Meer info en FAQ's

Meer info en FAQ's

Om het draagvlak voor wolven in Vlaanderen te vergroten zet Natuur en Bos sterk in op sensibilisering. Samen met onze partners voorzien we websites, folders en artikels en organiseren we tal van activiteiten.

Wat vind je op deze pagina?

Activiteiten

Wolvenexpo

Van 3 september tot en met 29 oktober 2023 kan je in Natuur.huis De Rammelaars (Dutselaar z/n - 3945 Ham) terecht voor de “Pop-Up Expo Wolven in Limburg”. Deze informatieve en interactieve expo focust onder andere op het wel en wee van de Limburgse wolven, maar ook op hoe mens en wolf best met elkaar kunnen samenleven. Roger, de aangereden wolf uit Opoeteren, is het pronkstuk in de tentoonstelling. De expo reist al rond sinds 2019, maar er is sindsdien veel gebeurd in de wolvenwereld. Ontdek hoe het sindsdien met onze wolven gegaan is. Wil je weten hoe je een wolfproof raster opzet? Dat kan. Wolf Fencing Team Belgium voorziet een wolfproof demoraster bij de expo. Voor kinderen werden er educatieve en interactieve elementen in de expo verwerkt.

Je kan de expo elke zondag bezoeken tussen 13.00 en 18.00 uur.

Infoavonden voor veehouders 

Er zijn momenteel geen data bekend.

Lokale evenementen

Er zijn momenteel geen data bekend.

Links

 • Wetenschappelijk onderzoek over de wolf vind je op de site van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Je kunt je ook inschrijven op de nieuwsbrief ‘Roofdiernieuws’ met meer wetenschappelijke informatie over de wolf. De meest recente versie vind je hier.
 • Op de website van Onze Natuur vind je een uitgebreid dossier over wolven, vol interessante weetjes en prachtige foto's en videobeelden. 
 • Op Ecopedia vind je heel wat nuttige en boeiende info over wolven
 • Ook de Universiteit van Vlaanderen wijdde een item aan de terugkeer van de wolf.

Downloads 

Veelgestelde vragen

Sinds de terugkomst van de wolf in Vlaanderen worden er vanuit burgers, sectororganisaties en lokale besturen heel wat vragen gesteld. Al die pertinente vragen en kwesties werden verzameld en beantwoord door experten en samengebracht in onderstaand document. Dit overzicht van veelgestelde vragen is dynamisch en wordt voortdurend aangevuld en aangepast. 

Voor de volledigheid kun je ook nog de oudere lijst met veelgestelde vragen downloaden, al is bovenstaande lijst accurater en vollediger > Download veelgestelde vragen (pdf - versie 12/2022)
 

Nog vragen?

 • Vragen over een tegemoetkoming in de investering voor preventieve maatregelen:
  Adviezen, Vergunningen, Erkenningen en Subsidies (AVES)
  Financiële Tegemoetkomingen
  Havenlaan 88 bus 75, 1000 BRUSSEL
  02 553 76 74
  aves.cd.anb@.vlaanderen.be
 • Schadegevallen dienen binnen de 24 uur doorgegeven te worden via dit formulier.
 • Heb je een wolf gespot of sporen (pootafdrukken, uitwerpselen) gevonden? Meld het via wolf@inbo.be.
 • Andere vragen? natuurenbos@vlaanderen.be