26.01.2018

Aanwezigheid wolf is geen reden tot paniek

De wolf is voor het eerst sinds lang in Vlaanderen gesignaleerd. Zowat iedereen is het erover eens dat dit goed nieuws is. Toch zijn er vragen. Zeker nu de wolf ook voor het eerst een aantal schapen dood beet. De wolf heeft ook zijn imago tegen. Nochtans is er geen reden om bang te zijn. Wolven zijn schuwe dieren en hebben schrik van mensen. Iedereen die schade ondervindt, kan vergoed worden.

De komst van de wolf is groot nieuws. Het is de eerste zekere waarneming sinds 1911, toen het dier uitstierf. De komst van de wolf is ook goed nieuws. Het feit dat het dier zich hier thuis voelt, toont aan dat het beter gaat met de biodiversiteit in Vlaanderen. Een wolf heeft grotere aaneengesloten natuurgebieden nodig, waar er ook voldoende voedsel te vinden is. In Limburg heeft hij een plek gevonden die groot genoeg blijkt met voldoende natuurlijk wild.

Maar de wolf heeft zijn imago tegen. In sprookjes, maar ook in de beeldvorming zie je dikwijls een agressieve veelvraat waar iedereen bang van is. Dat is niet nodig. De wolf is een zeer schuw dier dat elk menselijk contact vermijdt. Deze wolvin houdt zich momenteel op in de grotere natuurcomplexen in het noorden van Limburg en is enkel opgemerkt doordat zij gezenderd werd door Duitse onderzoekers. Visuele waarnemingen van wolf zijn zeer zeldzaam. Dat toont aan hoe mensenschuw het dier is.

Veehouders maken zich wel - deels - terecht zorgen. Alhoewel de wolf vooral jaagt op natuurlijke prooien zoals ree en everzwijn, bestaat er wel risico voor het vee. Vooral schapen staan dan op het menu. Indien het dier bij ons schade zou berokkenen, dan zijn hiervoor wettelijk de nodige schadevergoedingen voorzien vanuit de Vlaamse overheid. Preventieve maatregelen (zoals die van kracht zijn voor o.a. everzwijn of vos) zijn niet nodig om recht te hebben op een schadevergoeding.

Wie schade heeft ondervonden door de wolf kan dit melden op de volgende telefoonnummers:

Inspectieregio Oost (provincie Limburg en arrondissement Leuven)
natuurinspectie.oost.anb@vlaanderen.be
011 74 25 03 (permanent)

Inspectieregio Midden-Vlaanderen (provincie Antwerpen en arrondissement Halle-Vilvoorde)
natuurinspectie.middenvlaanderen.anb@vlaanderen.be
03 224 62 48 (permanent)

Inspectieregio West (provincie West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen)
natuurinspectie.west.anb@vlaanderen.be
0474 30 14 28 (buiten de kantooruren: 0499 94 93 77)