmpje wordt getoond hoe je dat het best doet. 

Particulieren die extra investeringen doen in risicogebied om hun omheining wolvenproof te maken krijgen daarvoor subsidies van Natuur en Bos. Het gaat in dat geval om 80% van de totale investering.

Professionele landbouwers kunnen beroep doen op een regeling bij het Departement voor Landbouw en Visserij.

Bezoek de pop-up expo 'Wolven in Limburg' - VOORLOPIG GESLOTEN VANWEGE CORONA

Ook in 2020 kun je in Limburg tot het einde van het jaar terecht voor een reizende tentoonstelling over wolven. 'Wolven in Limburg' kun je achtereenvolgens bezoeken in Tessenderlo, Koersel, Hasselt, Maaseik en Sint-Truiden. De initiatiefnemers willen inwoners en bezoekers informeren en hopen ook extra toeristen naar de regio te lokken. Ook de opgezette wolf Roger zal er zijn! De toegang is gratis.

De wolf, hoofdrolspeler in Onze Natuur?

In de natuurdocumentaire Onze Natuur, die samen met Natuur en Bos gerealiseerd wordt en die in 2022 gelanceerd zal worden, mag de wolf uiteraard niet ontbreken. Op hun website vind je alvast een uitgebreid dossier over wolven, vol interessante weetjes en prachtige foto's en videobeelden. Een pagina om in het oog te houden!